kmyr 10.05.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Witam. Mam problem z piecem na węgiel-drewno-miał (7-letni Termotech UKN) Od jakiegoś czasu nie działa prawidłowo - nie chce się rozpalać, ogień się dusi. Parokrotnie miałem wizytę kominiarzy - bez żadnego rezultatu (komin ma ciąg). Rozpalać trzeba z otwartymi drzwiczkami dolnymi, bo inaczej dym wychodzi wszystkimi możliwymi szczelinami. Gdy działa wentylator, również ze szczelin drzwiczek wydobywa się dym. Dodatkowo bardzo ciężko jest w ogóle rozpalić/utrzymać ogień. Piec jest regularnie czyszczony, ale nie przynosi to żadnych rezultatów (ew. jest trochę lepiej przy pierwszym rozpalaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.05.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Trudno z Twojego opisu odnosić się do szczegółowych rozwiązań problemu, ale jest to ewidentny efekt słabego ciągu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyr 10.05.2009 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 A co to przykładowo może być? Lub/i kto się może znać na takim czymś (bo przecież nie kominiarz, nie hydraulik...)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.05.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Zdecydowanie kominiarz powinien znaleźć przyczynę. Po czyszczeniu komina powinien rozpalić w piecu. Ja przynajmniej znam kominiarza, który tak właśnie pracuje.Osobiście radzę, we własnym zakresie, sprawdzić rurę łączącą piec z kominem. o niej nie wpominałes i tam może być sporo sadzy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts