pzw 10.05.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Dzień dobry.Szukam sposobu na usunięcie płytek PCV przyklejonych w mieszkaniu.Po 27 latach od położenia,nadal są bardzo mocno przytwierdzone do betonu a na dodatek łamią się. Jestem trochę przerażony, bo jest bardzo duzy nacisk na to, aby z robić podłogę z ceramiki, a płytek pcv jest w kuchni i przedpokojach ze 20 m2 do zerwania.Z góry dziękuję za każdą informację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 10.05.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Kiedyś zrywałem po prostu jadąc płaską stroną łoma pod płytki. Nawet dobrze szło, niektóre jednak łamały się po kawałeczku i trzeba było meselkem i młotkiem działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 10.05.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 grzanie palnikiem gazowym pomaga widziałem taka akcje gdy zrywali PCV w całej szkole na holach wiec parę metrów mieli do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 10.05.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Nie chce zakladac nowego tematu. Moze mi ktos podpowie.Chce zerwac plytki z czesci korytarza tak, zeby ich nie uszkodzic. Czy to mozliwe?Mam polozone takie same w salonie, kuchni i korytarzu. Fachowiec nie dal listew dylaktacyjnych i plytki popekaly w poprzek kuchni, miedzy drzwiami i kawalek w salonie.Chcialam je teraz podmienic tymi z korytarza, bo nie ma szans dokupic identycznych, a w korytarzu polozyc zupelnie inne.Czy to jest mozliwe i ma sens?Czy jak tylko wymienie bez listew dylaktacyjnych, to nie popekaja po jakims czasie znowu?Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 10.05.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 grzanie palnikiem gazowym pomaga widziałem taka akcje gdy zrywali PCV w całej szkole na holach wiec parę metrów mieli do roboty... Nie wytrzymałem i poleciałem do Nomi kupić taki palnik do małej butli 2kg, bo akurat mam taka w domu. Istotnie, jak sie dobrze przygrzeje to da sie zerwać, ale klej zostaje na betonie i muszę jakoś go usunąć. Niestety, bedę musiał zrezygnować z przedpokojów, bo całe są w boazerii i uzycie palnika niechybnie skończyło by sie pożarem i zniszczeniem ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martes46 15.07.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Usuwałem płytki za pomocą zbijaka do lodu, szerokiego przecinaka i szpachelki. Innego sposobu nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.07.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Można jeszcze za pomocą specjalnego narzędzia elektrycznego - podobne do młota pneumatycznego, tylko ma taki właśnie dłuto-przecinak szeroki na końcu Tylko sprzęciwo trochę przydrogie i jak nie robisz tego hurtowo na ogromych przestrzeniach, to się nie opłaci. Przy odrobinie samozaparcia można też szerokim dłutem SDS+ na jakiej młoto-wiertarce pojechać - też da radę. Najlepsza metoda jeśli klej słaby, to szpachelka i płaska końcówka łomu (nie musi być duży). Robiłem tak w swoim dawnym mieszkaniu i szło jak masełko Jak mocny klej, to raczej bez zniszczenia ciężko będzie, ale metoda podobna - coś płaskiego i twardego pod płytkę i pchasz, aż się oderwie, podbijając jakimś młoteczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.07.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Chce zerwac plytki z czesci korytarza tak, zeby ich nie uszkodzic. Czy to mozliwe? Jeśli klej dobrze trzyma to nie masz szans:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aslanka85 15.07.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Mój mąż w ubiegłym tygodniu usuwał w naszym remontowanym mieszkaniu takie stare płytki PCV i strasznie się z nimi namęczył ale on używał do tego zwykłego szpadla ogrodowego delikatnie podważał a jak już naprawdę nie chciało odejść to delikatnie małym młotem pneumatycznym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts