Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Emi Sławka i Nisi Z68

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Wiosna niby już jest, a dzis tyle śniegu u nas spadło:(:(:( Brrr, nawet sie nosa na dwór wystawić nie chce - no może poza chwilami kiedy słoneczko świeci :)

Wczoraj hydraulik był z panem z Vaillanta - ustawiali automatyczny zawór/sterownik od co by nie trzeba było ręcznie go przestawiać jak się pali w kominku :) Wszystko ponoć działało pięknie - ustawiali, sprawdzali, nawet w kominku palili żeby wszystko sprawdzić. Mężu mój zatwierdził niby wszystko... Niby, bo jak wróciłam ze pracy i potrzebowałam ciepłej wody to okazało się że piec nie działa...i wody niet... a mężu w pracy na noc... Zrobiłam więc konferencję telefoniczną z hydraulikiem późnym wieczorem...i nic... Nie wiadomo co się stało a nie mógł przyjechać bo auto mu się coś spsuło :( No ale tam gdzie diabeł nie może...tam babę pośle... potrzebowałam gorącej wody!!! Z duszą na ramieniu rozpaliłam w kominku (nie śmiejcie się bo pierwszy raz SAMA to robiłam a nadzoru nie było...), polazłam do kotłowni i "zrestartowałam" piec...i wyłączy się regulator...pobladłam i zzieleniałam chyba... a potem sam się włączył i wszystko zaczęło działać jakby nigdy nic :D:D:D i była już gorąca woda na gorący prysznic:D:D:D I tym to sposobem nawet piec nie jest w stanie sprzeciwić się moim siłom :p no - i jak to władza uderza do głowy...:p

No, a teraz trzeba by realnie podejść do życia...

Jak już wspomniałam wiosna niby już jest.. Mężu porządki na działce prawie skończył :D I na dziś wygląda to tak:

IMG_1741.JPG

IMG_1740.JPG

No i okazało się, że ogrodu w tym roku nie zrobimy :cry: i przyszło mi do głowy żeby zasiać "tymczasową trawę" - mam jakieś nasionka. Byłoby przynajmniej trochę milej i zielono, nie kurzyłoby się tak też... no i zielska by juz nie rosły dookoła :D Dobry to pomysł??? Robił ktoś coś takiego?? czy na taką ziemię można wysiewać trawę?? Każda opinia/pomoc mile widziana, bo nie mam o tym bladego pojęcia...

No z tym odbiorem to trochę zachodu niestety będzie.... Ale cóż, takie życie... Nikt przecież nie powiedział że łatwo będzie.

Mamy już opinie kominiarską - pan przyszedł, popatrzył i podpisał papierek :D Koszt 190 PLN

Mapki u geodety zamówione, będą prawdopodobnie za tydzień, max półtora - za bagatela 500 zł.

Oświadczenia elektryka i hydraulika się robią. Protokoły odbioru mediów też są. Jak wszystko będzie dobrze, to za jakieś dwa tygodnie :D

No i podpytałam o zameldowanie ... bo nadal bezdomni jesteśmy:cry:

możemy się zameldować się już teraz!! I pewnie na początku kwietnia z tego prawa skorzystamy (pewnie zaraz po złożeniu papierów do odbioru). Potrzeba tylko jakieś oświadczenie napisać, że będziemy mieszkać na własną odpowiedzialność...bo odbioru nie będzie jeszcze... Zobaczymy

• 2 weeks później...

Czas leci a trawa nie rośnie :cry: chyba ją całkiem przez ostatnie parę dni wywiało:cry: poczekam jeszcze tydzień.

Dokumenty do odbioru nadal się gromadzą. Tzn. brakuje mapki(do piątku powinna być), uzupełnionego dziennika (powinien się zrobić w przyszłym tygodniu) i odbioru przyłącza z ZE(ale ponoć może być umowa). Plan mam taki żeby w przyszłym tygodniu juz złożyć dokumenty do odbioru. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam...

No i juz myślami jestem na wakacjach... Wybieramy się do Chorwacji... Oby do lipca :D Muszę tylko jeszcze daty ustalić:D

I bym zapomniała! Dostaliśmy pierwszy rachunek za wodę... Bałam się i okazało się to zupełnie niepotrzebne!!Mimo że dziś 13-sty:D Wodę mamy od 5 miesięcy, zużyte 24m3, a na rachunku tylko 70 zł!! Więcej w bloku miesięcznie płaciliśmy!! Jeszcze żeby tak za prąd obniżyć rachunki...

Pierwsze koty za płoty :D a właściwie prawie ostatnie :D

Mapki geodezyjne powykonawcze już odebrane - niestety 500 zł juz nie mamy :(

Dziś kierbud ostatecznie "odebrał" budynek ... przejrzał dokumenty, uzupełnił dziennik - miało być 300 zł ale mój szanowny małżonek zabrał całą kasę do pracy!! Od siostry miałam trochę i moje resztki z portfela dały 280 zł.... Ostatecznie okazało się, że musimy się jeszcze uśmiechnąć do gazowni po protokół odbioru przyłacza, bo zdaje się że gość któremu wszystko zleciliśmy o tym zapomniał... No i elektrowni "zapodziały się gdzieś" rysunki instalacji - potrzebne do protokołu oczywiście... więc elektryk dziś je rysował raz jeszcze i w poniedziałek ma zawieść i skombinować protokół...

Na nasze nieszczęście jakieś dziwne pozycje są też powpisywane w projekcie zamiennym - mam na myśli powierzchnię... oby przy odbiorze się tego nie czepili. Nie to że jest źle, ale jakoś tak dziwnie...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dawno mnie nie było...ale nadal domowego kompa nie mam buuuuuuu.... Ale trochę nowości :)

21 dni minęło juz od złożenia wniosku więc MIESZKAMY LEGALNIE!!! Tylko się zameldować jeszcze trzeba...

Trawka zaczyna pięknie rosnąć, komin w piątek został naprawiony (HURRRAAAA!!!!) i może sobie teraz lać już do woli :):):) koszt 500 :( Stryszek się robi - dzięki mojemu mężusiowi oczywiście:) więc niedługo za przenoszenie rzeczy na stryszek się weźmiemy by pomalować pokoje i garderoby :) No i garderobę (przynajmniej jedną) będzie robił kolega - transakcja wiązana jak to się mówi - ja oddaję im wielką szafę ubraniową (bo mi nie będzie potrzebna) a Daruś zrobi garderobę :D

No i strasznie cieszy mnie że już od dawna nie musimy dogrzewać domu(jak to robią dziś nasi sąsiedzi). Mamy 22 stopnie i jest super! Niby upałów jeszcze nie było żeby sprawdzić temperaturę na górze i stryszku, ale jeszcze trochę i wszystko będzie jasne :D Solary - sprawdzają się rewelacyjnie!! trochę słońca i kranu wrzątek leci!!

To co mnie martwi i czego mi brakuje - to brak podjazdu do garażu (nadal wjeżdżamy po deskach ...) i brak roślinek w ogrodzie... Ale cóż - nie od razu Rzym zbudowano :D Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia ze stryszku i pięknej zielonej trawki :)

I najważniejsze - było juz parę osób oglądać nasz przybytek i wszyscy są zachwyceni widokiem z okna :) My też - jest pięknie :)

• 4 weeks później...

Znalazłam taką ściankę telewizyjną... I podoba mi się baaardzo no i jest szansa że dałoby się u mnie takie cuś zrobić tylko z jaśniejszym kamieniem co by współżył z kominkiem :) szkoda tylko że na takie zmiany muszę sporo poczekać :cry:

http://a8architektura.pl/images/mieszkalne/W115-SciankaTelewizyjna.jpg

Edytowane przez emilus18

• 3 weeks później...

No i dziś nadszedł dzień na podliczenie kosztów... Wyszło mi 580tys...+koszty zakupu działki :cry: Zgroza!! I jeszcze potrzebuję całkiem sporo żeby wszystko wykończyć... Czego nie ma?

-Podjazdu i kostki - 100-150m2

-Drzwi na górze 8 szt

-Malowania na górze (pomalowałam tylko garderoby, na resztę nie mam czasu :( i chyba będę musiała poszukać malarza...

-Płytek na schodach wejściowych,

-Umywalek z szafką w łazience na górze,

-Krzeseł w kuchni (nadal wygodnie się nam siedzi na plastikowych :))

-Szafy w przedpokoju, półek w garderobach,

-Domofonu,

-Lamp,żyrandoli na górze (parę prowizorek na dole też niestety jeszcze jest...)

-Nowej lodówki...bo stara jeszcze działa :)

-Ogrodu...

I na wszystko kolejne 100 tys... tylko skąd to wziąć?? Wydrukować???

I tą oto myślą chyba chwilowo jestem zmuszona zawiesić dziennik, bo mimo że mieszkamy, to jeszcze sporo do skończenia nam zostało... No a jak dotąd żadnego spadku po niby wujku w Ameryce nie dostałam...