Malobert 09.05.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Mam kilka miejsc do wypełnienia mocnym betonem, m. in. dziura o szer. ok 20cm w stropie wzdłuż boku komina. Posiadam pręty zbrojeniowe, wodę, piasek, cement, wapno, deski szalunkowe, sprawne ręce. Co i w jakich proporcjach aby było dobrze i solidnie ? P.S. Na tej dziurze bedzie się opierać cześciowo ścianka z gazobetonu 12cm - obmurowanie komina systemowego, a pod kalenicą ponad dach będzie obmurowanie z cegieł klinkierowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 09.05.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 ja wylewałem schody betonem o proporcji 1:1:2, czyli cement:piasek:żwiruważam, że jest to mocny beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 09.05.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Tu masz przepis: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/przepis-na-beton,6322_4790.htm Powinien być dobry.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.05.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Mam kilka miejsc do wypełnienia mocnym betonem, m. in. dziura o szer. ok 20cm w stropie wzdłuż boku komina. Posiadam pręty zbrojeniowe, wodę, piasek, cement, wapno, deski szalunkowe, sprawne ręce. Co i w jakich proporcjach aby było dobrze i solidnie ? P.S. Na tej dziurze bedzie się opierać cześciowo ścianka z gazobetonu 12cm - obmurowanie komina systemowego, a pod kalenicą ponad dach będzie obmurowanie z cegieł klinkierowych. z tego zestawienia wyrzuć koniecznie wapno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 10.05.2009 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 edde spoko, wypisałem wszystko co lezy na strychu Zastanawiam się też nad możliwością samodzielnego obłożenia kominów ceglą klinkierową powyżej połaci, ale to już chyba "wyższa szkoła jazdy" ? Generalnie to prac na wysokosci się nie boję. Słyszałem coś o dwóch metodach na sznurek i na listwy, być może ktoś forumowiczów ma takie doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 "na listwy" masz wyraźną, głęboka fuge /po której scieka woda na poddasze - stąd tyle postów typu "cieknie mi z komina"/"na sznurek" - to zwyczajne murowanie do zyłki z mało widoczną fugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts