bajanadjembe 09.05.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Właśnie dowiedziałam się, że od 7 lipca br. wchodzi w życie rozporządzenie ministra infrastruktury zmieniajace rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, które dopuszcza budowanie się bezposrednio przy granicy działki, o ile nie jest ona szersza niż 16 m. Sama buduję się na takiej działce. Miałam wiele "gimnastyki" z projektem. Uwzględniałam takie warianty usytuowania budynku, aby nie tylko dobrze się prezentował na mojej działce, ale żeby także dobrze wyglądał dla sąsiada, żeby nie zacieniał mu i tak wąskiej działki. Teraz się zastanawiam: czy sąsiad (ten z drugiej strony), który np. będzie chciał się budować po 7 lipca będzie mógł całkiem spokojnie, bez liczenia się z moim zdaniem, postawić mi (i sobie) w granicy ścianę swojego domu? Mam do granicy 4 m, to strona południowa (z oknami). Nie chciałabym mieć tam zadka domostwa sąsiada, o którym to zadku zapomni, jak nie będzie go sam widział. Czy w ogóle jakieś urzędy będą tu miały prawo,... obowiązek, ...albo wolę ingerencji? Na razie nic nie wskazuje na to by sąsiad chciał się budować (pojawia się na działce 4 razy w roku), ale chciałabym w razie czego być przygotowana. Swoją drogą to bardzo fajnie, że nowelizują się te przepisy. Dobrze, że ministrowi już zbrzydło opiniowanie wniosków o udzielenie odstępstwa od przepisu, który obowiązuje puki co (4m z oknami, 3m bez okien). Żeby tylko nie było dzikiej samowolki. Nie każdy liczy się z dobrem ogółu, czy wybiera "złoty środek"- w przypadku takich wąskich działek bardzo porządany. Co innego gdy obaj inwestorzy/sąsiedzi budowę dopiero mają w planie ( są na etapie projektu) : mogą zadkami się połączyć. Teraz już bez żartów: Co myślicie o tym wszystkim? Ciekawa jestem waszych opinii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 no jeżeli przepis wejdzie w życie, to każdy nawet Twój sąsiad bedzie mógł sobie zbudować w granicy. I nikt raczej nie będzie ingerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 10.05.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 z jednej strony cieszę się. sam posiadam działkę 14 m i chciałem ją sprzedać jednak ze względu na szerokość zainteresowanie jest znikome. miejmy jednak nadzieje, że w skrajnych przypadkach nasi obywatele się opamiętają.... choć to tylko marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.05.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 no jeżeli przepis wejdzie w życie, to każdy nawet Twój sąsiad bedzie mógł sobie zbudować w granicy. I nikt raczej nie będzie ingerował. Nie do końca, bo w tej samej noweli, paragraF 12.4. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2 i 3, powoduje objecie sasiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy – Prawo budowlane. Na uwagę zasługuje fakt, że i w obecnym odstepstwo z powodu waskiej dzialki istniało, a nowela precyzuje tylko, że dotyczy to działek o szerokości mniejszej niż 16m. W zasadzie nowela tylko doprecyzowywuje niektóre pojęcia w par.12 w stosunku do budownictwa jednorodzinnego i dla związanych z nią budynków gospodarczych i garaży - co jest najistotniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 10.05.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie bardzo rozumiem co to znaczy "objęcie obszarem oddziaływania". Czy z tego wynikają jakieś konsekwencje, prawa, ograniczenia, obowiązki...itp? Czy są jakieś inne przepisy, które by ustalały konkretne minimalne odległości pomiędzy budynkami? (Rozumiecie, jak sąsiad postawi mi ścianę "przed nosem" - to nie będę miała za fajnie. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.05.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Objęcie obszarem oddziaływania znaczy tyle, że na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę przez sąsiada będziesz stroną w postępowaniu i będziesz mogła wnieści zastrzeżenia i odwołać się od decyzji. W twoim wypadku ważne są przepisy o zacienianiu.warunki techniczne art 13 1. Odległosc budynku z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi od innych obiektów powinna umożliwiac naturalne oswietlenie tych pomieszczen - co uznaje sie za spełnione, jeżeli:1) miedzy ramionami kata 60°, wyznaczonego w płaszczyznie poziomej, z wierzchołkiem usytuowanym w wewnetrznym licu sciany na osi okna pomieszczenia przesłanianego, nie znajduje sie przesłaniajaca czesc tego samego budynku lub inny obiekt przesłaniajacy w odległosci mniejszej niż:a) wysokosc przesłaniania - dla obiektów przesłaniajacych o wysokosci do 35 m,b) 35 m - dla obiektów przesłaniajacych o wysokosci ponad 35 m,2) zostały zachowane wymagania, o których mowa w § 57 i 60.2. Wysokosc przesłaniania, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy sie od poziomu dolnej krawedzi najniżej położonych okien budynku przesłanianego do poziomu najwyższej zacieniajacej krawedzi obiektu przesłaniajacego lub jego przesłaniajacej czesci.3. Dopuszcza sie sytuowanie obiektu przesłaniajacego w odległosci nie mniejszej niz 10 m od okna pomieszczenia przesłanianego, takiego jak maszt, komin, wieza lub inny obiekt budowlany, bez ograniczenia jego wysokosci, lecz o szerokosci przesłaniajacej nie wiekszej niż 3 m, mierzac ja równolegle do płaszczyzny okna.4. Odległosci, o których mowa w ust. 1 pkt 1, moga byc zmniejszone nie wiecej niż o połowe w zabudowie sródmiejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 11.05.2009 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Proooooooooszę, kto mi to wyłoży z "prawniczego" na nasze. I ponawiam pytanie: czy są jakieś przepisy (może w innych ustawach, rozporządzeniach itp.) dotyczące minimalnej odległości między budynkami. JESZCZE RAZ WAM DZIEKUJĘ ZA ODPOWIEDZI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.05.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Regulują to przepisy przywołanego tu Rozporządzenia w sprawie WT par.12 i przywołane par. 271 i 273.Jeśli chodzi o „przesłanianie, to narysuj sobie na kartce w kratkę kąt 60 stopni i będziesz wiedziała jaka jest dopuszczalna wysokość sąsiadującego budynku w zależności od odległości od Twojego domu.Dla przykładu podam, że jeśli budynek z oknami w przepisowej odległości 4m od granicy, a drugi wybudowano w granicy, to maksymalna wysokość tego budynku wynosi:wysokość do parapetu najniżej położonego okna, pomieszczenia mieszkalnego, od poziomu terenu + 6,5m.Czyli jeśli parapet okna umieszczono na wys. 1,5m, to bezpośrednio w granicy można postawić budynek, którego wysokość w najwyższym miejscu nie przekracza 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 11.05.2009 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Mój domek ma 7 m wysokości. Naprawdę wolę inny widok z tarasu, z kuchni i z salonu, niż ośmiometrową ścianę. (trzymetrowej też nie chcę) ...A co z przepisami bezpieczeństwa pożarowego? Czy one nie nakładają jakichś limitów odległości pomiędzy budynkami?.... Może one by coś pomogły? Może udaremniłyby ewentualne zapędy sąsiada do pobudowania się w granicy? (Często jest tak, że jeden przepis zezwala, a drugi jednak nakłada jakieś ograniczenia.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.05.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Zanim napiszesz na czerwono i jeszcze większymi literami, sprawdź to co już Ci podano "na tacy". Tam znajdziesz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 11.05.2009 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 sSiwy12, i co wynika z przywołanych par. 271 i 273, " podanych na tacy"? Podałeś, ale jakoś ciężkostrawne to strasznie. (podejrzewam, że nie tylko dla mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts