emilus18 26.02.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Chciałam zrobić pyszniutkie zdjęcie deserku...ale aparat mi cięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.03.2011 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No tym razem też upiekłam Pyszna strasznie była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.03.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No i takie roślinki sobie kupiłam: Pachną pięknie, rosną super, a smakują rewelacyjnie jako dodatki:) No i świeżutkie a nie suszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.03.2011 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 I najważniejsze - ROBIĄ SIĘ SCHODY!!! Od środy:D To efekt pracy po pierwszym dniu Niestety radość ze schodów jest zajęta przez wszędobylski kurz...też z nich... Ale dziś już pan zakręt zrobił - i robi na razie dalej no i na razie to wersja surowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 14.03.2011 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 No i schodów ciąg dalszy Już mamy tyle: już nie mogę się doczekać aż będą skończone:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 14.03.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 No i mamy też nowiutką śliczniutką bariereczkę - swoją drogą konieczną do odebrania budynku Koszt-bagatela-1100 pln Wykonana szybko, ładnie no i pięknie się prezentuje, prawda:D A tu wiosna przyszła i moje dzieciątko pięknie jeździ rowerkiem po cieplutkim tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 24.03.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 schody skończone Wyszły bajecznie - niestety na zdjęciach tego nie widać ... Niestety kosztowały też bajeczną kwotę - 8200... i trochę relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 26.03.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Wiosna niby już jest, a dzis tyle śniegu u nas spadło:(:( Brrr, nawet sie nosa na dwór wystawić nie chce - no może poza chwilami kiedy słoneczko świeci Wczoraj hydraulik był z panem z Vaillanta - ustawiali automatyczny zawór/sterownik od co by nie trzeba było ręcznie go przestawiać jak się pali w kominku Wszystko ponoć działało pięknie - ustawiali, sprawdzali, nawet w kominku palili żeby wszystko sprawdzić. Mężu mój zatwierdził niby wszystko... Niby, bo jak wróciłam ze pracy i potrzebowałam ciepłej wody to okazało się że piec nie działa...i wody niet... a mężu w pracy na noc... Zrobiłam więc konferencję telefoniczną z hydraulikiem późnym wieczorem...i nic... Nie wiadomo co się stało a nie mógł przyjechać bo auto mu się coś spsuło No ale tam gdzie diabeł nie może...tam babę pośle... potrzebowałam gorącej wody!!! Z duszą na ramieniu rozpaliłam w kominku (nie śmiejcie się bo pierwszy raz SAMA to robiłam a nadzoru nie było...), polazłam do kotłowni i "zrestartowałam" piec...i wyłączy się regulator...pobladłam i zzieleniałam chyba... a potem sam się włączył i wszystko zaczęło działać jakby nigdy nic :D:D i była już gorąca woda na gorący prysznic:D:D:D I tym to sposobem nawet piec nie jest w stanie sprzeciwić się moim siłom no - i jak to władza uderza do głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 26.03.2011 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 No, a teraz trzeba by realnie podejść do życia... Jak już wspomniałam wiosna niby już jest.. Mężu porządki na działce prawie skończył I na dziś wygląda to tak: No i okazało się, że ogrodu w tym roku nie zrobimy i przyszło mi do głowy żeby zasiać "tymczasową trawę" - mam jakieś nasionka. Byłoby przynajmniej trochę milej i zielono, nie kurzyłoby się tak też... no i zielska by juz nie rosły dookoła Dobry to pomysł??? Robił ktoś coś takiego?? czy na taką ziemię można wysiewać trawę?? Każda opinia/pomoc mile widziana, bo nie mam o tym bladego pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 26.03.2011 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 No i bym zapomniała... Powoli przymierzamy się do zbierania papierów do odbioru budynku i takich tam innych... Liczniki na wodę mamy już zaplombowane (nareszcie), umowa z szambiarnią podpisana ze śmieciarnią też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.04.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No z tym odbiorem to trochę zachodu niestety będzie.... Ale cóż, takie życie... Nikt przecież nie powiedział że łatwo będzie. Mamy już opinie kominiarską - pan przyszedł, popatrzył i podpisał papierek Koszt 190 PLN Mapki u geodety zamówione, będą prawdopodobnie za tydzień, max półtora - za bagatela 500 zł. Oświadczenia elektryka i hydraulika się robią. Protokoły odbioru mediów też są. Jak wszystko będzie dobrze, to za jakieś dwa tygodnie No i podpytałam o zameldowanie ... bo nadal bezdomni jesteśmy:cry: możemy się zameldować się już teraz!! I pewnie na początku kwietnia z tego prawa skorzystamy (pewnie zaraz po złożeniu papierów do odbioru). Potrzeba tylko jakieś oświadczenie napisać, że będziemy mieszkać na własną odpowiedzialność...bo odbioru nie będzie jeszcze... Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.04.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Czas leci a trawa nie rośnie chyba ją całkiem przez ostatnie parę dni wywiało:cry: poczekam jeszcze tydzień. Dokumenty do odbioru nadal się gromadzą. Tzn. brakuje mapki(do piątku powinna być), uzupełnionego dziennika (powinien się zrobić w przyszłym tygodniu) i odbioru przyłącza z ZE(ale ponoć może być umowa). Plan mam taki żeby w przyszłym tygodniu juz złożyć dokumenty do odbioru. Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam... No i juz myślami jestem na wakacjach... Wybieramy się do Chorwacji... Oby do lipca Muszę tylko jeszcze daty ustalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.04.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 I bym zapomniała! Dostaliśmy pierwszy rachunek za wodę... Bałam się i okazało się to zupełnie niepotrzebne!!Mimo że dziś 13-sty:D Wodę mamy od 5 miesięcy, zużyte 24m3, a na rachunku tylko 70 zł!! Więcej w bloku miesięcznie płaciliśmy!! Jeszcze żeby tak za prąd obniżyć rachunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 16.04.2011 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Pierwsze koty za płoty a właściwie prawie ostatnie Mapki geodezyjne powykonawcze już odebrane - niestety 500 zł juz nie mamy Dziś kierbud ostatecznie "odebrał" budynek ... przejrzał dokumenty, uzupełnił dziennik - miało być 300 zł ale mój szanowny małżonek zabrał całą kasę do pracy!! Od siostry miałam trochę i moje resztki z portfela dały 280 zł.... Ostatecznie okazało się, że musimy się jeszcze uśmiechnąć do gazowni po protokół odbioru przyłacza, bo zdaje się że gość któremu wszystko zleciliśmy o tym zapomniał... No i elektrowni "zapodziały się gdzieś" rysunki instalacji - potrzebne do protokołu oczywiście... więc elektryk dziś je rysował raz jeszcze i w poniedziałek ma zawieść i skombinować protokół... Na nasze nieszczęście jakieś dziwne pozycje są też powpisywane w projekcie zamiennym - mam na myśli powierzchnię... oby przy odbiorze się tego nie czepili. Nie to że jest źle, ale jakoś tak dziwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 26.04.2011 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Wniosek o odbiór budynku złożony w piątek ... Teraz tylko czekać nam zostało... i oby nie chciało się urzędnikom przyłazić na kontrolę, bo będziemy musieli kombinować strasznie... No i trawa zaczęła wyrastać tylko jakoś mało jej na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.05.2011 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dawno mnie nie było...ale nadal domowego kompa nie mam buuuuuuu.... Ale trochę nowości 21 dni minęło juz od złożenia wniosku więc MIESZKAMY LEGALNIE!!! Tylko się zameldować jeszcze trzeba... Trawka zaczyna pięknie rosnąć, komin w piątek został naprawiony (HURRRAAAA!!!!) i może sobie teraz lać już do woli :) koszt 500 Stryszek się robi - dzięki mojemu mężusiowi oczywiście:) więc niedługo za przenoszenie rzeczy na stryszek się weźmiemy by pomalować pokoje i garderoby No i garderobę (przynajmniej jedną) będzie robił kolega - transakcja wiązana jak to się mówi - ja oddaję im wielką szafę ubraniową (bo mi nie będzie potrzebna) a Daruś zrobi garderobę No i strasznie cieszy mnie że już od dawna nie musimy dogrzewać domu(jak to robią dziś nasi sąsiedzi). Mamy 22 stopnie i jest super! Niby upałów jeszcze nie było żeby sprawdzić temperaturę na górze i stryszku, ale jeszcze trochę i wszystko będzie jasne Solary - sprawdzają się rewelacyjnie!! trochę słońca i kranu wrzątek leci!! To co mnie martwi i czego mi brakuje - to brak podjazdu do garażu (nadal wjeżdżamy po deskach ...) i brak roślinek w ogrodzie... Ale cóż - nie od razu Rzym zbudowano Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia ze stryszku i pięknej zielonej trawki I najważniejsze - było juz parę osób oglądać nasz przybytek i wszyscy są zachwyceni widokiem z okna My też - jest pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.06.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Znalazłam taką ściankę telewizyjną... I podoba mi się baaardzo no i jest szansa że dałoby się u mnie takie cuś zrobić tylko z jaśniejszym kamieniem co by współżył z kominkiem szkoda tylko że na takie zmiany muszę sporo poczekać http://a8architektura.pl/images/mieszkalne/W115-SciankaTelewizyjna.jpg Edytowane 11 Czerwca 2011 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.06.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 A to widok z okna - niestety zrobiłam za duże zbliżenie i niewiele widać a tu w oddali spacerujący bocian działka sąsiadów z rozpoczętą budową ale naprzeciwko nas będzie sobie rosła trawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.07.2011 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 No i dziś nadszedł dzień na podliczenie kosztów... Wyszło mi 580tys...+koszty zakupu działki Zgroza!! I jeszcze potrzebuję całkiem sporo żeby wszystko wykończyć... Czego nie ma? -Podjazdu i kostki - 100-150m2 -Drzwi na górze 8 szt -Malowania na górze (pomalowałam tylko garderoby, na resztę nie mam czasu i chyba będę musiała poszukać malarza... -Płytek na schodach wejściowych, -Umywalek z szafką w łazience na górze, -Krzeseł w kuchni (nadal wygodnie się nam siedzi na plastikowych ) -Szafy w przedpokoju, półek w garderobach, -Domofonu, -Lamp,żyrandoli na górze (parę prowizorek na dole też niestety jeszcze jest...) -Nowej lodówki...bo stara jeszcze działa -Ogrodu... I na wszystko kolejne 100 tys... tylko skąd to wziąć?? Wydrukować??? I tą oto myślą chyba chwilowo jestem zmuszona zawiesić dziennik, bo mimo że mieszkamy, to jeszcze sporo do skończenia nam zostało... No a jak dotąd żadnego spadku po niby wujku w Ameryce nie dostałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 03.07.2011 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 No i bym zapomniała - złożyłam wniosek o zwrot VAT za materiały budowlane Teraz tylko czekać - bo pożyczki oddać trzeba... szkoda że same się nie spłacają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts