Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dojazd do dzialki - droga czesciowo prywatna a PnB

zbigou

Recommended Posts

Witam

Jestem wlascicielem dzialki, ktorej dojazd stanowi droga w 3/4 nalezaca do Skarbu Panstwa i w 1/4 do osoby prywatnej. Wlasciciel 1/4 drogi obecnie przebywa w USA. Na miejscu mieszka corka wlasciciela. Co musze zrobic, aby uzyskac pozwolenie na budowe na mojej dzialce. Zostaly juz wydane warunki zabudowy, w ktorych mowa, ze dzialka ma dostep do drogi publicznej (??) Sprawa utknela w Starostwie Powiatowym po zlozeniu wniosku o pozwolenie na budowe. Żąda sie tam dokumentow na sluzebnosc dojazdu w postaci aktu notarialnego i wpisu sluzebnosci do KW drogi. Wlasciciel 1/4 drogi bylby sklonny do sprzedania mi polowy swojej czesci tj. 1/8 drogi. Jakie jest wyjscie z sytuacji?

--

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Z.

Przy okazji, tez mam podobne pytanie.

Od drogi panstwowej biegnie czesc drogi prywatnej, ktorej sa wlascicielami 2 osoby. Dalej kolejna prywatna droga, ale wlascicielami sa juz 3 osoby, w tym jedna z ww.

Nie wiem czy jest podpisana umowa uzyczenia do tej pierwszej czy sluzebnosc.

Ale co mozna zrobic, aby osoba, ktora mieszka najdalej, tzn. na koncu drogi, nie korzystala z tej drogi prowadzacej przez podworko, tylko z innej w przeciwnym kierunku, ale tez doprowadzajacej do tych samych miejsc.