Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop znowu: Typowa Teriva czy np Poroterm?

Jaki strop wybrać (wybrałeś)?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki strop wybrać (wybrałeś)?

• Teriva "typowa"
    • Teriva "poroterm"
      0
    • Monolit

Recommended Posts

Mam w projekcie wszędzie Terivę. W zasadzie nigdzie nie ma większej rozpiętości niż 4m, poza garażem. Tam jest ok 6x6 m. Projektant zaprojektował oczywiście wzmocnienie tam gdzie będą ścianki działowe (2 belki koło siebie) i dodał też 2 żebra rozdzielcze.

Ale wczoraj przy rozmowie z jedną z ekip majster od razu powiedział, że do rozpiętości 6m typową terivę odradza, że lepszy jest Poroterm.

Czy faktycznie warto dopłacić nieco i mieć strop typu Teriva-Poroterm?

Przekonują mnie trochę te pustaki wielokomorowe. Wydaje się, że lepiej izolują chłodniejszy garaż od cieplejszej sypialni nad nim jak i zapewniają lepszą izolację akustyczną...

A może mimo wszystko monolit? Ale tu obawiam się o solidne wykonawstwo. Mało kto ma profesjonalne płyty szalunkowe, metalowe stemple itp...

Szukałem dzis odpowiedzi na moje pytania jednak o stropie typu Poroterm niewiele znalazłem. Ciekawi mnie o ile jets lepszy - może ktoś ma, może ktoś ma taki i taki. Może ktoś wie czym się praktyczne różnią. Może ktos robił takowy i ma jakies uwagi. W końcu to nie tylko kopalnia wiedzy ale także miejsce wymiany doświadczeń na bieżąco....

A żadnym "liderem forum" nie chcę być i nie taki mój zamiar. Nie pisze postów dla statystyki (nie jest statsiarzem ;-P)