Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki od ANR obarczonej dzierżawą.

rafallogi

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chciałbym zapytać o sytuacje prawną w przypadku zakupu działki od Agencji Nieruchomości Rolnej, na której ustanowiona jest dzierżawa do września 2014r. Działkę dzierżawi osoba trzecia.

Działka ta (0,97 ha) wystawiona jest do przetargu na dzień 15.05.2009r.

Mam zamiar ją zakupić, ale nie wiem, czy będąc jej właścicielem mogę cokolwiek na niej działać, czy muszę czekać na ustanie dzierżawy do 2014r?

W oddziale agencji powiedziano mi, że kupuję tę dziłkę wiedząc, że jest dzierżawiona do 2014r, dostanę kopię umowy pomiędzy dzierżawcą a ANR i tyle.

Zakładając, że chciałbym tę rolę (VI Kl) zalesić i skorzystać z dopłat unijnych na ten cel, to wychodzi na to, że w 2014 będę mógł z niej korzystać do woli, ale niekoniecznie będę mógł liczyć na jakieś dopłaty.

W ogłoszeniu przetargowym jest informacja,że po odbyciu przetargu składa się min. oświadczenie: ..."o zrzeczeniu się na przyszłość z prawa korzystania z zarzutu potrącenia z tytułu posiadania wierzytelności wobec ANR", nie bardzo rozumiem ten zapis i jego cel,

czy to nie jest aby zabezpieczenie przed próbą zerwania przeze mnie owej dzierżawy pomiędzy obecnym dzierżawcą a ANR?

Zorientowanych proszę o odpowiedź, czy taką ziemię kupować, czy może się nie opłaca ze względu na odległy termin ustania dzierżawy.