Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia chlonna

siemka

Recommended Posts

mam 290 mkw dachu.......grunt glina, chciałbym wykonać studnię chlonną ......pytanie?????

1. jaka średnica kręgów studni chłonnej dla deszczówki?

2. jaka głebokość ?

3. jaki układ i grubość warstw filtracyjno-chłonnych?

4. jak rozwiazac problem gruntu otaczajacego studnię....obsypać gruntem rodzimym czy żwirem?

5. czy w czasie ulewy wody powierzchniowe nie zaleja mojej studni ?

??????????????

sam miałem ten problem, skończyło się na uzyskanie zgody sąsiada i dokopanie się do rzeczki przez jego teren.

Dużo zależy od gruntu jaki masz- czy jest przepuszczalny? W sumie musisz wykopać sporą dziurę, na jakieś 2 m wgłąb. Do dziury sypiesz gruz, żwir ok 80 cm, na to piasek. Na tym możesz układać kręgi- dwa kręgi średnicy 1 m załatwią sprawę. do tej studzienki sprowadzasz rury z odwodnień. Jak masz siły to warto jeszcze zrobić odwodnienie rurą drenażową- po prostu rozprowadzić wodę maksymalnie po działce.

Głównym problemem jest gliniasty grunt, który jak wiadomo odbiera wodę bardzo słabo, zdarza się jednak, ze glina układa sie warstwami i czasem pod nia moze byc chłonny zwir. Popytaj sąsiadów moze ktoś juz kopał coś głęboko i przekopał sie przez ta glinę, popróbuj też może sam jak głeboko sie da. Jak wszędzie będzie to samo pozostaje maksymalnie duza studnia, są też teraz takie specjalne kosze z tworzywa do zakopywania , robi to zdaje sie Wawin, zobacz jak to wygląda, zadzwoń na infolinie do nich może podadzą orientacyjne parametry.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Podniosę wątek.

Jak skrzynki? Takie zwykłe kontenery jak po piwie? Generalnie chcę rozsączyć wodę z rynien spustowych, łącznie z ok. 70m2 dachu (patrząc na rzut od góry) i się zastanawiam czy 2 rury drenażowe owinięte geowłóknina (100) o długości 10m wystarczą (tak wiem, że przy obfitym opadzie się przepełnią i wybije tam gdzie będzie mogło, chodzi o "normalny" deszcz). Chcę je zakopać na głębokości ~60cm, przy budynku min 2m normalnej rury kanalizacyjnej - dopiero potem drenażowa (żeby wyprowadzić rozsączanie poza drenaż, który mam wokół budynku). Grunt - piach, piach i jeszcze trochę piachu. Po ulewach (ostatnio bardzo intensywnych do 20l/m2) woda, która spłynęła rynnami, na powierzchni stała niecałą godzinę.

Przeglądałem forum i im więcej czytam tym głupszy jestem. Chętnie poznam doświadczenia innych :)

Te skrzynki tworzą taką "dziurawą" puszkę/zbiornik w glebie.

Ciekawe ile trzeba dać za taką skrzynkę czy nie lepiej kupić normalny zbiornik (1 m3 ok 120 zł).

normalny zbiornik nie jest zbiornikiem rozsączającym.

Oczywiście. Ale przez to tą wodę można później wykorzystać (dodatkowy plus).

A jeśli ma rozsączać - to trzeba zrobić w nim dziurki i obłożyć geowłókniną.