aniagrab 08.05.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 witam,mam taką sytuację:- budynek bez piwnic- bardzo wysokie wody gruntowe ( od 30 cm do 70 cm)- glina Czy izolacja pionowa fundamentow: dysperbit + styrodur + folia kubelkowa wystarczą? Czy robic do tego drenaż dookoła domu? dziękuję za pomocAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukla 09.05.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 odprowadzenie wody konieczne bo jak teraz masz taki poziom wodyto pomysl sobie jak przyjdą deszcze Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 09.05.2009 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 witamteraz jest bardzo sucho - wykopy pod fundamenty były robione w poniedziałek i zero wód gruntowych. Badania geologiczne robione były na jesieni i stąd ten poziom wód.Czyli rozumiem, ze drenaż to konieczność. Lepiej zrobić taki dookoła domu bezpośrednio przy ławach czy też może wystarczy odciąć wodę na górze działki i odprowadzić bokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 witam teraz jest bardzo sucho - wykopy pod fundamenty były robione w poniedziałek i zero wód gruntowych. Badania geologiczne robione były na jesieni i stąd ten poziom wód. Czyli rozumiem, ze drenaż to konieczność. Lepiej zrobić taki dookoła domu bezpośrednio przy ławach czy też może wystarczy odciąć wodę na górze działki i odprowadzić bokiem?Jeżeli masz wysokie wody gruntowe jak piszesz (skąd to wiesz??) to fakt, że obecnie masz sucho nic nie zmienia bo od jakiegoś miesiąca nie padało i lekko poziom się obniżył. Ale jak przyjdzie jesień czy roztopy to będzie wyżej. Jeżeli masz badania geologiczne to pewnie i masz adaptację projektu do odpowiednich warunków. Co w niej jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 09.05.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 witamw projekcie nie ma nic o dostosowaniu do warunków gruntowych. Opinia geologiczna potwierdza wysoki poziom wód gruntowych.Czy jeżeli dam izolacje pionową tak jak opisałam plus drenaż to bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Drenaż najlepszy ale trzeba mieć gdzie odprowadzić z niego wodę. Jeśli jest spadek terenu i jakaś burzawka to super, jeżeli nie to pozostaje studnia chłonna, ale trzeba się dokopać do piasku lub wypompowywać. W przeciwnym razie drenaż może mieć działanie odwrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 11.05.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Czy izolacja pionowa fundamentow: dysperbit + styrodur + folia kubelkowa wystarczą? Czy robic do tego drenaż dookoła domu? dziękuję za pomoc Anka Dysperbit nie stanowi żadnej izolacji przeciwwodnej, jedynie przeciwwilgociową, a i to w wątpliwym stopniu. Z opisu Twoich warunków gruntowych wynika, że powinnaś pomyśleć o jakimś systemie izolacji przeciwwodnej np. Icopal, Izohan. Folia kubełkowa i drenaż jak najbardziej wskazane ale tylko razem i jak masz gdzie odprowadzić wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dysperbit nie stanowi żadnej izolacji przeciwwodnej, jedynie przeciwwilgociową, a i to w wątpliwym stopniu ... j.w. Czy izolacja pionowa fundamentow: dysperbit + styrodur + folia kubelkowa wystarczą? Czy robic do tego drenaż dookoła domu? dziękuję za pomoc Anka a od spodu będzie czymś smarowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 11.05.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Czy izolacja pionowa fundamentow: dysperbit + styrodur + folia kubelkowa wystarczą? Czy robic do tego drenaż dookoła domu? dziękuję za pomoc Anka Dysperbit nie stanowi żadnej izolacji przeciwwodnej, jedynie przeciwwilgociową, a i to w wątpliwym stopniu. Z opisu Twoich warunków gruntowych wynika, że powinnaś pomyśleć o jakimś systemie izolacji przeciwwodnej np. Icopal, Izohan. Folia kubełkowa i drenaż jak najbardziej wskazane ale tylko razem i jak masz gdzie odprowadzić wode. Nie jestem budowlańcem ale temat też mnie dotyczy i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli najlepiej użyć np. Izohan bezpośrednio na bloczki fundamentowe zamiast Dyspebitu potem styrodur i folie kubełkową. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Nie jestem budowlańcem ale temat też mnie dotyczy i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli najlepiej użyć np. Izohan bezpośrednio na bloczki fundamentowe zamiast Dyspebitu potem styrodur i folie kubełkową. Dobrze myślę?Trochę Ci namieszam mówiąc, że Izohan to nazwa główna a potem są już konkretne produkty jak wspomniany Dysperbit, WL, etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 11.05.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Nie jestem budowlańcem ale temat też mnie dotyczy i nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli najlepiej użyć np. Izohan bezpośrednio na bloczki fundamentowe zamiast Dyspebitu potem styrodur i folie kubełkową. Dobrze myślę?Trochę Ci namieszam mówiąc, że Izohan to nazwa główna a potem są już konkretne produkty jak wspomniany Dysperbit, WL, etc dzięki czyli się myliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 w bliźniaczym wątku o izolacji ściany fundamentowej polecili właśnie wątekhttp://forum.muratordom.pl/nieprawidlowa-izolacja-sciany-fundamentowej,t158752.htm przejrzyj - może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 dodatkowo przejrzyj sobie archiwum forum - tam już dużo napisano na temat izolacji fundamentów włącznie z twierdzeniem, że pionowa nie ma zbyt dużego znaczenia - ważne aby pozioma była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 11.05.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 witamzrobimy więc tak:na ściany fundamentowe Botazit BM 92 plusa styrodur i folia kubełkowa. Czy styrodur klei się czymś do posmarowanej Botazitem ściany fundamentowej? Czy należy poczekać ileś godzin (dni) na wyschnięcie Botazitu czy można na nim układać styrodur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts