Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin z klinkieru

Recommended Posts

Moja budowa jest na etapie wyburzenia wystającej ponad dach 50-letniej części komina i wymurowania nowego :lol:

Mało tych szczegółów.Co ma obsługiwać ten komin?Jak poradzisz sobie z włożeniem wkładu.Mam rozumieć ,że klinkier będzie tylko ponad dachem?Jaką wiedzę masz na temat np wentylacji i ciągu spalin.Ale prawdę mówisz o tym murowaniu?

pzdr

To jest budownictwo sprzed ponad 50 lat. W kominie są dwa kanały, oba robią jako spalinowe połączone z wentylacyjnymi. Niestety tak kiedyś robiono, ale działa to już tyle lat i zapachu spalin w pomieszczeniach nie uświadczyłem. Chcę po prostu wymienić część komina wystającą ponad dach u mnie akurat 11 warstw. Komin wykonany jest z cegły czerwonej produkowanej do lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku, mają większe wymiary 27x13x7. Murowany na glinie, a część wystająca ponad dach wyfugowana dodatkowo zaprawą cementową. Niestety po tylu latach fuga powypadała, z trzech warstw wymyło glinę, cegły można zdjąć bez problemów gołą ręką. Komin wygląda okropnie i postanowiłem zdjąć te warstwy i wymurować z klinkieru. Obsługuje on piec na paliwo stałe (węgiel, koks).

Nie wiem po co ten opis, ja pytam po prostu o Wasze doświadczenia z murowaniem kominów z klinkieru. Ale mam nadzieje, że Was zadowoli :)

Nie jestem laikiem w temacie budownictwa, ale jak pisałem z klinkieru jeszcze nie murowałem. :(

Nie jestem murarzem, a komin z klinkieru wymurowałem :D

Rady:

1. Dokładnie wymyśl układ cegieł. Chodzi o przewiązania i estetykę: ma być ładnie. Narysuj, przelicz, przytnij.

2. Muruj na listewkach. Kup plastikowe albo jaluminiowe - jakiekolwiek o wymiarach 10mmx10mm. Przytnij na długość i szerokośc komina + kilka cm. Muszą wystawać na końcach.

2a. Układasz listewki 1 szychty (warstwy).

2b. Kładziesz zaprawę

2c. Układasz cegły.

2d. Wypełniasz spoiny.

2e. Po kilku minutach usuwasz listewki pukając delikatnie młotkiem tak, żeby wylazły wzdłuż, tak jakbyś gwoździa wbijał. :o

3. Nie spiesz się. Rób powolutku, pomalutku.

4. Dokładnie sprawdzaj poziom i piony w narożach.

5. Na koniec roboty wyczyść dokładnie klinkier, a potem przetrzyj go szmatką lekko nasączoną olejem, może być silnikowym.

Jak coś nie tak powiedziałem, to sprostujcie - będę wiedział co sam źle zrobiłem.

U mnie nie ma wkładu.

PZDR

Dzięki za rady, ja też nie jestem murarzem :D A komin sobie już narysowałem na kartce. Najgorzej z tym rusztowaniem. Dach przykryty jest blachą, trzeba będzie coś wymyślić.

PeZet a co z fugowaniem? Robiłeś od razu fugę po wyjęciu listewek, czy czekałeś tydzień, dwa i dopiero fugowałeś?

Co z fugowaniem? Robiłeś od razu fugę po wyjęciu listewek, czy czekałeś tydzień, dwa i dopiero fugowałeś?

Listewki układasz na granicy zewnętrznej komina. Tym samym po ich wyjęciu powstają równiutkie fugi wysokie na 1cm i na głębokości 1cm. Robią się same, tylko kładąc zaprawę muisz pilnować, żeby dochodziła do listewek.

Z rusztowaniem też się napociłem. Murowałem po odeskowaniu dachu, a przed papowaniem, więc było prościej.

I pamiętaj o czapce. Tej na kominie, a zresztą może nie tylko. :D