Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cactus nie wiem co ty budujesz ale widze ze tez jesteś ze śląska - powiedz mi czy zmieszcze sie do stanu developerskiego z tym domkiem z PC i WM do 330 tys czy raczej musiał bym dołożyć (tak jak pisałem dachówka, pełne deskowanie, porotherm 25, PC-PW, WM) Bez zagospodarowania działki oczywiscie - to zrobie później.

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy jak drogo wyjdzie cie dach bo to najbardziej trefna sprawa jeśłi chodzi o prognozy. Potem drogie jest jeszcze tylko ogrzewanie i może elewacja i ocieplenie. Okna to juz sredni koszt - srednio 15tyś jeśli nie masz "domu ze szkła". Mnie koszt od SSO do deweloperskiego wedlug kosztorysów wyjdzie 100tyś ale czas pokaże.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 9 months później...
Wszystko zależy jak drogo wyjdzie cie dach bo to najbardziej trefna sprawa jeśłi chodzi o prognozy. Potem drogie jest jeszcze tylko ogrzewanie i może elewacja i ocieplenie. Okna to juz sredni koszt - srednio 15tyś jeśli nie masz "domu ze szkła". Mnie koszt od SSO do deweloperskiego wedlug kosztorysów wyjdzie 100tyś ale czas pokaże.

Hahaha... nieeee no... powodzenia. Ja właśnie zamieszkałem. Dom prosty, żadnych łuków, okręgów, balkonów. Prostokątna bryła, dach dwuspadowy. i powiem szczerze, kosztorysy to są zaniżane strasznie. Nawet jak sam liczysz to dodaj 30% i módl się by nie zabrakło. Jak chcesz mieć wybudowany sensownie (nie mówię o złotych klamkach etc) to trzeba zapłacić, nie wspomnę o cenach i jakości usług, nóż się w kieszeni otwiera...

życzę powodzenia;)

Budżet 300 tys na dom 120 m2, zobaczymy czy damy rade, od wiosny start budowy

Budowałem w tym roku 120 m2 . Prosta bryła , bez balkonów dach dwuspadowy . Za 300 tyś udało mi się osiągnąć stan deweloperski.

Ceny na materiały miałem niskie. Dużo pracowałem sam. Trochę o domu :

tradycyjne ławy

porotherm

dachówka płaska 180 m2

wełna 25cm

styropian grafit 15

tynki zacierane kwarcem

wszędzie podwieszane sufity

Poza wszystkimi instalacjami udało się w tej kwocie zrobić alarm, instalacje rekuperacji bez centrali, odkurzacz .

Pozostało jeszcze :

umeblować kuchnie plus agd 30 tyś

kotłownia 20 tyś

dwie łazienki standard średni 40 tyś

dzwi wewnętrzne 10 tyś

sypialnia 10 tyś

pokoje dzieci 15 tyś

salon 15 tyś

holl , garderoba 10 tyś jakaś szafa itp

rekuperacja 10 tyś

oświetlenie 5 tyś

kostka 28 tyś

ogrodzenie 20 tyś

ogród 30 tyś

inne 20 tyś

Na wszystko mam już wyceny więc na obecną chwile dom 120 m 2 z ogrodzeniem kostką i ogarniętym w miarę ogrodem to wydatek 600 tyś

Przed budową kalkulowałem i mieliśmy około 500 tyś więc rozjechaliśmy budżet o 20 % Norma a wręcz z zaciśniętym pasem

Oczywiście jest to kosztorys jak i poniesione koszty bez działki ale uzbrojenie w gaz , wodę , ścieki , prąd zawarte w tej cenie 300 tyś

Edytowane przez dancos

Przeczytałam...

Napisałem , że w tych 300 tyś udało mi się zrobić instalacje rekuperacji - projekt 200 zł , materiały 4300 zł . Kilka wersów niżej napisałem , że pozostał jeszcze wydatek 10 tyś - w skład której wchodzić będzie centrala , pomiary przepływów itp. Tak jak pisałem mam wyceny i taki koszt poniosę . Odnosząc się do rekuperacji to koszt będzie oscylował w granicach 14000 tyś nie licząc mojego rozprowadzenia przewodów , zapewne coś około 2000 tyś.