Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier

gabriela

Recommended Posts

Czy moze ktos mi odpowie, czy na elewacje z cegly klinkierowej bierze sie cegle pelna, czy dziurawke? Roznica w cenie jest znaczna. Wyslalam

e-mail do wienerbergera, ale nikt nie odpowiada. Pytanie moze glupie, ale piszecie o cenach 1,70-2,00 za sztuke, a pelna kosztuje przeciez przeszlo 3 zl. Dziekuje z gory za odpowiedz.

Moim zdaniem nie ma sensu na elewacje brac cegły pełnej, kratówka (nie dziurawka) zupełnie wystarczy.

Po pierwsze większość osób, a co gorsza sprzedawców myli cegłę kratówke z cegłą dziurawką (sam sie o tym przekonałem).

Po drugie - użycie cegły pełnej jest uzasadnione tylko w przypadku kominów i to o dużej temp. spalania.

Po trzecie, najwazniejsze, murując na cegłe kratówkę bardzo ważnym elementem sa spoiny, które powinny byc pełne i dochodzące prawie do krawędzi, co zabezpieczy ją przed wnikaniem do jej "kratek" wód i wilgosi oraz powstania m.in. wykwitów.

Co do cegły dziurawki to nie sadze, aby miała ona wytrzymalośc pozwalającą na postawienie na niej samonośnej ściany, a taką bedzie zapewne ściana elewacyjna.

ronin

gabriela - na elewację w zupełności wystarczy wytrzymałość cegły pt. ,,dziurawka" czy drążona, czy jeszcze jak ją tam zwą.

Wienerberger dostarczył mi ....ponad 17000 cegieł na elewację, kolekcja polonia, cegła silesia (brązowa) na cokół i lubavja (czerwona) na resztę domu- cegły te wcześniej produkowała firma Hanson.

Nawet gdzieś na Forum jest zdjęcie domku...

gabriela -

Przypuszczalnie tak - nie mam przed sobą cennika Wienerbergera (raczej Terca - jeśli się nie mylę). Cegła dziurawka jest raczej rzadkościa.

Dziurawka ma albo dwie/cztery dziury poprzeczne, albo cztery/sześc podłużnych. Karatówka jest .. w stosunkowo drobna kratkę ;-).