gabriela 20.11.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Czy moze ktos mi odpowie, czy na elewacje z cegly klinkierowej bierze sie cegle pelna, czy dziurawke? Roznica w cenie jest znaczna. Wyslalam e-mail do wienerbergera, ale nikt nie odpowiada. Pytanie moze glupie, ale piszecie o cenach 1,70-2,00 za sztuke, a pelna kosztuje przeciez przeszlo 3 zl. Dziekuje z gory za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Moim zdaniem nie ma sensu na elewacje brac cegły pełnej, kratówka (nie dziurawka) zupełnie wystarczy. Po pierwsze większość osób, a co gorsza sprzedawców myli cegłę kratówke z cegłą dziurawką (sam sie o tym przekonałem). Po drugie - użycie cegły pełnej jest uzasadnione tylko w przypadku kominów i to o dużej temp. spalania.Po trzecie, najwazniejsze, murując na cegłe kratówkę bardzo ważnym elementem sa spoiny, które powinny byc pełne i dochodzące prawie do krawędzi, co zabezpieczy ją przed wnikaniem do jej "kratek" wód i wilgosi oraz powstania m.in. wykwitów. Co do cegły dziurawki to nie sadze, aby miała ona wytrzymalośc pozwalającą na postawienie na niej samonośnej ściany, a taką bedzie zapewne ściana elewacyjna. ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 20.11.2003 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Rozumiem, ze cegla drazona wymieniona w cenniku Wienerbergera nazywa sie kratowka, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 20.11.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 gabriela - na elewację w zupełności wystarczy wytrzymałość cegły pt. ,,dziurawka" czy drążona, czy jeszcze jak ją tam zwą.Wienerberger dostarczył mi ....ponad 17000 cegieł na elewację, kolekcja polonia, cegła silesia (brązowa) na cokół i lubavja (czerwona) na resztę domu- cegły te wcześniej produkowała firma Hanson.Nawet gdzieś na Forum jest zdjęcie domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 gabriela - Przypuszczalnie tak - nie mam przed sobą cennika Wienerbergera (raczej Terca - jeśli się nie mylę). Cegła dziurawka jest raczej rzadkościa. Dziurawka ma albo dwie/cztery dziury poprzeczne, albo cztery/sześc podłużnych. Karatówka jest .. w stosunkowo drobna kratkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts