Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Emi Sławka i Nisi Z68

Recommended Posts

No tak, w takim tempie to będzie tygodnik albo miesięcznik, a nie dziennik budowy :cry:

W piątek złożyliśmy 3 komplety dokumentów do banków. Tym razem już się musi udać :) Pytanie tylko jak długo trzeba czekać? mam nadzieję, że do końca sierpnia będziemy mieć już decyzję...

Co do kosztów: kolejny operat szacunkowy - tym razem tylko 300 zł, zaświadczenia (poprzednie się już przeterminowały) 110,00

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

powoli kończy mi się cierpliwość... umowa z bankiem ma być na poniedziałek - najpóźniej wtorek... Dziś im system padł ponoć... Kasę więc powinni wypłacić do przyszłego piątku... :-?

Nareszcie dostałam też projekt umowy od wykonawcy. Zakładałam że będzie to umowa o roboty budowlane, a jest umowa o dzieło :o I szczerze mówiąc nie podoba mi się ten pomysł z kilku względów:

po pierwsze - nie zamierzam płacić podwykonawcom za niezapłacone przez mojego wykonawcę faktury (towar) i usługi (sam przeciez tego nie będzie budował...) - tzw solidarna odpowiedzialność za zapłatę wynagrodzenia - inne postanowienia umowy sa nieważne z mocy prawa :x

po drugie - jak przy umowie o dzieło wpisać również to, iz wykonawca sam zajmuje się zakupem materiałów - a przynajmniej ich większości?

po trzecie - okres przedawnienia roszczeń - dla umowy o dzieło 2 lata, dla robót budowlanych 3 lata - wg KC

Plusem chyba jest otrzymanie 5 letniej gwarancji...

Macie jakieś ciekawe rozwiązanie dla tej sytuacji? :-?

Z panem budowlanym się dogadałam - wszystkie moje uwagi zostaną uwzględnione :)

mam za to inny problem - kredyt :evil: dzis już wyć mi się chce...

najpierw okazało się że cholerny Polbank chce 180 tys w gotówce lub umowę wstępna sprzedaży mieszkania :evil: - nie wiem jak to obejdę, ale jakoś muszę - bo ich zdaniem za 350 tys nie postawię domu!!! Co za kretyni cholerni!!!

Potem deutsche - nie mogą odczytać mapki z naniesionym budynkiem :x Wysłałam im juz mailem w super rozdzielczości, ale oni nie, chcą oryginał :evil: A skąd ja im do cholery ten oryginał wezmę????

Nie mam już siły. A takim tempem to we wrześniu nie wiem czy coś mi się uda...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

I tak,

Pow. zabudowy 135m, bez piwnic - wstępne koszty jakie przed chwilą dostałam to 31200 brutto (materiały + robocizna),

w tym

Wykop pod ławy fundamentowe Wykop pod dom Wykonanie fundamentów (podkład B-15, stopy i ławy fundamentowe, Hydroizoalcja ław i stop, St1, st2) Słupy żelbetowe (wykop zbrojenie beton B20) Ściany fundamentowe ( bloczki betonowe 24cm, zaprawa cementowa M10)

Izolacja fundamentów (Hydroizolacja Termoizolacja) Folia drenażowa kubełkowa listwa wykończeniowa, Słupy żelbetowe, Zasypka z zagęszczeniem warstwowym, Podłoga na gruncie ( piasek zagęszczany mechanicznie piasek beton B10 (10 cm)) - ale się rozpisałam... już chyba bardziej nie można :-?

Cena oczywiście do negocjacji - pytanie ile... :roll:

+ prąd budowlany+prowizorka ogrodzenia

• 2 weeks później...

jak zwykle pod gore... wykonawca nawala z kosztorysem :evil: więc pożegnał sie z budową...

Szybka decyzja o szukaniu kogoś nowego - przegląd ekip jak zwykle na nic sie nie zdał. W każdej mi coś nie pasowało....Ale że obiecałam pomóc jednemu forumowiczowi w poszukiwaniu działki w mojej okolicy - wpadłam na jedną budowę....co prawda panowie zakładali ocieplenie, ale poprosiłam namiary na inwestora. jest bardzo zadowolony ze swojej ekipy. Szybka akcja "spotkanie" na ich kolejnej budowie i się wstępnie dogadaliśmy :wink: jutro raniutko ma być wycena na całość - ale i tak ich bierzemy:) bo "wie Pani, ceny tego roku spadły...;), a nam od wiosny pasuje zacząć" - oj lubię takie szybkie akcje. niestety będziemy tylko musieli znaleść dla Panów jakiś barak od wiosny...

Pan podał wstępnie ile czego trzeba - więc biorę się za liczenie

Bym zapomniała. Zrobiłam też "przegląd" ekip od ogrodzenia. czasem to ja gleboki oddech po usłyszeniu ceny wziąć musiałam... Nawet 80 za mb! za podmurówkę, słupki i naciągnięcie siatki... o by ich.... Toć żyrardów to nie warszawa!!!

Jutro parę innych spotkań - ale poczekamy na rezultat

dziś rano (o 7 :o ) przyjechał szef mojej nowej ekipy budowlanej z wyceną za robociznę. Wyszło 38 tys z więźbą + 3tys jeśli chcę deskowanie +papa. Nie jest więc źle jak za sprawdzoną i polecaną ekipę, więc są przyklepani. Mają parę dni wolnego, więc zaleją fundamenty. Reszta w połowie listopada, bo maja inną robotę i muszę poczekać :cry:

Nareszcie...;)

http://images38.fotosik.pl/204/95a88e2ba6a995d2m.jpg

Koszt - 250 zł

Przy okazji kierbud zainkasował 500 zł :cry: ale jestem zaskoczona i to mile - najpierw chciał zobaczyć działkę i wszystkie papiery, za tydzień ma przyjechać i zobaczyć wykopy pod fundamenty, a potem będzie przy ich zalewaniu.

Geodeta będzie we wtorek lub środę dopiero :cry:

Studnia umówiona na piątek za tydzień

Elektryk też dostał masę papierów do wypełnienia. Ma być taniej niż zakładałam, bo wszystko będzie w skrzynce :wink: ale problem - ZE pracuje do 15 i nie dostał planów (nam ich nie dali) i nie wiadomo czy do piątku będzie prąd :( bez tego lipa ze studni - trza by po prośbie do sąsiada. Tylko czy pożyczą???

Ale jestem z siebie dumna :oops: tyle rzeczy w dwa dni załatwiłam...

i zewnętrzne :)

http://www.stolbud.pl/pub/Image/m_drzwi/dz11_turyn_d.jpg http://www.stolbud.pl/pub/Image/m_drzwi/dz13_madryt_d.jpg

-DZ 11 Turyn Stolbud Włoszczowa DZ 13 Madryt

http://www.stolbud.pl/pub/Image/m_drzwi/DZ22_Werona_d.jpg - DZ 22 Werona http://www.stolbud.pl/pub/Image/m_drzwi/DZ20_Ateny_d.jpg - DZ 20 Ateny - ale te nie podobają się się małżowi :cry:

Nie wiem, które ładniejsze :oops: