Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób usunąć stare płytki pcv ?

Recommended Posts

Dzień dobry.

Szukam sposobu na usunięcie płytek PCV przyklejonych w mieszkaniu.

Po 27 latach od położenia,nadal są bardzo mocno przytwierdzone do betonu a na dodatek łamią się. Jestem trochę przerażony, bo jest bardzo duzy nacisk na to, aby z robić podłogę z ceramiki, a płytek pcv jest w kuchni i przedpokojach ze 20 m2 do zerwania.

Z góry dziękuję za każdą informację !

Nie chce zakladac nowego tematu. Moze mi ktos podpowie.

Chce zerwac plytki z czesci korytarza tak, zeby ich nie uszkodzic. Czy to mozliwe?

Mam polozone takie same w salonie, kuchni i korytarzu. Fachowiec nie dal listew dylaktacyjnych i plytki popekaly w poprzek kuchni, miedzy drzwiami i kawalek w salonie.

Chcialam je teraz podmienic tymi z korytarza, bo nie ma szans dokupic identycznych, a w korytarzu polozyc zupelnie inne.

Czy to jest mozliwe i ma sens?

Czy jak tylko wymienie bez listew dylaktacyjnych, to nie popekaja po jakims czasie znowu?

Co radzicie?

grzanie palnikiem gazowym pomaga widziałem taka akcje gdy zrywali PCV w całej szkole na holach wiec parę metrów mieli do roboty... :lol:

Nie wytrzymałem i poleciałem do Nomi kupić taki palnik do małej butli 2kg, bo akurat mam taka w domu.

Istotnie, jak sie dobrze przygrzeje to da sie zerwać, ale klej zostaje na betonie i muszę jakoś go usunąć. Niestety, bedę musiał zrezygnować z przedpokojów, bo całe są w boazerii i uzycie palnika niechybnie skończyło by sie pożarem i zniszczeniem ścian.

• 1 year później...

Można jeszcze za pomocą specjalnego narzędzia elektrycznego - podobne do młota pneumatycznego, tylko ma taki właśnie dłuto-przecinak szeroki na końcu ;) Tylko sprzęciwo trochę przydrogie i jak nie robisz tego hurtowo na ogromych przestrzeniach, to się nie opłaci. Przy odrobinie samozaparcia można też szerokim dłutem SDS+ na jakiej młoto-wiertarce pojechać - też da radę.

Najlepsza metoda jeśli klej słaby, to szpachelka i płaska końcówka łomu (nie musi być duży). Robiłem tak w swoim dawnym mieszkaniu i szło jak masełko :)

Jak mocny klej, to raczej bez zniszczenia ciężko będzie, ale metoda podobna - coś płaskiego i twardego pod płytkę i pchasz, aż się oderwie, podbijając jakimś młoteczkiem.

Mój mąż w ubiegłym tygodniu usuwał w naszym remontowanym mieszkaniu takie stare płytki PCV i strasznie się z nimi namęczył ale on używał do tego zwykłego szpadla ogrodowego delikatnie podważał a jak już naprawdę nie chciało odejść to delikatnie małym młotem pneumatycznym....