siemka 08.05.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 mam 290 mkw dachu.......grunt glina, chciałbym wykonać studnię chlonną ......pytanie????? 1. jaka średnica kręgów studni chłonnej dla deszczówki? 2. jaka głebokość ? 3. jaki układ i grubość warstw filtracyjno-chłonnych? 4. jak rozwiazac problem gruntu otaczajacego studnię....obsypać gruntem rodzimym czy żwirem? 5. czy w czasie ulewy wody powierzchniowe nie zaleja mojej studni ? ?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.05.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 sam miałem ten problem, skończyło się na uzyskanie zgody sąsiada i dokopanie się do rzeczki przez jego teren. Dużo zależy od gruntu jaki masz- czy jest przepuszczalny? W sumie musisz wykopać sporą dziurę, na jakieś 2 m wgłąb. Do dziury sypiesz gruz, żwir ok 80 cm, na to piasek. Na tym możesz układać kręgi- dwa kręgi średnicy 1 m załatwią sprawę. do tej studzienki sprowadzasz rury z odwodnień. Jak masz siły to warto jeszcze zrobić odwodnienie rurą drenażową- po prostu rozprowadzić wodę maksymalnie po działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 12.05.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Głównym problemem jest gliniasty grunt, który jak wiadomo odbiera wodę bardzo słabo, zdarza się jednak, ze glina układa sie warstwami i czasem pod nia moze byc chłonny zwir. Popytaj sąsiadów moze ktoś juz kopał coś głęboko i przekopał sie przez ta glinę, popróbuj też może sam jak głeboko sie da. Jak wszędzie będzie to samo pozostaje maksymalnie duza studnia, są też teraz takie specjalne kosze z tworzywa do zakopywania , robi to zdaje sie Wawin, zobacz jak to wygląda, zadzwoń na infolinie do nich może podadzą orientacyjne parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 24.05.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jeśli wodę deszczową nie chcesz wykorzystać to zastosuj skrzynki rozsączające.W moim przypadku zastosowałem skrzynki po butelkach (80szt.)Wyszedł sześcian 1.2m*1.6*1.1m obwiązany sznurkiem i geowłókniną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 24.05.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jeśli wodę deszczową nie chcesz wykorzystać to zastosuj skrzynki rozsączające.W moim przypadku zastosowałem skrzynki po butelkach (80szt.)Wyszedł sześcian 1.2m*1.6*1.1m obwiązany sznurkiem i geowłókniną . Mogę prosic o jakieś fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 02.07.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Podniosę wątek. Jak skrzynki? Takie zwykłe kontenery jak po piwie? Generalnie chcę rozsączyć wodę z rynien spustowych, łącznie z ok. 70m2 dachu (patrząc na rzut od góry) i się zastanawiam czy 2 rury drenażowe owinięte geowłóknina (100) o długości 10m wystarczą (tak wiem, że przy obfitym opadzie się przepełnią i wybije tam gdzie będzie mogło, chodzi o "normalny" deszcz). Chcę je zakopać na głębokości ~60cm, przy budynku min 2m normalnej rury kanalizacyjnej - dopiero potem drenażowa (żeby wyprowadzić rozsączanie poza drenaż, który mam wokół budynku). Grunt - piach, piach i jeszcze trochę piachu. Po ulewach (ostatnio bardzo intensywnych do 20l/m2) woda, która spłynęła rynnami, na powierzchni stała niecałą godzinę. Przeglądałem forum i im więcej czytam tym głupszy jestem. Chętnie poznam doświadczenia innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.07.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Te skrzynki tworzą taką "dziurawą" puszkę/zbiornik w glebie.Ciekawe ile trzeba dać za taką skrzynkę czy nie lepiej kupić normalny zbiornik (1 m3 ok 120 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 06.07.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Te skrzynki tworzą taką "dziurawą" puszkę/zbiornik w glebie. Ciekawe ile trzeba dać za taką skrzynkę czy nie lepiej kupić normalny zbiornik (1 m3 ok 120 zł). normalny zbiornik nie jest zbiornikiem rozsączającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.07.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Te skrzynki tworzą taką "dziurawą" puszkę/zbiornik w glebie. Ciekawe ile trzeba dać za taką skrzynkę czy nie lepiej kupić normalny zbiornik (1 m3 ok 120 zł). normalny zbiornik nie jest zbiornikiem rozsączającym. Oczywiście. Ale przez to tą wodę można później wykorzystać (dodatkowy plus). A jeśli ma rozsączać - to trzeba zrobić w nim dziurki i obłożyć geowłókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts