emilus18 10.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 A zaczęło się tak... Pewnego dnia w zeszłym roku zamarzyła nam się działka. Po 2 tygodniach niezbyt intensywnych poszukiwań udało nam się znaleźć Była, co ja piszę, jest śliczna. Może trochę mała (793m) ale za to na obrzeżach miasta...Za nami już tylko pola Potem trochę gimnastyki z bankiem i staliśmy się właścicielami. Potem projekt... Tu juz było znacznie gorzej... To co mi się podobało, niestety odrzucał mój mąż. I tak przez pół roku... Przed nowym rokiem udało się Padło na Z68 z pracowni Z500. Prawie idealny - czego teraz juz nie mogę powiedzieć, ale i tak najlepszy ze wszystkich Zamówiliśmy. Miało być do 3 tygodni - bo to nowy projekt... czekaliśmy dwa miesiące... Przynajmniej udało mi się dostać rabat - całe 300zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 10.05.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Teraz adaptacja... Jest gorzej niż źle Na początku miało być bez zmian, ale kobieta zmienną jest... Poszerzamy garaż o 1,5m, podnosimy ściankę kolankową bo tu jej właściwie nie ma(!!!). Okna z dachu wylądują w ścianach - zostaną tylko te z łazienki Do końca kwietnia miał być złożony wniosek o pozwolenie. I co??? NIC!!! Jakoś kiepsko idzie Pani adaptacja... dobrze że jeszcze jej nie płaciliśmy - wstępnie umawialiśmy się na 1500 zł, ale po moich zmianach powiedziała że będzie tu dużo pracy i ona nie wie, czy da rade to zrobić! Szlag mnie trafia! A to mój domek http://www.z500.pl/projekt/z68.html jak wkleić zdjęcia????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 10.05.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam . Fajny domek:)Żeby wkleić zdjęcie musisz je umieścić w albumie netowym . Ja robię w picassie . Wtedy w właściwościach fotki bedziesz miec linkdo niej. Kopiujesz ją i potem wstawiasz tu wklejasz lini i po nim wstawiaszGdyby były problemy postaram się lepiej opisac:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 10.05.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 http://images46.fotosik.pl/121/067062a942abc71cm.jpg To mój domek dół http://images38.fotosik.pl/117/d838c06aa85cc0c3m.jpg i góra http://images38.fotosik.pl/117/f453b47ed22f179dm.jpg chyba wyszło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 10.05.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 dzięki delfina Jutro mamy spotkanie z Panią od adaptacji... Zobaczymy co powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.05.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 jestem wściekła w biurze architektonicznym skad kupiłam projekt nie mają zestawienia materiałów do mojego projektu! I skad ja mam to teraz wziąć Chyba muszę sie rozejrzeć za jakimś kosztorysem inwestorskim... mam nadzieję że to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.05.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 I znowu pod górę Koleś od kosztorysów poleca budowę systemem gospodarczym. Tylko czy ja mam na to czas??? Pani od adaptacji - trochę ją pospieszyliśmy i w czwartek ma składać wniosek o pozwolenie na budowę. Tylko te 2 miesiące czekania... Ale i na to ma sposób ma nam podyktować jakieś pisemko i skrócą czas oczekiwania a nawet uprawomocnienia się pozwolenia - to chyba na tyle dobrych wieści od niej ... te gorsze - może też nam prowadzić budowę jako kierownik budowy za jedyne 2500 za całość - 4-6 wizyt ale nie bardzo ma ochotę na robienie zestawienia materiałów do budowy tylko za co ja jej płacę tyle kasy???? jutro spróbuję coś wyciągnąć z biura architektonicznego - może cos się uda... i nadal chyba najtrudniejsze pytanie - z kim budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 31.05.2009 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Na razie cisza... mam nadzieję że nie przed burzą - choć dziś już jedna była Prawomocne pozwolenie mamy dostać 4 czerwca (choć podobno wniosku nasza Pani jeszcze nie złożyła, więc nie wiem, jak ona to zrobi...) kredyt...ciężka sprawa... z kim budować?? ciężki orzech do zgryzienia. Dostałam ostatnio parę kosztorysów - czy to naprawdę musi aż tyle kosztować ale ciągle mam nadzieję, że budując z jedną firmą za 400 tys się wprowadzę - może to nie będą marmury, ale przynajmniej przestrzeń A do tego podejście budowlańców... echhhh szkoda gadać... ale mam coś na oku - poczekam do piątku - zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.06.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 No i pozwolenia na jutro nie będzie... nasza Pani się nie WYROBIŁA na piątek - najpóźniej w poniedziałek rano... nie chcę dłużej tego komentować, bo padną mocne słowa. Prąd na działce juz prawie jest - to znaczy jest skrzynka bez liczników. jeszcze. Gaz też - ale jest problem... Panowie coś chyba źle wymierzyli montując skrzynkę i jest ok pół metra w ulicy, która jest tylko na mapie niestety gaz zakładali jeszcze poprzedni właściciele działki. Nie mam siły dziś się już nawet złościć dzisiaj... I co ja mam do jasnej (...) zrobić teraz z tym gazem? Macie jakiś pomysł? Sprawa wyszła dopiero gdy w zeszłym tygodniu zakładali prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 10.06.2009 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nareszcie mam się czym pochwalić Po wielkich trudach odebrałam dziś prawomocne pozwolenie na budowę Ale niestety nasza Pani się nie spisała... zapomniała o studni na działce i okna z jednej strony są zupełnie inne niż miały być a tak jej zwracałam uwagę... Za "usługę" policzyła sobie 1700 zł. Wykonawca już wybrany jeśli tak dalej układać się będzie współpraca - to chylę czoła przed Panem Tomaszem jak się sprawdzi, to zainteresowanym podam namiary Udało nam się też dziś złożyć wniosek o kredyt...Kombinacje straszne, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. jak na razie jestem lekko przerażona ratami kredytu... ok 3300 co miesiąc. Oj brakuje mi euro i niskich marż kredytowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.06.2009 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Cały tydzień cisza Z geodetą nie idzie się dogadać za żadne skarby świata!!! Granice działki miał nam wytyczyć jakieś pół roku temu. Ostatecznie do piątku (po poniedziałkowej rozmowie). I co? NIC Znowu się nie wyrobił Ale w tym tygodniu mu już nie daruję, a potrafię wygarnąć... Zasłużył sobie, a co tam Z prądownią też nic nie wiadomo. Mieli przysłać jakieś papiery do wypełniania, ale jutro chyba tam męża wyślę, bo takim tempem to my w grudniu nic nie zaczniemy! Już czas to przyspieszyć Nasz Pan budowlany też się ociąga. Już dwa tygodnie czekam na poprawiony kosztorys i linki do stron z dachówką i oknami... Jak czyta moje wypociny, to może się pospieszy. Ma jeszcze parę dni A ja uparłam się na budowę z silikatów i już. mam nadzieję, że to dobry wybór Jutro powinna być decyzja kredytowa... mam nadzieję że pozytywna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.06.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 No i ciągle coś Geodeta nie chce wchodzić na działkę, bo mówi że co dzień pada i będzie cały mokry... Trzeba czekać na lepszą pogodę. Podobno w przyszłym tygodniu Z prądem na działce też nie będzie prosto...Musimy czekać na przesłanie tego certyfikatu, a potem nasz elektryk ma wyprowadzić kabelki i dopiero wniosek o założenie liczników może pod koniec lipca się wyrobimy... Wczoraj byłam na spotkaniu z Panem od budowy. Obgadaliśmy parę szczegółów. Ma przekalkulować kosztorys do sso z dachem i przesłać po niedzieli. mam nadzieję, że nie będzie zbyt dużej różnicy w cenie. Mam jednak dylemat - czy robić ścianki działowe z silikatów czy z karton-gipsu? te drugie wychodzą podobno ok 30 zł taniej na m2, ale nawet jak się je porządnie wygłuszy, to i tak będą delikatniejsze od silikatowych. i drugi - podobają mi się panele ogrodzeniowe - łatwe i szybkie w montażu, choć droższe od siatki. Czy macie jakieś doświadczenia z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.06.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 I jeszcze jedno ważne pytanie... Czy wstawiać na zimę okna, czy lepiej z nimi zaczekać do wiosny chyba lepiej jednak poczekać i nie kusić losu, bo jeszcze ktoś sobie ich pożyczy, jak nie będziemy pilnować budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 29.06.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Jestem właśnie po spotkaniu z rzeczoznawcą majątkowym. Wycena powinna być do końca tygodnia, więc jestem dobrej myśli. Szukałam wczoraj dachówek. Mam parę typów Piękne są czarne i antracytowe http://www.roben.com.pl/upload_module/katalog/dachowki/dsfp-single-czarnobrazowa.jpg (Roben) renesansowa L15 Kunice antracytowa angoba (Koramic) http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1087584652220,0.jpg renesansowa L15 Kunice czarna angoba szlachetna (Koramic) http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1087584652222,0.jpg ale nie bardzo do nich pasują okna meranti/brązowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 29.06.2009 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ale boskie są też takie http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1122448704917,0.jpg amarantowa angoba http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1122448705262,0.jpg rustykalna angoba musze tylko gdzieś je znaleść "na żywo" da się do nich zrobić piękną elewację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 29.06.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 do kala67 cena na szczęście da się przeżyć. antracytowa 4,21, czarna angoba 4,76, rustykalna i amarantowa 4,97, Roben - 4,04. Ceny oczywiście dla "środkowych dachówek" i pobrane z cenników producentów. Szkoda tylko że rustykalna i amarantowa są robione tylko na zamówienie i jak ktoś źle policzy ilość, to wolę nie myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 30.06.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Hurrraaa! nareszcie przysłali certyfikat z prądowni Teraz jeszcze wyprowadzić kabelki i założyć liczniki ale najpierw pojadę na urlop muszę się trochę odstresować - oby do soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.07.2009 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Kabelkami ze skrzynki prądowej zajmie się Pan od budowy, za co mu z góry dziękuję Wycena też już zrobiona. Kwota wyszła taka całkiem całkiem, więc chyba nie powinno być problemu z kredytem. Ale byłoby zbyt pięknie żeby dzień się tak skończył... Nasza Pani od adaptacji po raz setny chyba nie może się z nami spotkać żeby oddać nam projekt!! Tym razem przyjechała kuzynka z RPA i nie da rady dziś - ale może być jutro o 7-8 rano...Zobaczymy, ale cierpliwość już mi się kończy Jak dobrze że jutro na urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 18.07.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 I nie dostaliśmy kredytu Podobno od 1 lipca zmieniły się zasady oceny operatu nieruchomości i cały miesiąc czekania poszedł na marne! teraz cała zabawa zacznie się od nowa. Szlag nie już trafia, bo w sierpniu już na pewno nic nie uda się zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 19.07.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Z tego stresu zapomniałam napisać, że po kolejnej awanturze gazownia przesunęła na własny koszt źle postawioną skrzynkę. I nawet szybko to zrobili może po południu uda mi się wkleić zdjęcie naszej działeczki a tymczasem na basen popływać sobie idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts