Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt - MPZP - kanalizacja a raczej jej brak i kłopoty

skodan

Recommended Posts

Witam

Buduję dom (stan surowy zamknięty, obecnie skończyłem elektrykę) na który wziąłem kredyt w Mutibanku. W umowie mam zapis, że muszę zakończyć inwestycję do końca 2011 roku. Zakończenie inwestycji wg. banku staje się faktem gdy dostarczę im "pozwolenie na użytkowanie lub zawiadomienie o nie zgłoszeniu sprzeciwu odnośnie rozpoczęcia użytkowania". No i tutaj zaczynają się schody związane z MPZP, w którym jest zapis o niemożliwości stosowania rozwiązań indywidualnych przy odprowadzaniu ścieków. Jednym słowem wg PINB nie mogę zrobić sobie szamba, a jednocześnie na terenie gdzie mam działkę nie ma kanalizacji. Jednak gdy załatwiałem formalności związane z pozwoleniem na budowę otrzymałem pismo z zakładu wodociągów, że będą dostarczać wodę i odbierać ścieki z mojej działki za pomocą sieci wod-kan, która ma być wybudowana w latach 2009-2011. Wszystko więc było ok bo włączyłbm się do sieci w 2011 i mógłbym zgłosić budynek do odbioru. Jako że dosyć uważnie monitoruję postęp "prac" związanych z budową kanalizacji, zwróciłem się do burmistrza z prośbą o sprecyzowanie, kiedy będę mógł się włączyć do sieci. Odpowiedź mnie zaskoczyła, gdyż ten sam Burmistrz na którego informacjach opierał się zakład wodociągów informując mnie o możliwości podłączenia do sieci najpóźniej w 2011 roku, napisał że prace na moim terenie rozpoczną się nie wcześniej jak w 2011.

Podsumowując: muszę oficjalnie zakończyć budowę do końca 2011 (odbiór budynku przez PINB) jednakże nie będzie to możliwe gdyż nie będzie kanalizacji, a pozwolenie na budowę (na podstawie MPZP) określa, że muszę wpiąć się do sieci.

I teraz pytanie, co powinienem zrobić, bo widzę kilka rozwiązań:

1.Negocjować z Multibankiem możliwość przesunięcia terminu zakończenia inwestycji.

2. Zmusić Urząd Miejski do zmian zapisów w MPZP tak abym mógł wybudować szambo i oficjalnie je zgłosić.

3. Negocjować z PINB nt. możliwości wybudowania szamba bez zmian w MPZP (podobno dla kilku domów w okolicy zgodzili sie na szamba).

Proszę pomóżcie!