Brutus 20.11.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Czy 6000 zl za około 60 punktów, wymiane skrzynki bezpiecznikowej, zabudowe licznika na zewnątrz domu to dnie za dużo?? woj. śląskie POMOCY POMÓŻCIE! musze wiedziec do jutra! DZIEKI Z GÓRY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brutus 20.11.2003 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Elektryk mówi ze bierze 35zl/punkt. Licząc 60 punktów wychodzi jak nic 2100. Czy zabudowa licznika na zewnątrz domu to koszt rzędu 3000?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.11.2003 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Raczej drogo. Mój elektryk też wołał 35 zł za punkt, jest skłonny zejść do 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brutus 20.11.2003 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 dzieki Tomasz M. Czy ktoś sie orientuje ile kosztuje zabudowa licznika na zewnątrz i ile elektrycy biorą za skrzynke? (jak przeliczają na punkty?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Skrzynkę licznikową na zewnątrz budynku stawia energetyka, ja tylko podciągam kabel. Skrzynka z wyłącznikami bezpiecznikowymi powinna być raczej wewnątrz. Można by przyjąć, że jeden bezpiecznik to 1 pkt. My całą elektrykę robimy sami. Wujek tylko sprawdzi i podpisze papiery. pyrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 20.11.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 niestety, ale energetyka to tylko wklada licznik do juz gotowej skrzynki ktora musi zakupic inwestor i zamontowac na wlasny koszt. Jak ja sie pytalem to w naszym rejonie za te przyjemnosc spiewali ok 400-500 zl+materialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 21.11.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Jeśli połowa kosztów jest przerzucona na inwestora, to chyba mało płacicie za przyłączenie do instalacji energetycznej. U nas pod płotem stoi skrzynka z wyposażeniem (łącznie z głównym wyłącznikiem) postawiona przez energetykę. Żeby podłączyli licznik muszę tylko podłączyć mój kabel. Szafka bezpiecznikowa jest elementem instalacji wewnętrznej należącej do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 W przypadku przyłącza napowietrznego wygląda to tak: 1. Zrobienie instalacji w domu 32zl/pkt 2. Przyłącz napowietrzny do domu robi zakład energertyczny, odbywa się przetarg i firma która wygrała doprowadza przewód ze słupa do skrzynki lub tez w miejsce gdzie ta skrzynka ma się znajdować koszt przyłącza to koszt jednego KW razy ilośc KW na które "sie złozyło zamówienie", ponieważ wczesniej było zrobione przyłącze na plac budowy i tam pewna iloś KW juz "została przyłączona " i ja za nią zaplaciłem przy instalowaniu zasilania placu budowy teraz odjeto mi tą kwotę od ogólnej kwoty przyłącza co w sumie dało jakieś 800zł. 3. Inwestor we własnym zakresie musi zapwnić skrzynkę więc elektryk który mi robił instalację przeniósł skrzynkę (która była używana do zasilania placu budowy) ze słupa na budynek i wprowadził do niej przewody i podłaczył do licznika (przewód zasilajacy nie był podłączony do sieci a jedynie zawiązany na słupie), a tzw RBtkę tam gdzie jest gniazdo trójfazowe i zwykłe gniazdko zainstalował w garażu gdzie mam siłę, no i w ogóle żeby gdzieś w domu było napięcie. Następnie wkopał dwie parometrowe bednarki jako uziemienie(jedną od rozdzielni w domu, drugą od licznika na budynku) kosztowała mnie to 700zł. 4. Od elektryka dostałem podpisane przez niego dokumenty razem z jakimś schematem odnosnie instalacji, mam to wszystko zanies do ZE gdzie podpiszą ze mną umowe przesyłową, po czym ma przyjechać do mnie Pogotowie Energetyczne, które przepląbuje założony licznik i podłączy do sieci przewód który jest zawiązany na słupie UFFFFF. Nie pisza o różnej maści dokumentach do zakładu energetycznego, mapkach itd ale to inna bajka, jeżeli to komuś pomoże to fajnie bo wiem że w róznych ZE róznie bywa, taka droga jest w rejonie ZE Nowa Huta Kraków. Ważne jest też by miec dobrego elektryka, ja do dziś się zastanawiam jak on przeniósł skrzynkę ze słupa na dom i odłączył zasilanie placu budowy skoro było ono pod napieciem ale to już jego sparwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 21.11.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Zapomniałem się zalogować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 21.11.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Potwierdzam powyzsze gdyz tez jestem z tego samego rejonu enerhgetycznego i rzeczywiscie tak to funkcjonuje. Mam pytanie do Uszek czy dodatkowa bednarka byla niezbedna??? bo np moj elektryk podbial zolto/zielony do bednarki ZE (jest ona w skrzynce z bezpecznikiem glownym czyli tej dolnej do ktorej nie ma zwykly smiertelnik klucza:) ) Ja mam przylacz ziemny kablowy wiec moze dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falco21 21.11.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 ty sie zastanawiasz jak prad przepiał ? a widziales jak gaziarze przepinaja rury ? tna rurę "pod gazem", gaz wali jak w arabii saudyjskiej a oni gwintują..... sam na własne ślepia widziałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 24.11.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 35, no góra 40 zł/punkt, to Ci daje 2400 zł, pozostałe opisane przez Ciebie prace (przerobienie skrzynki bezpiecznikowej) są mało precyzyjnie opisane - bo co, masz stare bezpieczniki topikowe i przerabiasz na nowe ESY? Jeśli tak, to pewnie dorobią Ci wyłączniki różnicowoprądowe, idąc dalej, może trzeba poprawić uziom (np bednarką).Jeśli myślę w dobrą stronę, to jest to sporo roboty, ale nie tak sporo, żeby kosztowało 6000 zł - max to jakieś 4500 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 24.11.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Dla Grześ z Krakowa, z tymi bednarkami to jest tak, że elektryk mi powiedział iz ZE Nowa Huta wymaga dwóch uziemień, nie wiem dlaczego i jaki ma to sens ale skoro tak chcą to eketryk tak zrobił i jest OK. Co zaś sie tyczy skrzynki i jej przeniesienia to trzeba pamietać, że jeżeli podczas przyłącza na plac budowy włożyli odpowiedniego ESa i róźnicówkę to można ją potem przenieść na budynek bez potrzeby kupowania nowych co daje jakieś 200-250 zł oszczędności, tyle tylko że różnicówka musi być odpowiednio duża o ile pamietam jakies 40A ale nie jestem tu ekspertem, no i jeszcze elektrk ci musi o tym powiedzieć bo jak nie wiesz to każe ci zapłacic dwa razy za to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts