Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawa pod fundamentem domu parterowego

Recommended Posts

Witajcie,

jestem tu nowy, ale zabralem sie za budowe domu systemem gospodarczym i nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi na dosc kluczowy temat. Jestem tuż przed zalaniem fundamentów i ekipa zamierza kruszyć gruz bezposrednio na murawę trawy. Dom jest parterowy, bez piwnicy i boimy sie czy ta trawa po wybudowaniu domu zwyczajnie nie zacznie gnic.

Czy nalezy zerwac trawe przed zalaniem fundamentow?

Jesli tak, to wystarczy posypać wapnem?

Bede niezmiernie zobowiazany za pomoc.

Arek

Jessooooo ... poczytaj troche to forum. Wejdź do działu Dzienniki Budowy - w niemal każdym dzienniku na początku masz opisy i zdjęcia jak zrobić fundamenty.

A w Wymianie Doświadczeń też mnóstwo na ten temat.

Jaki gruz :roll:

tak mi powiedzieli. a co powinni zrobic? od razu beton?
Gdzie beton ? Beton się leje w ławy na zbrojenie. A fundament wewnątrz wypełniasz zagęszczonym piaskiem. Zagęszczasz warstwami. Gdzie masz tą trawę ? Może wrzuć zdjęcia ...

Dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem!

Domek powstaje na terenie gorzystym i dlatego bedzie nieco podniesiony (ale bez piwnicy). Ma byc plyta fundamentowa - obecnie sa szalunki i zbrojenia. Pomiedzy szalunkami jest trawa (widoczna na zdjeciu) i ekipa zamierza wrzucic gruz i go pokryszyc, zasypac piaskiem i na to plyta fundamentowa (beton).

>>>ZDJĘCIE BUDOWY

Domek powstaje na terenie gorzystym i dlatego bedzie nieco podniesiony (ale bez piwnicy). Ma byc plyta fundamentowa - obecnie sa szalunki i zbrojenia. Pomiedzy szalunkami jest trawa (widoczna na zdjeciu) i ekipa zamierza wrzucic gruz i go pokryszyc, zasypac piaskiem i na to plyta fundamentowa (beton).

Z tego co widzę, to na pewno nie masz płyty fundamentowej, bo wtedy nie miałbyś tych szalunków ;) To po pierwsze

Po drugie - jak wrzucisz gruz i potem na to piach, to nie zagęścisz tego piachu.

A po trzecie to warstwa wierzchnia jak już pisał martek - tą trawę z warstwą wierzchnią raczej trzeba było zebrać.

I po czwarte - czy te fundamenty, co są teraz w szalunkach są zagłębione jakoś w ziemię - jak głęboko?

Mam wrażenie, że one nie są wkopane. Ale może tak się buduje na skałach...
Jakby tam były skały, to by nie było trawy jak na moje.

NIekoniecznie. Własnie może dlatego jest tylko trawa (30 - 40 cm ziemi starczy)

Mam wrażenie, że one nie są wkopane. Ale może tak się buduje na skałach...
Jakby tam były skały, to by nie było trawy jak na moje.

NIekoniecznie. Własnie może dlatego jest tylko trawa (30 - 40 cm ziemi starczy)

No ale żeby budować wtedy na skałach musieliby te 30-40cm ziemi zebrać i na skale umieścić fundamenty - a widzisz tam gdzieś jakieś kupki ziemi obok?

A co do 30-40 cm ziemi a później skały - to jak rosną te drzewa za fundamentami?? Skały się tak szybko urywają

Właśnie to mnie zastanawia. Czyżby zapomnieli zdjąć humus ? Ale mam nadzieję, geodeta dom wynaczał :):):)

Co prawda słyszałam teorię o tym, że humusu nie trzeba ściągać, ale za cholerę nie wiem co z tą trawą.

Na pewno nie gruz, nie cegły. Tylko piach i zagęszczać - jak PanBócek przykazał. Ale czy coś z tym teraz robić ?

A gdzie jest KIERBUD ?

A skąd te hałdy ziemi z tyłu ?

Czy te konstrukcje na pewno widzial ktos z odpowiednimi uprawnieniami? W kazdym razie plyty to nie masz tam na pewno.

Jak z zaglebieniem law w teren i jakie byly badania gruntu zrobione wczesniej?

Oczywiscie humus musi byc wybrany. Latwiej to robic przed szalunkami, bo trwa to wtedy koparka kilkadziesiat minut

Pzdr