Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Emi Sławka i Nisi Z68

Recommended Posts

A zaczęło się tak...

Pewnego dnia w zeszłym roku zamarzyła nam się działka. Po 2 tygodniach niezbyt intensywnych poszukiwań udało nam się znaleźć :) Była, co ja piszę, jest śliczna. Może trochę mała (793m) ale za to na obrzeżach miasta...Za nami już tylko pola :)

Potem trochę gimnastyki z bankiem i staliśmy się właścicielami.

Potem projekt...

Tu juz było znacznie gorzej... To co mi się podobało, niestety odrzucał mój mąż. I tak przez pół roku... Przed nowym rokiem udało się :) Padło na Z68 z pracowni Z500. Prawie idealny - czego teraz juz nie mogę powiedzieć, ale i tak najlepszy ze wszystkich :p

Zamówiliśmy. Miało być do 3 tygodni - bo to nowy projekt... czekaliśmy dwa miesiące... Przynajmniej udało mi się dostać rabat - całe 300zł!

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz adaptacja... Jest gorzej niż źle :evil: :evil: :evil:

Na początku miało być bez zmian, ale kobieta zmienną jest... Poszerzamy garaż o 1,5m, podnosimy ściankę kolankową bo tu jej właściwie nie ma(!!!). Okna z dachu wylądują w ścianach - zostaną tylko te z łazienki

Do końca kwietnia miał być złożony wniosek o pozwolenie. I co??? NIC!!!

Jakoś kiepsko idzie Pani adaptacja... dobrze że jeszcze jej nie płaciliśmy - wstępnie umawialiśmy się na 1500 zł, ale po moich zmianach powiedziała że będzie tu dużo pracy i ona nie wie, czy da rade to zrobić! Szlag mnie trafia!

A to mój domek :)

http://www.z500.pl/projekt/z68.html

jak wkleić zdjęcia?????

I znowu pod górę :x

Koleś od kosztorysów poleca budowę systemem gospodarczym. Tylko czy ja mam na to czas???

Pani od adaptacji - trochę ją pospieszyliśmy i w czwartek ma składać wniosek o pozwolenie na budowę. Tylko te 2 miesiące czekania... Ale i na to ma sposób :) ma nam podyktować jakieś pisemko i skrócą czas oczekiwania a nawet uprawomocnienia się pozwolenia :lol: - to chyba na tyle dobrych wieści od niej ...

te gorsze - może też nam prowadzić budowę jako kierownik budowy za jedyne 2500 za całość - 4-6 wizyt

ale nie bardzo ma ochotę na robienie zestawienia materiałów do budowy tylko za co ja jej płacę tyle kasy???? jutro spróbuję coś wyciągnąć z biura architektonicznego - może cos się uda...

i nadal chyba najtrudniejsze pytanie - z kim budować?

• 3 weeks później...

Na razie cisza... mam nadzieję że nie przed burzą - choć dziś już jedna była :o

Prawomocne pozwolenie mamy dostać 4 czerwca (choć podobno wniosku nasza Pani jeszcze nie złożyła, więc nie wiem, jak ona to zrobi...)

kredyt...ciężka sprawa...

z kim budować?? ciężki orzech do zgryzienia. Dostałam ostatnio parę kosztorysów - czy to naprawdę musi aż tyle kosztować :evil: :evil: :evil: ale ciągle mam nadzieję, że budując z jedną firmą za 400 tys się wprowadzę - może to nie będą marmury, ale przynajmniej przestrzeń :)

A do tego podejście budowlańców... echhhh szkoda gadać... ale mam coś na oku - poczekam do piątku - zobaczymy co będzie.

No i pozwolenia na jutro nie będzie... nasza Pani się nie WYROBIŁA :evil: :evil: :evil: na piątek - najpóźniej w poniedziałek rano... nie chcę dłużej tego komentować, bo padną mocne słowa.

Prąd na działce juz prawie jest - to znaczy jest skrzynka bez liczników. jeszcze.

Gaz też - ale jest problem... Panowie coś chyba źle wymierzyli montując skrzynkę i jest ok pół metra w ulicy, która jest tylko na mapie :evil: :evil: niestety gaz zakładali jeszcze poprzedni właściciele działki. Nie mam siły dziś się już nawet złościć dzisiaj... I co ja mam do jasnej (...) zrobić teraz z tym gazem? Macie jakiś pomysł? Sprawa wyszła dopiero gdy w zeszłym tygodniu zakładali prąd...

Nareszcie mam się czym pochwalić :D :D :D

Po wielkich trudach odebrałam dziś prawomocne pozwolenie na budowę:D Ale niestety nasza Pani się nie spisała... zapomniała o studni na działce i okna z jednej strony są zupełnie inne niż miały być :evil: a tak jej zwracałam uwagę... Za "usługę" policzyła sobie 1700 zł.

Wykonawca już wybrany :) jeśli tak dalej układać się będzie współpraca - to chylę czoła przed Panem Tomaszem :) jak się sprawdzi, to zainteresowanym podam namiary :)

Udało nam się też dziś złożyć wniosek o kredyt...Kombinacje straszne, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. jak na razie jestem lekko przerażona ratami kredytu... ok 3300 co miesiąc. Oj brakuje mi euro i niskich marż kredytowych...

• 2 weeks później...

Cały tydzień cisza :evil:

Z geodetą nie idzie się dogadać za żadne skarby świata!!! Granice działki miał nam wytyczyć jakieś pół roku temu. Ostatecznie do piątku (po poniedziałkowej rozmowie). I co? NIC :evil: :evil: :evil: Znowu się nie wyrobił :evil: Ale w tym tygodniu mu już nie daruję, a potrafię wygarnąć... Zasłużył sobie, a co tam :x

Z prądownią też nic nie wiadomo. Mieli przysłać jakieś papiery do wypełniania, ale jutro chyba tam męża wyślę, bo takim tempem to my w grudniu nic nie zaczniemy! Już czas to przyspieszyć

Nasz Pan budowlany też się ociąga. Już dwa tygodnie czekam na poprawiony kosztorys i linki do stron z dachówką i oknami... Jak czyta moje wypociny, to może się pospieszy. Ma jeszcze parę dni :lol: A ja uparłam się na budowę z silikatów i już. mam nadzieję, że to dobry wybór :-?

Jutro powinna być decyzja kredytowa... mam nadzieję że pozytywna...

No i ciągle coś :x

Geodeta nie chce wchodzić na działkę, bo mówi że co dzień pada i będzie cały mokry... Trzeba czekać na lepszą pogodę. Podobno w przyszłym tygodniu :-?

Z prądem na działce też nie będzie prosto...Musimy czekać na przesłanie tego certyfikatu, a potem nasz elektryk ma wyprowadzić kabelki i dopiero wniosek o założenie liczników :cry: może pod koniec lipca się wyrobimy...

Wczoraj byłam na spotkaniu z Panem od budowy. Obgadaliśmy parę szczegółów. Ma przekalkulować kosztorys do sso z dachem i przesłać po niedzieli. mam nadzieję, że nie będzie zbyt dużej różnicy w cenie.

Mam jednak dylemat - czy robić ścianki działowe z silikatów czy z karton-gipsu? te drugie wychodzą podobno ok 30 zł taniej na m2, ale nawet jak się je porządnie wygłuszy, to i tak będą delikatniejsze od silikatowych.

i drugi - podobają mi się panele ogrodzeniowe - łatwe i szybkie w montażu, choć droższe od siatki. Czy macie jakieś doświadczenia z nimi?

Jestem właśnie po spotkaniu z rzeczoznawcą majątkowym. Wycena powinna być do końca tygodnia, więc jestem dobrej myśli.

Szukałam wczoraj dachówek. Mam parę typów :) Piękne są czarne i antracytowe

http://www.roben.com.pl/upload_module/katalog/dachowki/dsfp-single-czarnobrazowa.jpg (Roben)

renesansowa L15 Kunice antracytowa angoba (Koramic)

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1087584652220,0.jpg

renesansowa L15 Kunice czarna angoba szlachetna (Koramic)

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1087584652222,0.jpg

ale nie bardzo do nich pasują okna meranti/brązowe

do kala67

cena na szczęście da się przeżyć. antracytowa 4,21, czarna angoba 4,76, rustykalna i amarantowa 4,97, Roben - 4,04. Ceny oczywiście dla "środkowych dachówek" i pobrane z cenników producentów.

Szkoda tylko że rustykalna i amarantowa są robione tylko na zamówienie i jak ktoś źle policzy ilość, to wolę nie myśleć...

Kabelkami ze skrzynki prądowej zajmie się Pan od budowy, za co mu z góry dziękuję :p

Wycena też już zrobiona. Kwota wyszła taka całkiem całkiem, więc chyba nie powinno być problemu z kredytem.

Ale byłoby zbyt pięknie żeby dzień się tak skończył... Nasza Pani od adaptacji po raz setny chyba :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: nie może się z nami spotkać żeby oddać nam projekt!! Tym razem przyjechała kuzynka z RPA :o i nie da rady dziś - ale może być jutro o 7-8 rano...Zobaczymy, ale cierpliwość już mi się kończy :evil:

Jak dobrze że jutro na urlop 8)

• 3 weeks później...