Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Abonament za prąd

Recommended Posts

Napewno będziesz osobno płacił za moc czynną, za moc bierną, przesył, układ pomiarowy, przekroczenia limitów, etc...

Jest co najmniej 20 różnych taryf przemysłowych i pewnie jeszcze indywidualne dla MEGA-ODBIORCÓW....

Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Wybierz się do Zakładu Energetycznego i porozmawiaj.

Pytanie jest proste dla laika, który myli Waty z Amperami, a słowo tangens fi jest dla niego zagadką nie do przejścia bez czteropaka browarów.

Pod pojęciem Prąd Przemysłowy kryje się: kiosk Ruchu, warsztat szewski, warsztat krawiecki, warsztat samochodowy, stolarnia, wylęgarnia drobiu, ZOO, fabryka opon, huta im. Sędzimira i zakłady wytopu metali nieżelaznych.

Starałem się wymienić od najmniejszego zużycia prądu do największego, od 5kW do 5GW.

Prócz zużycia mocy czynnej ważne są moc bierna, wspomniany tangens fi, ilość zamówiona i niewykorzystana, ilość zamówiona a przekroczona, godziny szczytu poboru mocy, układ pomiarowy....

Taryfy gospodarcze (domki, mieszkania) są proste jak drut, wiem ile zużyłem, jak mnie nie ma to nie płace za zużycie, a nawet jak za dużo pociągnę to najwyżej mi korka wywali....

P.S. Nikomu nie ubliżam że się nie zna bo Rynek Energii jest ogromny i ludzie się go uczą latami na własnych błędach i na własnych pieniądzach.

Dopowiem że są na rynku wyspecjalizowane firmy które doradzają którą taryfę i którego dostawcę najkorzystniej wybrać.

Opłata za ich doradztwo z reguły się zwraca po 2-6 miesiącach nowego abonamentu.

Taryfy gospodarcze (domki, mieszkania) są proste jak drut.

No to słucham ile wynosi ta taryfa ??? co nikt nie ma prądu przemysłowego na czas budowy i nikt nie płaci abonamentu ??? :-? coś dziwnego ... ludzie... no bez jaj .... :D

To ile to wynosi ??? ahm to ta opłata nie jest stała ??!! :x

Taryfy gospodarcze (domki, mieszkania) są proste jak drut.

No to słucham ile wynosi ta taryfa ??? co nikt nie ma prądu przemysłowego na czas budowy i nikt nie płaci abonamentu ??? :-? coś dziwnego ... ludzie... no bez jaj .... :D

To ile to wynosi ??? ahm to ta opłata nie jest stała ??!! :x

Hmm, chyba pomyliłeś pojęcie taryfy. Wyżej zostały opisane taryfy dla przediębiorców którzy korzystają z energii komercyjnie i są różne właśnie taryfy...

Tobie zaś chodzi o taryfę tzw. budowlaną tj. zawartą na czas określony jako tymczasową by wybudować własny domek. Dopiero się staram o taką umowę więc nie podam wielkości ale to jest rząd 50 zł/m-c.

Gdzieś z odmętów sieci... "S11c – polecana w przypadku niewielkiego zużycia energii, należy tu spełnić jeden podstawowy warunek - moc umowna nie może być wyższa niż 6 kW. Jeżeli zużycie przekroczy 600 kWh zapłacimy drożej niż w C11. Jedna cena całą dobę, bez opłaty handlowej."

Informacje ze strony PGE:

Koszt prądu w taryfie C11 = Cena całodobowa w zł/kWh 0,2699 + Stawka opłaty handlowej zł/m-c 9,00

Koszt prądu w taryfie S11c = Cena całodobowa w zł/kWh 0,4990 + Stawka opłaty handlowej zł/m-c 0,00

Może się też przydać... Kalkulator cen energii u różnych dostawców energii

Podpowiedzi dla autora pytania:

- rozważyć zakup agregatu lub dogadanie się z sąsiadem,

- jak najszybciej robić fragment działającej instalacji (WLZ, rozdzielnia, gniazdo siłowe, gniazdo 230V, oświetlenie, uziom) i zgłaszać to do odbioru w ZE => przejść na taryfy Gxx

Gdzieś z odmętów sieci... "S11c – polecana w przypadku niewielkiego zużycia energii, należy tu spełnić jeden podstawowy warunek - moc umowna nie może być wyższa niż 6 kW. Jeżeli zużycie przekroczy 600 kWh zapłacimy drożej niż w C11. Jedna cena całą dobę, bez opłaty handlowej."

Informacje ze strony PGE:

Koszt prądu w taryfie C11 = Cena całodobowa w zł/kWh 0,2699 + Stawka opłaty handlowej zł/m-c 9,00

Koszt prądu w taryfie S11c = Cena całodobowa w zł/kWh 0,4990 + Stawka opłaty handlowej zł/m-c 0,00

Może się też przydać... Kalkulator cen energii u różnych dostawców energii

Podpowiedzi dla autora pytania:

- rozważyć zakup agregatu lub dogadanie się z sąsiadem,

- jak najszybciej robić fragment działającej instalacji (WLZ, rozdzielnia, gniazdo siłowe, gniazdo 230V, oświetlenie, uziom) i zgłaszać to do odbioru w ZE => przejść na taryfy Gxx

tyle że wielszość zakładów (w tym np. mój pge) do przejścia na taryfę Gxx wymaga papierka o zakończeniu budowy i oddaniu domu do użytku...

A moja większość zakładów Vattenfall, Enion nie wymaga oddania budynku.

To jest właśnie POLSKA, gdzie na dwóch stronach ulicy może obowiązywać inne prawo :cry:

Podałem też inne rozwiązania (agregat, sąsiad, szybki montaż instalacji).

Wybór rozwiązania, a nawet taryf zależy od perspektywy czasowej w jakiej chce się ukończyć dom. Bo energii elektrycznej na etapie budowy idzie znikoma ilość.

Podałem jedynie różnice między tymi dwoma taryfami. Opłata za przesył, manipulacyjna obowiązuje w obu taryfach.

Obie taryfy mają sens, jeśli ktoś ma środki i plany aby wybudować się szybko dajmy na to w ciągu jednego roku.

Jeśli budowa ma trwać dłużej lub planuje przerwę w pracach bo środków brak to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zakup agregatu (i odsprzedanie go), a już najtańszym sposobem jest sąsiad o ile sąsiad nie boi się konsekwencji.

Hey, proste pytanie, tysiąc odpowiedzi .... z tysiąca tematów :) ale dzięki i za to...

Co do prądu od sąsiada.... heh nie polecam... :lol: co swoje to swoje...

Agregat :o to już w ogóle przesada, ale każdy orze czym morze :D Wiem jedno, że abonament przyjdzie mnie jakieś 50 pln na miesiąc. I o to chodziło :)

Dzięki za pomoc... :D