ann111 20.11.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Przymierzam się do kupna działki na której biegnie dren odwadniający, czy ktos wie jakie są ograniczenia z tym związne np, w jakiej odleglosci od drenu można wybudować dom, czy taki dren trzeba w jakis sposób konserwowac itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 A co to za dren. Skąd masz informację o drenie. Może to co innego np rura kanalizacyjna. Pytam, bo jak to jest tzw. zbieracz to możesz mieć cały system drenarski, a to już problem. Jak nie wiesz to zapytaj w gminie (spółka wodna lub meliorant) lub w wojewódzkim arządzie melioracji i urządzeń wodnych. Generalnie nie trzeba tego utrzymywać, ważne coby nie uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.11.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 taki najzwyklejszy dren, który tylko przechodzi przez działkę, to raczej żaden problem. Na terenach zmeliorowanych idą one zdaje się co kilkanaście metrów, więc trudno by ich było u siebie uniknąć. U nas takie są właśnie. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie uszkodzić, bo nam będzie zalewało działkę. Jeżeli w wykopach pod fundamenty trafi się dren, trzeba go później z powrotem połączyć lub zrobić obejście - ważne, żeby woda płynęła dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 21.11.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 W warunkach zabudowy gmina na pewno określi Ci, co masz zrobić z drenami. Jeśłi nic w nich nie wspomni o drenach, możesz spać spokojnie. W moim przypadku niestety wspomniała, nakazując przebudowę sieci drenarskiej. Musisz uzyskać wtedy pozwolenie wodno - prawne, sporządzić projekt przebudowy drenów no i wykonać go we własnym zakresie. Jest z tym trochę (a nawet całkiem sporo) zabawy, sporo mapek, pieczątek, zezwoleń, zgód... Pomijam już koszty projektu (my zapłaciliśmy 800 PLN) i wykonawstwa (szacowane na jakieś 1500 - 2000 PLN).Oczywiście wszystko jest do przejścia, tylko wymaga czasu i cierpliwości...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.11.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 U nas na szczęście nic o tym nie wspomnieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 22.11.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 U nas na szczęście też, a podejrzewam, że na działce mam co najmniej dwa dreny. Czy do takich drenów można podłączyc instalacje odprowadzającą z przydomowej oczyszczalni ścieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 BiK, nawet o to głośno nie pytaj, najwyżej podłącz po cichu, i módl się, żeby nikt nie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 No właśnie znowu nasza mentalność. Po cichu zasyfimy sobie działkę i będzie ok. Najważniejsze żeby ONI (ci z urzędów) się nie połapali. Ludzie nie chce mi się mieszkać blisko was !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 skond wiesz ze to dren?? a może to rura z GAZEM?? najpierf se sprawdż , a potem buduj po cichu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 A Ty najpiew sprawdź słownik ortograficzny, a potem pisz. Chyba nigdy nie miałeś nic do załatwienia w urzędach skoro tak ich bronisz. A jeżeli nie potrafisz odróżnić rury z gazem od drenu... No cóż...pozdrawiam wszystkich oponentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Z tego co tu wypisujesz wnioskuje , że ty nie miałeś nigdy doczynienia z prawdziwym urzędem. A dreny to ja kładłem , jak ty na gó....o jeszcze papa móweiłeś /heheehheeh/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Chcę wyjaśnić, że pierwszy post na temat zanieczyszczenia działki jest mój Waldemara. Poniższa pyskówka to nie moja sprawa. Chciałem tylko zwrócić uwagę na beztroskę w zanieczyszczaniu środowiska. Wątku o urzędach nie będę podejmował dalej. Waldek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Połączenia drenów ceramicznych /na styk/ nie są przygotowane do odprowadzania większych przepływów, dostaje sę do nich wypłukiwana ziemia i rurociąg stopniowo się zamula.Pomijając względy ekologiczne, możesz sobie zabagnić teren wpuszczając obcą wodę. mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 29.11.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Nie sądziliśmy ze tak banalnym pytaniem (czy mozna do drenu odprowadzać wodę z przydomowej oczyszczalni scieków) wywołamy tyle emocji . Tak naprawdę nie jest to nasz pomysł, lecz propozycja jaka padła od wykonawcy przydomowej oczyszczalni ścieków - mamy nieprzepuszczalny grunt na działce: glina do głębokości czterech metrów. zatem zaproponowano nam wybranie ziemi pod instalecję rozsączającą, nad drenami, wsypanie warstwy przepuszczalnej (piasek+żwir) i wykorzystanie drenów jako odpływu oczyszczonej wody (nie ścieków z szamba!). Teraz to juz nie wiem co o tym wszystkim mysleć. Może ktoś juz widział, bądź użytkuje takie rozwiązanie. Prosze o info. BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 30.11.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Ja graniczę z rowem melioracyjnym - i w planie zagospodarowania napisali, że budynek 10 m od rowu, a 1 metr to nawet ogrodzić nie mogę-bo tyle musi pozostać dostępu. I to może być problem. Dobrze, gdy działka jest duża, ale gdy mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 30.11.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 zatem zaproponowano nam wybranie ziemi pod instalecję rozsączającą, nad drenami, wsypanie warstwy przepuszczalnej (piasek+żwir) i wykorzystanie drenów jako odpływu oczyszczonej wody (nie ścieków z szambaBiK Takie rozwiązanie wydaje się sensowne, tym bardziej, że grunt masz słabo przepuszczalny. W systemie rozsączającym oczyszczalni ścieków zachodzą tlenowe etapy oczyszczania, więc nie można zapomnieć o napowietrzaniu drenażu. Nie można też oszczędzać na grubości warstwy przepuszczalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 30.11.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Dzięki Wlowik,ale co to znaczy napowietrzanie drenażu? Jak to sie realizuje w praktyce?pozdrawiamBiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 30.11.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 , ale co to znaczy napowietrzanie drenażu? Jak to sie realizuje w praktyce? .... końcówki rur drenażu oczyszczalni mają "kominki", albo zbiegają się w studzience rewizyjnej zaopatrzonej w odpowietrznik (napowietrzenie). Ma to podwójne znaczenie, bo porcja ścieków pchająca powietrze wypycha je aż rurami drenarskimi daleko od domu . Drugi koniec systemu masz otwarty nad dachem, więc normalnie "ciąg" powietrza masz jak w kominie : odpowietrznik drenażu - dreny - osadnik POŚ - kanaliza w domu - odpowietrzenie nad dachem... W rurach żadnych smrodów tylko świeże powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 30.11.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Dzięki Wlowik, wszystko jasne. pozdrowienia BiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts