krigro 09.05.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 gmina żąda żebym z ogrodzeniem odsunęła się w głąb działki o 1m. Czy mogą taki warunek postawić, czy mogę walczyć. Jeśli postawię ogrodzenie w granicy co mi mogą zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 10.05.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Na jakiej podstawie żąda ? Podaj paragraf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 gmina żąda żebym z ogrodzeniem odsunęła się w głąb działki o 1m. Czy mogą taki warunek postawić, czy mogę walczyć. Jeśli postawię ogrodzenie w granicy co mi mogą zrobić? 1. jakie jest to ogrodzenie? 2.z czym graniczy? 3.jak jest w tym miejscu z linią rozgraniczającą zapisaną i zaznaczoną przez geodetę? 4.na jakiej podstawie tego żąda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 a po co Wam to wiedziećpani Jola z gminy kazała i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 co z projektem tego ogrodzenia? nio chyba ,że Pani Jolka.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 10.05.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Zaraz gmina żąda. Po prostu wydaje WZ na których narysowana jest linia zabudowy i linia ogrodzenia. A czy te linie wymyśliła Jolka to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Zaraz gmina żąda. Po prostu wydaje WZ na których narysowana jest linia zabudowy i linia ogrodzenia. A czy te linie wymyśliła Jolka to nie wiem... Wydaje mi się ,że skoro owa gmina żąda musi mieć podstawy a autorka wątku nie dokładnie opisuje problem.Przecież ,żeby w ogóle postawić ogrodzenie trzeba spełnić kilka warunków, nie można ot tak pomylić się o 1m by potem przestawiać tak jak sobie żąda gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.05.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 gmina żąda żebym z ogrodzeniem odsunęła się w głąb działki o 1m. Czy mogą taki warunek postawić, czy mogę walczyć. Jeśli postawię ogrodzenie w granicy co mi mogą zrobić? Jeśli to płot od strony drogi gminnej to mogą Walczyć możesz, przegrasz Jak postawisz to rozbiorą bez rekompensaty i obciążą kosztami lub wydadzą nakaz rozbiórki Wszystko już było rzekł Ben Akiba - chcesz więcej to szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krigro 10.05.2009 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 chcę wybudować ogrodzenie na podmurówce. jest droga gminna, następnie rów i gmina żąda odsunięcia się jeszcze 1 metr wgłąb bardzo wąskiej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 chcę wybudować ogrodzenie na podmurówce. jest droga gminna, następnie rów i gmina żąda odsunięcia się jeszcze 1 metr wgłąb bardzo wąskiej działki. Jedno pytanie. Poinformowałaś gminę ,że chcesz wybudować stałe ogrodzenie na podmurówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krigro 10.05.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 tak właśnie poinformowaam gminę że chcę budować ogrodzenie a oni że pod warunkiem przesunięcia się o ten metr. szkoda mi jednego metra na szerokości 50metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.05.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 tak właśnie poinformowaam gminę że chcę budować ogrodzenie a oni że pod warunkiem przesunięcia się o ten metr. szkoda mi jednego metra na szerokości 50metrów Hasło dnia - "pas drogowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 tak właśnie poinformowaam gminę że chcę budować ogrodzenie a oni że pod warunkiem przesunięcia się o ten metr. szkoda mi jednego metra na szerokości 50metrów Wygląda na to ,że nic nie zwojujesz a kasę w tej przepychance weźmie prawnik.Na pocieszenie powiem Ci ,że ja od drogi powiatowej musiałem odsunąć się coś koło 3m murując klinkierowe słupki.Miałem kontrolę z nadzoru po rozebraniu siatki i jak postawiłem pierwszy słupek murowany.Olej ich i przed nowym ogrodzeniem wysyp biały kamień( bo nadal zakładam ,że ten 1m jest prawnie twoim metrem) zasadź rozłożyste rośliny i ciesz się widokiem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krigro 10.05.2009 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 a jeśli zamiast ogrodzenia posadzę tuje (w odległości 30cm od granicy) i zrobię żywopłot zamiast ogrodzenia i w przyszłości naciągnę tylko siatkę bez podmurówki. czy będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 a jeśli zamiast ogrodzenia posadzę tuje (w odległości 30cm od granicy) i zrobię żywopłot zamiast ogrodzenia i w przyszłości naciągnę tylko siatkę bez podmurówki. czy będzie ok? Wydaje mi się ,że będzie ok a dlatego ,że jeżeli w mapkach właściwych w Gminie widnieje plan drogi jakiejś tam to przy małych nakładach finansowych rozbiorą ,wytną itd.Gorzej z ogrodzeniem ,którego koszt jest nieporównywalny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.05.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 a jeśli zamiast ogrodzenia posadzę tuje (w odległości 30cm od granicy) i zrobię żywopłot zamiast ogrodzenia i w przyszłości naciągnę tylko siatkę bez podmurówki. czy będzie ok? Niedziela tak rozleniwia? Było na forum wielokrotnie ale streszczę. Gmina z Twojej działki wydziela pas drogowy, jest Twój ale do dyspozycji Gminy - poszerzenie drogi, infrastruktura teletechniczna. Przyjedzie koparka i wykopie tuje bez pytania i bez odszkodowania. Jeśli siatka będzie podczepiona do balonów to OK, jeśli na słupkach to bez zezwolenia zajmujesz pas drogowy. Zajęcie pasa drogowego (za zgodą) kosztuje średnio 1 zł * 1 m2 * 1 dzień. Płot jest liczony tak jakby zajmował pas 1 metra szerokości (tak w ogóle to metr jest najmniejszą jednostką obliczeniową). Czyli u Ciebie dniówka to 50 złotych. Bez zezwolenia dochodzi kara (ile to zobacz na stronie swojego Starostwa). Wydzielony pas drogowy jest Twój, ale z ograniczeniami. Jeśli będą robić drogę to Gmina go odkupi, jeśli kłaść kable to rozkopią i zakopią. W pasie drogowym możesz uprawiać i zbierać pożytki, nie możesz stawiać bez zezwolenia budowli związanych trwale z gruntem, np. ogrodzeń, wiat, reklam itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts