ggierus 08.05.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Dostałem w posiadanie 100 letni dom drewniany (niemiecki) bardzo zdrowy i myślę właśnie jak wykonać poprawnie ocieplenie stropu pod ocieplanym poddaszem tak aby ten domek stał kolejne 100 lat... Poprzednie ocieplenie stropu wyglądało tak: między krokwiami od dołu dechy,papa, glina, dechy nabite na krokwie(podłoga poddasza). Poddasze było nieużytkowe, nieocieplone. Teraz w planach mam ocieplenie poddasza i zrobienie z niego użytkowego ogrzewanego, koniecznie chce zachować odsłonięte krokwie w pokojach na suficie chociaż w jakimś stopniu 8-10cm, całe krokwie mają 20cm, czy muszę ściągać dechy które są podłogą poddasza aby ocieplić strop w stopniu wystarczającym? jakich foli użyć i w którym momencie? mam już zrobione większość ocieplenia ale waham się czy jest wykonane zgodnie ze sztuką bo takie ocieplenie zasugerował mi pewien "fachowiec ".. Teraz wygląda to tak od dołu : 1.drewniany stelaż pod płyty GK3.folia paroszczelna4.wełna (5cm)5.styropian (2cm)6.podłoga poddasza W obecnym planie miałem dołożenie styropianu w przerwy w stelażu drewnianym przed dokręceniem płyt GK, czyli wyglądało by to tak od dołu: 2cm styropianu, folia paroszczelna, 5cm wełny , 2cm styropianu i dechy podłogi poddasza. Na zdjęciu wygląda to tak: http://s5.zapodaj.net/24371061.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.05.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Zrobisz jak zechcesz... Twoje jest... ale... Zajrzałbym w "przebudowy i remonty". Tam ten temat był ze 100 razy męczony w 500 wariantach. Są tacy co są przed, w trakcie i po tych decyzjach. Piszą co i jak. Sam też mam ten problem i TAM się wywnętrzałem na ten temat kilkakrotnie... Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggierus 08.05.2009 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Czytałem sporo tematów jednak wszystkie na które się natknąłem, w tym i Twoje, raczej mówią o chowaniu krokwi, ja natomiast chcę je zostawić i tu mam problem bo nie wyczerpują mojego tematu do końca, a na improwizację lub jakiekolwiek testy nie mogę sobie pozwolić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts