boszax 10.05.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Będę robił komin z klinkieru. Nigdy jeszcze nie murowałem tym materiałem. Proszę o wymianę jakichkolwiek doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Będę robił komin z klinkieru. Nigdy jeszcze nie murowałem tym materiałem. Proszę o wymianę jakichkolwiek doświadczeń. Czekaj ..będziesz sam murował komin? Możesz powiedzieć na jakim etapie jest twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 10.05.2009 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Moja budowa jest na etapie wyburzenia wystającej ponad dach 50-letniej części komina i wymurowania nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Moja budowa jest na etapie wyburzenia wystającej ponad dach 50-letniej części komina i wymurowania nowego Mało tych szczegółów.Co ma obsługiwać ten komin?Jak poradzisz sobie z włożeniem wkładu.Mam rozumieć ,że klinkier będzie tylko ponad dachem?Jaką wiedzę masz na temat np wentylacji i ciągu spalin.Ale prawdę mówisz o tym murowaniu? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 10.05.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 To jest budownictwo sprzed ponad 50 lat. W kominie są dwa kanały, oba robią jako spalinowe połączone z wentylacyjnymi. Niestety tak kiedyś robiono, ale działa to już tyle lat i zapachu spalin w pomieszczeniach nie uświadczyłem. Chcę po prostu wymienić część komina wystającą ponad dach u mnie akurat 11 warstw. Komin wykonany jest z cegły czerwonej produkowanej do lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku, mają większe wymiary 27x13x7. Murowany na glinie, a część wystająca ponad dach wyfugowana dodatkowo zaprawą cementową. Niestety po tylu latach fuga powypadała, z trzech warstw wymyło glinę, cegły można zdjąć bez problemów gołą ręką. Komin wygląda okropnie i postanowiłem zdjąć te warstwy i wymurować z klinkieru. Obsługuje on piec na paliwo stałe (węgiel, koks). Nie wiem po co ten opis, ja pytam po prostu o Wasze doświadczenia z murowaniem kominów z klinkieru. Ale mam nadzieje, że Was zadowoli Nie jestem laikiem w temacie budownictwa, ale jak pisałem z klinkieru jeszcze nie murowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.05.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 skoro nie jesteś laikiem to proszę: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61602,2490364.html pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 10.05.2009 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 A którym sposobem lepiej murować? Od razu na pełną spoinę , czy może z późniejszym fugowaniem? I czy ma ktoś zdjęcia rusztowania wokół komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 11.05.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Nie jestem murarzem, a komin z klinkieru wymurowałem Rady: 1. Dokładnie wymyśl układ cegieł. Chodzi o przewiązania i estetykę: ma być ładnie. Narysuj, przelicz, przytnij. 2. Muruj na listewkach. Kup plastikowe albo jaluminiowe - jakiekolwiek o wymiarach 10mmx10mm. Przytnij na długość i szerokośc komina + kilka cm. Muszą wystawać na końcach. 2a. Układasz listewki 1 szychty (warstwy). 2b. Kładziesz zaprawę 2c. Układasz cegły. 2d. Wypełniasz spoiny. 2e. Po kilku minutach usuwasz listewki pukając delikatnie młotkiem tak, żeby wylazły wzdłuż, tak jakbyś gwoździa wbijał. 3. Nie spiesz się. Rób powolutku, pomalutku. 4. Dokładnie sprawdzaj poziom i piony w narożach. 5. Na koniec roboty wyczyść dokładnie klinkier, a potem przetrzyj go szmatką lekko nasączoną olejem, może być silnikowym. Jak coś nie tak powiedziałem, to sprostujcie - będę wiedział co sam źle zrobiłem. U mnie nie ma wkładu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.05.2009 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dzięki za rady, ja też nie jestem murarzem A komin sobie już narysowałem na kartce. Najgorzej z tym rusztowaniem. Dach przykryty jest blachą, trzeba będzie coś wymyślić. PeZet a co z fugowaniem? Robiłeś od razu fugę po wyjęciu listewek, czy czekałeś tydzień, dwa i dopiero fugowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.05.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Co z fugowaniem? Robiłeś od razu fugę po wyjęciu listewek, czy czekałeś tydzień, dwa i dopiero fugowałeś? Listewki układasz na granicy zewnętrznej komina. Tym samym po ich wyjęciu powstają równiutkie fugi wysokie na 1cm i na głębokości 1cm. Robią się same, tylko kładąc zaprawę muisz pilnować, żeby dochodziła do listewek. Z rusztowaniem też się napociłem. Murowałem po odeskowaniu dachu, a przed papowaniem, więc było prościej. I pamiętaj o czapce. Tej na kominie, a zresztą może nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts