emilus18 23.12.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Hurrrra! Mamy wstępną decyzję z Nordei Może nie powinnam cieszyć się za wcześnie, ale co tam... Gorsze, że postanowili uciąć 50 tys. Ale na budowę i tak wystarczy Przynajmniej w święta będę żyć spokojniej... czekam jeszcze na jakieś wieści z GE bo tam mieli lepszą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 23.12.2009 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Dzień cudów Zadzwonił rzeczoznawca z GE a to znaczy że mamy decyzję pozytywną Umówiliśmy się na poniedziałek po świętach Oby nareszcie los się do nas uśmiechnął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 28.01.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 No i podpisaliśmy kredyt teraz tylko długiego życia możemy sobie pożyczyć teraz oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.02.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Z transzy na razie nici... bo musimy "dobić" do 6% zaawansowania więc musimy się poświęcić... Oj ciężko będzie Połowę soboty dzwoniłam po okolicznych składach. Mam ciężki orzech do zgryzienia, bo łatwo nie będzie. Silki albo nie ma, albo nie sprowadzają, albo ewentualnie na zamówienie i to kręcą nosem... "A tak w ogóle to czemu pani chce z tego budować? To przecież taki zimny materiał. Kiedyś się z tego budowało a teraz tyle lepszych materiałów jest..." czy silka jest aż tak kiepska??? Choć mi się ciągle wydaje dobrym materiałem... Dostałam 1 wycenę. Czekam na drugą. Powinna być jutro wieczorem i mam nadzieję, że będzie lepsza od pierwszej... Dziś spotkałam się z architektem. Oj dużo pracy przed nami... na razie maja zająć się ustawieniem ścian, okien itp bo trza by to jakoś z głową zrobić... Potem powoli reszta. Przygotował się do spotkania - plus dla niego. No i niestety cena nieznacznie wzrosła na 7 tys za całość - ale oby warto było. Za tydzień kolejne spotkanie... Sen z powiek spędza mi tylko brak jakiejś przyczepy dla ekipy - w sobotę pojeździmy po okolicy. Może ktoś coś wie. Mózg mi już pęka - ciężki dzień miałam więc chyba spać się w końcu położę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.02.2010 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wczoraj wybraliśmy się "na sklepy" a że była sobota i większość u nas do 14 to zdążyliśmy obejrzeć kuchnie w BRW i jeden (!) sklep z glazurą, podłogami i drzwiami. Glazura - znaleźliśmy cudną Nirvana (firma Latina) ale cena 100 zł za jeden dekor to chyba lekka przesada za płytki do górnej łazienki zapłacilibyśmy ok 10-12 tys. A gdzie ich położenie?? bardzo ładne ma też Polcolorit Ceramica - ale nie tak łatwo wybrać Za to wybraliśmy podłogi - w salonie i pokojach będzie deska Barlinecka Sapella 3 lamelowa. koszt ok 130 zł/m2 (może skusimy się w salonie na jatobe 1 lamelową ale to już ok 265zł/m2 ) Do tego drzwi wewnętrzne Pol-Skone Intersolid soft, fornirowane, kolor zdaje się ciemny orzech/dąb palisander ok 1200/szt z ościeżnicą Fronty kuchni też wstępnie wybraliśmy wstępnie 3 rodzaje (fronty drewniane, swoją drogą nie myślałam że są takie ciężkie...) wg stopnia upodobania: Imperior XXII orzech włoski Diadema XVI orzech ciemny Kronatus XXVII brzoza orange wg wstępnej prognozy Pana z BRW 1mb tych szafek to koszt ok 2 tys+wyposażenie oczywiście. A ja sporą kuchnię mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.02.2010 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Byłam też na budowie. I mam kryzys... Żeby tam się teraz dostać potrzebne są kalosze i to takie do pasa Nie mam pojęcia kiedy ten śnieg się rozpuści i wszystko wsiąknie... tam przecież muszą jakoś 4 TIR-y wjechać A ja za dwa tyg chcę już coś zacząć robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 23.02.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Wiosnę już czuję Dziś miałam kolejne spotkanie z architektem. No i trochę zmian będzie... Dziś musimy z mężulkiem posiedzieć i pomyśleć nad paroma ścianami. Na dole to nie problem, bo ja wiem co chcę, ale góra... 1 Czy jest sens robić w duuużej sypialni dwie garderoby?? Ja zakładałam że będzie tylko sypialnia a garderoba będzie ogolna dostępna z korytarza. Fakt - wygląda to dużo ładniej i w jednej garderobie moglibyśmy trzymać niepotrzebne (?) rzeczy... 2. Lukarna - ta cho..$%&na pani od adaptacji zrobiła nam okna na wysokości 1,80 m - wg niej mam stawać na stołku i w szpilkach żeby coś zobaczyć!! Pomysły architekta: - przesunąć lukarnę do końca zachowując proporcje - średni pomysł bo na lukarnie musiałaby byc blacha a na reszcie dachówka (za mały spadek dachu) - zrobić taras - ale musi być baaardzo dobrze wykonany i zaizolowany bo będzie sufit w salonie przeciekać... - Przysunąć lukarnę do do końca tyle, że zrobić dwuspadowy daszek i duże okna i tej wersji się trzymajmy. 3. Po podniesieniu ścianki kolankowej, by nie napracować się, nasza pani tak przykombinowała z dachem, że powstał spadek dachu na lukarnie uniemożliwiający połozenie dachówki !!! Teraz (jeśli wybierzemy opcję 2 pkt 3) musiny przeliczać więźbę i =zdaje się calą konstrukcję dachu... 4. Architekt wygospodarował trochę miejsca z łazienki na dodatkowe WC - bardzo się przyda - wyprostował łazienkę na górze i powiększył pralnie (w poprzedniej drzwi ponoć były tak małe że nie zmieściły by pralki...) 5. garaz na 1 czy 2 auta? Ponoć da się zmieścić dwa auta kosztem półek przy ścianie... Dodatkowo jedna czy dwie bramy garażowe? Nigdy nie wiadomo czy drugiego auta mieć nie będziemy przecież... 6. Okno w salonie - pojedyńcze drzwi balkonowe - zlikwidowane. Za to będzie 4 skrzydłowe (czy nie za dużo) wyjście na taras (otwierać się będą dwa skrzydła) jak tylko dostanę gotowe rysunki wrzucę je, bo tak trochę ciężko opisywać Może za tydzień już będę już wszystko miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.03.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Od dziś jesteśmy bezdomni podpisaliśmy umowę na sprzedaż mieszkania. Zaraz będzie kaska na budowę najgorsze że w piątek i sobotę przeprowadzka... Zakupiłam też materiały do budowy - ilości podam jak będę już miała fakturę, bo sie zaczynam gubić. W każdym razie jutro muszę zapłacić 22 tys zaliczki niestety na silkę 100% zaliczki W poniedziałek znaczy się ZACZYNAMY, a właściwie ruszamy dalej. Zapożyczylismy też barak dla budowlańców z metalowymi łózkami - drewniane jakoś tak mizernie wyglądały... 414,80 miesięcznie + 976 transport (!!) w obie strony płatny od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 08.03.2010 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Strasznie zapracowani jesteśmy - ale ZACZYNAMY Oj dzieje sie u nas ostatnio Oby pogoda się poprawiła bo jakoś zimno trochę. We czwartek przywieźli barak. Po ustaleniach będzie troche taniej - faktura mi nie potrzebna skoro mam umowę Mąż pojechał rano z firmą przeprowadzkową do moich rodziców - oddaliśmy im prawie wszystkie meble. W nowym domu chcę mieć nowe Siedzimy więc na podłodze a za stolik słuzy nam wisząca (no zdjęta) półka na książki... Poszukamy jakiegoś ogrodowego - nie będę przeciez niczego kupować. Zamówiliśmy tylko małą kanapę i 2 fotele - w domku wstawimy do gościnnego pokoju - ale dwa tygodnie na podłodze i tak nas czeka jeszcze tyko parę pudeł do rozpakowania ... I najważniejsza wiadomość dnia - PRZYWIEŹLI SILKĘ!!! Całe 46 palet 1 paleta cementu 12 worków wapna suchogaszonego 4 rolki (100 m) folii budowlanej 1250 kg zaprawy (kleju) Początki rozładunku ciężkie były - nie dało się pod sam budynek (przyszły podjechać) bo nie dość że ciasno to jeszcze mokro. Fotki zrobiłam telefonem ale jakoś nie mogę ich zgrać Może jutro mąż zrobi aparatem No i jutro przyjeżdza ekipa - ech będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 12.03.2010 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Nasze mury pięknie pną się do góry Zdjęć oczywiście brak bo jak wracam z pracy to juz ciemno a mąż się zbuntował...i zdjęć chwilowo nie robi... Teraz mniej fajne wydatki gwoździe 16 kg 105 zł deski "calówki" 5m3 - 2600 zł z transportem żwirek płukany 3 t. (podobno było 3,5 bo Pan wsypał za dużo ) - 400 zł jeszcze nie płacone zamówiona jest też stal na poniedziałek i stemple 3m 200 szt po 7-8 zł (gość w tartaku miał sprawdzić kwoty. Drogo trochę ale tylko tam zrobią je w miarę szybko) w poniedziałek mają też dowieść belki na strop, pustaki stropowe i trochę Silki. Kosztów na razie nie znam i chyba nie chcę znać Wczoraj odebrałam od architekta projekt z ustawieniem ścian, okien itp. No i że blondynka jestem tleniona to powiedziałam majstrowi jak zaczynał murować że na ścianie garażu nic się nie zmieniło No ale dzielni chłopcy w dwie godziny odkręcili wszystko Od razu okazało się że sufit będzie 5 cm wyżej i okna będą wyższe niż w projekcie - ale architektowi w to graj Jutro może uda mi się podskoczyć i poprosić o pierwsze wstępne wyceny na okna. Zobaczymy ile ten biznes będzie nas kosztował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.03.2010 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 (edytowane) Żeby nie było że tylko piszę, poniżej dowody naszych zmagań budowlanych na razie jest tyle ... http://lh5.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9BVLjBHPI/AAAAAAAAAEA/cZLvtncG2WQ/s576/IMG_0685.jpg tu ma byc piękne okno tarasowe a tu garaż http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE8_WClLSDI/AAAAAAAAAD0/oTUFNsGp3ks/s720/IMG_0682.jpg i początki kuchni... http://lh6.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9BU_UPdII/AAAAAAAAAD8/NTq2MAOSmdE/s576/IMG_0684.jpg a ma być tak ... http://images46.fotosik.pl/271/7758ac870dd710a6med.png pięknie, prawda? Edytowane 29 Lipca 2010 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.03.2010 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no i znowu trochę uszczuplał nasz budżet... Stal - 4777,15 cegła pełna - 115,00 kolejna zaliczka na materiały 8000,00 Ale przynajmniej prace postępują że ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 17.03.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 I kolejne wydatki gwoździe, nakrętki itp. razem jakieś 12 kg - 141,58 drut wiązałkowy 15 kg - 90,00 architekt - zaliczka 1000 zł A teraz najgorsze Musimy zrobić projekt zamienny - zmiana kształtu lukarny (a właściwie poprawienie błędów z adaptacji). Nasza wspomniana już cudowna Pani od adaptacji (niech ją mrówki pogryzą...) za poprawienie swoich błędów zażyczyła sobie 1800 jak mąż mi powiedział to kazałam natychmiast wszystkie papiery zabierać bo wolę komus innemu zapłacić znacznie drożej niż tej *&^^%&* zapłacić taką kasę! Parę telefonów i mam pana który się wszystkim zajmie Niestety nasza niewiedza będzie nas kosztować 1500 zł Nowe fotki wstawię pewnie koło soboty - jak będę czasu więcej miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 20.03.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 (edytowane) Zapomniałam dopisać, że zakupiliśmy też 200 szt stempli 3m. koszt 1400 PLN To najnowsze fotki z budowy, a raczej naszego pobojowiska http://images49.fotosik.pl/275/18111424e9735d5amed.jpg widok na salon - teraz juz sie lepiej prezentuje niż ostatnio. Te resztki Silki - po docinkach bedą oczywiście do reklamacji z powodu popękania. Reklamacja już została uwzględniona i w zależności czy trzeba będzie dowieźć silki czy dać dodatkowy rabat - skład budowlany się dostosuje gratulacje dla Panów ze składu za podejscie do klienta. Oby tak dalej widok z kotłowni na kominy. Ten po lewej od kominka, po prawej od kotła gazowego. Kratki od kominka mają być w kotłowni http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9DVpqRxGI/AAAAAAAAAEg/p3obEF2IPq4/s576/IMG_0726.jpg to widok od frontu. Na razie nieco zastawiony Tu ma się zmieścić gabinet i łazienka http://lh5.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9DVTsICVI/AAAAAAAAAEc/emvgbZJ2sxQ/s720/IMG_0704.jpg Edytowane 29 Lipca 2010 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 20.03.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Dziś mieliśmy kolejny sklepowy maraton. Niestety im więcej sklepów tym mniej wiem..., tzn więcej rzeczy mi się podoba i to co wcześniej było na 100% teraz jest juz tylko na 50%... Byliśmy w Casto w Skierniewicach - da się znaleźć parę rzeczy, ale najbardziej urzekła mnie podłoga z akacji w kolorze czekolady... I w Komforcie - tu interesowały nas podłogi. Najbardziej chyba te: http://images37.fotosik.pl/269/2f11c5222d6906d9med.jpg http://images40.fotosik.pl/270/92d919bd010b4375med.jpg http://images35.fotosik.pl/129/2f39c9203f524e7bmed.jpg Mam też dwie wyceny okien Profil Aluplast, okucia Roto, szyba k=1,00, pakiet dwuszybowy ok. 17 tys. do negocjacji - dwustronny kolor, okno w salonie przesuwne standard System Schucco, produkcja i montaż na miejscu (fabryka w żyrardowie), pakiet 3-szybowy, dla szyby u=0,5, dla całego okna 0,9, dwustronny kolor , okno w salonie przesuwne standard - ok 20 tys - raczej bez szans na negocjacje. Ale może skusimy się na okno z HS (podnoszono-przesuwne) niestety to dodatkowo ok. 6 tys - ale czy warto??? i bramy garażowej Normstahl - pełna automatyka, szer. 3,5m - 5900zł, jeśli zamówimy płatny serwis (200zł rocznie) to gwarancja na 10 lat na wszystkie elementy. W sumie niezła opcja. No, ale będziemy szukać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.03.2010 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 (edytowane) Aleś się u nas ostatnio dzieje! Ale po kolei - w zdjęciach będzie na początku ciekawiej http://images37.fotosik.pl/272/201144b12ab2253cmed.jpg http://images48.fotosik.pl/277/52c9d4bff6533a98med.jpg a to już schody po zalaniu - prawda że ładne będą? Już sprawdziłam ich wytrzymałość http://images48.fotosik.pl/277/8604a83c230112a0med.jpg http://images39.fotosik.pl/273/8342b5915d035f33med.jpg strop zalany razem ze schodami weszło 19,5 m3 betonu!! http://images36.fotosik.pl/164/30a1a1775288f245med.jpg las w kuchni tu będzie spiżarnia - choć na razie nie bardzo to widać http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9KGRBSjlI/AAAAAAAAAFk/Bw_8b97ufiA/s576/IMG_0754.jpg a tu zaczątki ogromniastego tarasu - na razie w ziemię wlali 3,5m3 betonu... doliczyłam się że taras będzie miał ponad 30m2 http://lh3.ggpht.com/_AXAtQ6KewuE/TE9KG938QvI/AAAAAAAAAFo/ISB4kVCs8wc/s720/IMG_0756.jpg Edytowane 29 Lipca 2010 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.03.2010 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 teraz trochę finansowo w czwartek wpłynęła nam nareszcie długo oczekiwana transza kredytu - 51700. Wydatki: 12 tys dla murarzy - zasłużyli. Dziwne, bo nie chcieli na razie więcej 219 zł - gwoździe, szpilki itp pierdoły do zapłacenia po niedzieli: 500 kierbud 4950 - 23 m3 betonu klasy B20 bezfakturowego - oby nie zmienił stawki, bo na początku miało być 18m3 i dwie gruszki...a było trzy ok. 450-500 za pompę... bo nie wiem ile dokładnie pracowała 400 - za poprzednie 3t żwirku płukanego dla Pana od betonu Muszę się też przymierzyć do więźby... Ponoc tydzień - półtora wystarczy na jej przygotowanie, ale lepiej się pospieszyć I jeszcze jedna bardzo ważna wiadomość - producent Silki uznał reklamację i mają nam przywieść 3 palety E 24. Super Tylko co ja z nią zrobię? Tak se myślę, że zostanie mi jeszcze ze dwie palety z tej co mam - chyba trza by na handel wystawić? Za pół ceny? Weźmie ktoś taką ilość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 02.04.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Odwiedziliśmy dziś nasz plac boju...i zobaczyliśmy niespodziankę Panowie chyba się za bardzo rozpędzili, i w jednym z pokoi na górze zapomnieli o dużym oknie balkonowym... Ciekawe czy się zorientują sami? Nawiedzę ich we wtorek i uświadomię, gdyby sami tego nie zauważyli. Ale tak sobie pomyśleliśmy, że akurat w tym pokoju możemy przeżyć brak okna balkonowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 04.04.2010 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Mam stresa... Niby święta i powinnam odpoczywać, ale jakoś nie mogę Powiększamy taras. Duuuużo powiększamy. Projektant robiący projekt zamienny powiedział, że na razie nie będziemy o tym wspominać, bo inaczej potrzebne były by nowe mapy geodezyjne (czas+ kasa), a potem przy odbiorze kolejne bo ponoć są ważne pół roku. Trochę poczytałam na forum o zmianach tarasów...i mam doła. A co jak się okaże że się przywalą że to ważna zmiana i trzeba będzie znów coś poprawiać??? Może we wtorek powinnam zadzwonić do urzędu i zapytać?? Choć może lepiej nie wywoływać wilka z lasu... Jak myślicie, czy jak zasypie śniegiem to będą kazać wszystko odgarnąć żeby dokonać pomiarów?? Chcemy się zimą wprowadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 08.04.2010 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Wczoraj miałam negocjacyjny dzień... Zamówiłam więźbę - 15,21m3 (jeśli dobrze pamiętam bo nie chce mi się liczyć) razem z deskami na dach. Impregnowane ciśnieniowo. Z transportem spod Radomia 12.400 PLN. Dziś wpłaciłam 5000 zaliczki. Na czwartek raniutko ma być Krótki termin, ale jakoś w ciągu tygodnia mają przygotować. Siła kombinowania?? Umówiłam się z majstrem na ocieplenie fundamentów w przyszłym tygodniu - będzie to nas kosztować 1200 zł. + materiały oczywiście Nagadałam się strasznie z Panem P. - od którego mam namiary na majstra. Jesteśmy dalszymi sąsiadami z osiedla i wolną chwilą wpadnę do niego na oględziny Wstępnie się umówiłam na pana od dachu - utargowałam na razie na 45 zł/m2 na gotowo. Wychodzi 10.350. Spróbuję pogadać żeby zejść do max 10 tys. No i muszę sprawdzić jak wygląda jego praca - tylko kiedy????? Poza tym zawsze mogłoby być taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts