Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Emi Sławka i Nisi Z68

Recommended Posts

chciałam się dowiedzieć - może to trochę głupio zabrzmi- czy te 38tys to za stan surowy czy z wykończeniem. Wykonawcy w naszym rejonie podają tak różne ceny, że chciałabym się upewnić.

To oczywiście kwota samej robocizny za sso, ale z więźbą dachową. Nie jest najtaniej, ale panowie znają się na rzeczy :)

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie do wiary!!! Żem drugą stronę dziennika zaczęła :o :o

To na początek good news;) Ogrodzenie panowie skończyli wczoraj!! M. sprawdził a ja zlustruję jutro :lol: Podobno ładnie wykonane. Wyszło 78m. No i na koncie też trochę ubyło - Cena po kolejnej negocjacji 4100 :)

Aż się boję pisać by nie zapeszyć - ale złożyłam wniosek o kredyt... Padło na DnB Nord. Decyzja za 2-3 tygodnie. To już trzecie podejście. mam nadzieję że tym razem się uda...

Odkopałam się ;) Trzy dni zajęło mi odmalowanie kuchni :x - zdrapywanie odpadającej farby i zamalowanie na biało i żółto wcześniejszego zielonego koloru... Nawet gipsować się nauczyłam :) Dziś dokupiliśmy firaneczkę i nowy żyrandol. Powiesiliśmy fajnego canvasa na ścianie. Sama jestem zaskoczona efektem. Oby tylko chętni na mieszkanie się znaleźli. Postanowiłam, że od grudnia wystawiamy na sprzedaż...

I co?? I jest jak zawsze :evil:

Jak zrobimy jeden kroczek do przodu, to następne dwa są do tyłu :evil: W piątek Pan z banku oświecił mnie, że potrzebują jeszcze kawałek wyciągu bankowego z ponad pół roku (przez internet tak daleko historia nie sięga...) - poszłam do banku i okazało się, że NIE MOGĄ MI TEGO DAĆ OD RĘKI bo sami nie mają :o Napisałam jakieś głupie pismo żeby przesłali ale po powrocie do domu poszperałam trochę i obyło się bez ich pomocy ;)

Ale najlepsze miało nadejść... jako że działkę mieliśmy kredytowaną bank wymyśł sobie że potrzebuje dokumentu potwierdzającego nabycie nieruchomości (teraz już naszej) przez Zbywcę - w skrócie akt notarialny naszej działki ale poprzednich właścicieli :o Myślałam, że szlag mnie trafi na miejscu!!! A niby skąd ja to mam mieć??Jak kupowaliśmy działkę widziałam akt notarialny potwierdzający prawo własności - ale żeby brać kopię?? Na to nie wpadłam! szybki telefon do Pani Ani (nomen omen to będzie nasza druga sąsiadka). Obiecała poszukać, tyle że sama nie może znaleźć... jak nie da rady odgrzebać do jutra, w poniedziałek wysyłam pana męża do notariusza - może uda się zdobyć wypis albo jakąś kopię. jeśli nie musze prosić Panią Anię, co by sama udała się po taki odpis dla mnie... :cry: - przerabialiście kiedyś coś takiego?? Żeby chociaż decyzja była pozytywna... A tu jeszcze tak długo czekać trzeba

:cry:

Mam wolną chwilę to se kominków szukam :)

Dziś widziałam taki jeden - niestety nie spisałam nazwy w sklepie :cry: - z podnoszoną do góry szybą. Noż cudny! choć kosztował 7 tys...

teraz znalazłam taki:

http://lechma.com.pl/images/kominki_wodne/exclusive-sp_d.jpg

producent Lechma 5 lat gwarancji, z płaszczem wodnym oczywiście. Na stronie producenta 6900 PLN:cry: i chyba się zakochałam :oops:

Cena koszmarna, ale na razie właśnie ten zostanie moim faworytem :)

Popatrzyłam też na stronie http://www.ulrich.com.pl kompletne zestawy tj. kominek+kocioł+zestaw solarny do c.o.i c.w.u. ale nie wiem czy to dobry pomysł...

Nie pisałam wczoraj, bo nie miałam siły już się denerwować dłużej. bank zrobił mnie, krótko mówiąc, w bambuko :evil: :evil: miał być wkład własny 10%, a nagle po złożeniu kompletnego wniosku okazało się że ma być 30! Poryczałam się... Po pracy zaliczyłam dwa inne banki GE Money i Millennium. Dziś nawiedziłam Open Finance. Naliczyłam, że złożymy 6 :o wniosków. Boże, spraw cud jakiś, bo inaczej oszaleję :cry:

Kanaliza zrobiona i udokumentowana - nie chcę nawet mysleć ile mnie to będzie kosztować...Dowiem się po niedzieli. W każdym razie rury są mocowane do ścian fundamentowych na jakichś kotwach czy czymś tam. Wygląda na razie nieźle.

Przywieźli 6x30 ton piasku do zagęszczenia :o i wszystko weszło :o

Panowie zagęszczali piasek warstwa po warstwie. W poniedziałek ma nas nawiedzić kierbud. Na sobotę za tydzień zaplanowane jest zalanie chudziaka. Ciekawe czy sie wyrobimy z kasą :-?

A i jeszcze jedno - chyba znalazłam jeden feler w kanalizie... jakaś dziwna rura wystaje w miejscu kuchenki w kuchni oczywiście:o Dobrze że zalewanie za tdzień - jakby co będzie sporo czasu na poprawienie :wink:

Zdjęcia będą jutro - już nie mam siły ich wklejać bo moja królewna jeszcze nie śpi :cry:

Przeniosłam zdjęcia z fotosika, więc jest okazja na uzupełnienie ;)

http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE87IZOGhkI/AAAAAAAAADA/_NjJ7tfvWbA/s720/IMG_0616.jpg

http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE87Ij89P2I/AAAAAAAAADE/txKRd-UTE_0/s720/IMG_0618.jpg

Edytowane przez emilus18

obiecane fotki :)

http://images40.fotosik.pl/225/ef077ad014796f6dmed.jpg

To będzie łazienka na dole - właśnie zauważyłam na końcu zdjęcia jakąś rurę... Ciekawe do czego ona ma być??? Na górze przecież nie będzie łazienki...

http://images35.fotosik.pl/84/11d49e1a8e4d609cmed.jpg

To będzie kuchnia. Nic mi nie przyszło do głowy odnośnie tej rury w rogu, bo tam ma być kuchenka...

http://images49.fotosik.pl/229/b2a3c39291d55dabmed.jpg

I widok na kotłownię i kawałek garażu :D Tu też jakoś sporo tych rurek wystaje :-?

Ale się wnerwiłam :evil: Gość w banku powiedział, że mieszkanie zgłoszone do sprzedaży agencji może być naszym wkładem - coby było LTV 70% i rozwiązało problem zaniżonego wg banku kosztorysu. Ale JEST ZAWSZE JAKIEŚ ALE :evil: :evil: :evil: bank będzie i tak liczył zdolność od wartości końcowej nieruchomości a nie od kredytu :o Więc delikatnie mówiąc jedno wielkie gó***o :evil:

Rany!!! I mamy stan "zero" zamknięty :lol: :lol: :lol:

http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE8_Uvch9nI/AAAAAAAAADk/gGPBqt02szk/s720/IMG_0654.jpg

http://lh5.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE8_U-1qtWI/AAAAAAAAADo/PD9JFShBWqQ/s720/IMG_0653.jpg

Zapłaciliśmy majstrowi 1000 zł.

Za

beton B-12,5 13m3*190 zł

piasek 6*500 zł (180 ton!!!)

ładowarka 5*80zł (zniżka bo były przestoje)

piasek 1*450 zł (do podmurówki-wcześniej nie płacony)

zapłaciliśmy 6300 zł

Nie będziemy teraz ocieplać fundamentów ale na wiosnę. Pan Majster ma się sam tym zająć :D

Edytowane przez emilus18

Nie wiem, czy powinnam o tym już pisać, ale WŁAŚNIE SPRZEDAŁAM MIESZKANIE!!!!!!!!!!!

Jestem w tak ciężkim szoku, że chyba długo będe jeszcze tak chodzić :o Ogłoszenie od tygodnia, pierwsza nieagencyjna para (agencyjna była jedna i to marudząca) i powiedzieli że im odpowiada...bo chcą zrobić wszystko po swojemu! I nawet mamy nie malować salonu, bo szkoda naszej pracy! Są bardzo mili i myslę że nawet się zaprzyjaźnimy, bo mają córkę w wieku naszej królewny :lol: Oby tylko się coś nie zawaliło... Aha, i nie będą się starać o kredyt, więc nie ma problemu ze go nie dostaną :lol: - sprzedają swoje mieszkanie.

Nie sądziłam,że stan zerowy domu może mnie wzruszyć ale...Strasznie się cieszę, że macie to juz za sobą.

Czy mogę się zapytać (Boże ale ze mnie materialistka) ile Was to kosztowało? Mam ten sam projekt i mam nadzieję, że też nam się kiedyś uda zbudować ten domek:((

Serdecznie pozdrawiam i gratuluję

Nie sądziłam,że stan zerowy domu może mnie wzruszyć ale...Strasznie się cieszę, że macie to juz za sobą.

Czy mogę się zapytać (Boże ale ze mnie materialistka) ile Was to kosztowało? Mam ten sam projekt i mam nadzieję, że też nam się kiedyś uda zbudować ten domek:((

Serdecznie pozdrawiam i gratuluję

Dziękuję Ci bardzo :) my też nareszcie odetchnęliśmy.

Koszty liczę już od tygodnia... :oops: i ciągle mi cos wypada. Ale już biorę się za dokładniejsze policzenie.

BTW - bardzo proszę o komentarze w komentarzach - łatwiej mi się jakos tak pisze i nie miesza tematów :)

I ostatnie koszty tego roku :)

zbrojenie 140 + transport 60

rury do kominka (do powietrza) 90

kanalizacja 3320 :o

kierbud 500

Jeśli dobrze liczę, to

STAN ZERO 34.730,00

OGRODZENIE (3 strony siatki na podmurówce) 7.535,00

razem 42.265 :o :o

Nie ma tu kosztów całej papierologii przed budową - którą szacuję na ok 10tys...

Kurczę, a liczyłam że to może trochę taniej wyjdzie - Syl77 - chyba nie tylko Ty jesteś materialistką :oops:

No i zapomniałam napisać - pan mąż z teściem obsypali juz fundamenty na zimę :D

I wczoraj złożyliśmy dwa wnioski o kredyt... GE Money (ta lepsza oferta) i Nordea. Obydwa w EUR. 4 godziny siedzenia i wypełniania dokumentów. Oby się udało... GE ma niezłą ofertę na EUR - w zeszłym tyg. obniżyli marżę na 2,5%, kredyt indeksowany. Za to prowizja (zamieniliśmy na ubezpieczenie od utraty pracy i na życie) 3,5% :o czas - ok 3-4 tyg na decyzję. Nordea - marża 2,7%, decyzja powinna być w 2-3 tyg, kredyt denominowany (możemy dostać mniej, ale nie więcej...)

Znowu ryczeć mi się chce :cry:

Chyba u nas wszystko musi być wg zasady: krok do przodu a następne dwa do tyłu :evil:

do przodu - skończyliśmy "stan zero" i złożyliśmy dwa wnioski o kredyt

do tyłu - zadzwoniła pani z banku z info, że WNIOSEK WSTĘPNIE ODRZUCONY bo w BIK-u wyszły dwie raty spłacone po 32 dniach!!!Czyli co??? Znów k*** jesteśmy niewiarygodni przez pier***?*!! Fiat Bank który po raz kolejny przesłał do BIKu złe dane :evil: :evil: :evil: :evil: bo przecież wiem kiedy płacę!!

Co gorsza - dziś jutro i pojutrze jestem na szkoleniu z bilansu więc nie mam dostępu do maila, faxi itp nie mówiąc o wizycie w banku :x na kolanie napisałam pismo z prośbą o natychmiastowe wyjaśnienie sytuacji, poprosiłam firmę szkoleniową o przesłanie faxem z potwierdzeniem - dziękuję za pomoc biednej sierotce czyli mnie. Zadzwoniłam, opier..***, mam zadzwonić w piątek. Może coś zdążą wyjaśnić, choć mają dwa tygodnie...

Znowu tel do Pani z GE. Jak dostanę odpowiedź z wyjaśnieniem banku, mam do niej przynieść. No i k**?! cała procedura od nowa :evil: :evil: :evil: :evil:

mam nadzieję że budowa przy tym to będzie pestka, bo nerwicy się nabawię :o

Do przewidzenia było że do piątku nic nie wyjaśnią :evil: Moim wnioskiem maja się zająć po niedzieli... Rany, mam nadzieję, że najpóźniej we wtorek będę miała to cholerne wyjaśnienie.

W poniedziałek ma też być operat dla drugiego banku. dziś wysłałam kosztorys by pani B. mogła się nim wspomóc...

czarno znów to wszystko widzę i w przyszłym tyg chyba złożymy jeszcze wniosek do Millennium - niestety na PLN :cry: No i będzie bolało juz na początku - 800 zł za wycenę przy składaniu wniosku...

Co najgorsze, moje dziecię jest chore i nie wiem czy da radę bez lekarza... i chyba mnie też coś bierze :cry: