Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podłoga- czy dawać wełnę miedzy legarami?

aneta s

Recommended Posts

Obecnie jestem na etapie podłóg, zdecydowałam się na deskę dębową. Najpierw położone zotaną legary, na nich płyta OSB i deka. W związkku z tym mam pytanie- dawać wełnę między legarami?Mam głównie na względzie apekt akutyczny, izolacje mam grubą więc podłoga powinna być ciepła. Wyczytałam gdzieś, że bez wełny jest głośna. Co o tym sądzicie? mam 170 metrów podłogi, więc koszt wełny jest biorąc pod uwagę całość nie duży- 1900zł.

Obecnie jestem na etapie podłóg, zdecydowałam się na deskę dębową. Najpierw położone zotaną legary, na nich płyta OSB i deka. W związkku z tym mam pytanie- dawać wełnę między legarami?Mam głównie na względzie apekt akutyczny, izolacje mam grubą więc podłoga powinna być ciepła. Wyczytałam gdzieś, że bez wełny jest głośna. Co o tym sądzicie? mam 170 metrów podłogi, więc koszt wełny jest biorąc pod uwagę całość nie duży- 1900zł.

Oczywiście podłoga bez wełny jest głośna i łatwo dźwięki krokowe przechodzą poniżej i jeżeli gdzieś legary lub płyta OSB dotykaja ścian to wyzej a takze na boki do pomieszczeń.

Masz jak piszesz dośc grubą izolację cieplną. Jak to izolacja (nazwa) i jaka gruba? Jaki gruby jest strop i jaka gruba jest wylewka?

Czy twój komfort cichego pomieszczenia jest ci obojętny? Jeżeli nie to należy wyłożyc wełnę mineralną na całą wysokośc a nawet 1cm powyżej legarów. Na legarach powinna byc taśma 2-3mm samoprzylepna z pianki polietylenowej lub innej dla zapobieżenie skrzypienia podłogi. Na tak przygotowane legary i wypełnione przestrzenie miedzy legarami wełną kładzie się płytę OSB i przykręca do legarów. Płyty kładzie się w cegiełkę.

Jaka gruba jest płyta OSB i jakie gabaryty ma deska dębowa?

Co do izolacji to nie mam pojęcia jaka jest gruba i jaka nazwa, nie wiem też jaka gruba wylewka...strop mam gętożebrowy, ceramiczny, ile na mim wylewki nie wiem.

Planowana grubość osb-22mm, deska szeroka na 13cm, grubość 2 cm.

Oczywiście zależy mi na komforcie cichych pomieszczeń, dlatego też zastanawiam się nad tą wełną.