marcuso86 04.07.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 cactus nie wiem co ty budujesz ale widze ze tez jesteś ze śląska - powiedz mi czy zmieszcze sie do stanu developerskiego z tym domkiem z PC i WM do 330 tys czy raczej musiał bym dołożyć (tak jak pisałem dachówka, pełne deskowanie, porotherm 25, PC-PW, WM) Bez zagospodarowania działki oczywiscie - to zrobie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.07.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Jak dla mnie spokojnie sie zmiescisz. Ja buduje troche wiekszy dom (obecnie jestem przy dachu) i ssz wyjdzie lekko ponizej 200tysw tej cenie przylacza (w tym studnia glebinowa!) projekt indywidualny (ktory tez jest drozszy od gotowego) i 320m2 dachu krytego dachowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.07.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Wszystko zależy jak drogo wyjdzie cie dach bo to najbardziej trefna sprawa jeśłi chodzi o prognozy. Potem drogie jest jeszcze tylko ogrzewanie i może elewacja i ocieplenie. Okna to juz sredni koszt - srednio 15tyś jeśli nie masz "domu ze szkła". Mnie koszt od SSO do deweloperskiego wedlug kosztorysów wyjdzie 100tyś ale czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 19.07.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Zapomniałeś o oknach - z montażem do 20tys. Plus przyłącza od 15 do 50tys w zależności od odległości i ilości. + projekt przyłączy + jeszcze o wielu innych sprawach "zapomniał". Dach, to jest "mały pikuś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina32 12.09.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 My będziemy się budować w przyszłym roku i szacujemy, że wydamy na to minimum 450 tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojBud1 08.01.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Budżet 300 tys na dom 120 m2, zobaczymy czy damy rade, od wiosny start budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArekPL 29.10.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Wszystko zależy jak drogo wyjdzie cie dach bo to najbardziej trefna sprawa jeśłi chodzi o prognozy. Potem drogie jest jeszcze tylko ogrzewanie i może elewacja i ocieplenie. Okna to juz sredni koszt - srednio 15tyś jeśli nie masz "domu ze szkła". Mnie koszt od SSO do deweloperskiego wedlug kosztorysów wyjdzie 100tyś ale czas pokaże. Hahaha... nieeee no... powodzenia. Ja właśnie zamieszkałem. Dom prosty, żadnych łuków, okręgów, balkonów. Prostokątna bryła, dach dwuspadowy. i powiem szczerze, kosztorysy to są zaniżane strasznie. Nawet jak sam liczysz to dodaj 30% i módl się by nie zabrakło. Jak chcesz mieć wybudowany sensownie (nie mówię o złotych klamkach etc) to trzeba zapłacić, nie wspomnę o cenach i jakości usług, nóż się w kieszeni otwiera... życzę powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 30.10.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Budżet 300 tys na dom 120 m2, zobaczymy czy damy rade, od wiosny start budowy Budowałem w tym roku 120 m2 . Prosta bryła , bez balkonów dach dwuspadowy . Za 300 tyś udało mi się osiągnąć stan deweloperski. Ceny na materiały miałem niskie. Dużo pracowałem sam. Trochę o domu : tradycyjne ławy porotherm dachówka płaska 180 m2 wełna 25cm styropian grafit 15 tynki zacierane kwarcem wszędzie podwieszane sufity Poza wszystkimi instalacjami udało się w tej kwocie zrobić alarm, instalacje rekuperacji bez centrali, odkurzacz . Pozostało jeszcze : umeblować kuchnie plus agd 30 tyś kotłownia 20 tyś dwie łazienki standard średni 40 tyś dzwi wewnętrzne 10 tyś sypialnia 10 tyś pokoje dzieci 15 tyś salon 15 tyś holl , garderoba 10 tyś jakaś szafa itp rekuperacja 10 tyś oświetlenie 5 tyś kostka 28 tyś ogrodzenie 20 tyś ogród 30 tyś inne 20 tyś Na wszystko mam już wyceny więc na obecną chwile dom 120 m 2 z ogrodzeniem kostką i ogarniętym w miarę ogrodem to wydatek 600 tyś Przed budową kalkulowałem i mieliśmy około 500 tyś więc rozjechaliśmy budżet o 20 % Norma a wręcz z zaciśniętym pasem Oczywiście jest to kosztorys jak i poniesione koszty bez działki ale uzbrojenie w gaz , wodę , ścieki , prąd zawarte w tej cenie 300 tyś Edytowane 30 Października 2018 przez dancos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 31.10.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Rekuperacja 10 tys to chyba bez robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.11.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Przeczytaj jeszcze raz co on napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 01.11.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Przeczytałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 03.11.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Przeczytałam... Napisałem , że w tych 300 tyś udało mi się zrobić instalacje rekuperacji - projekt 200 zł , materiały 4300 zł . Kilka wersów niżej napisałem , że pozostał jeszcze wydatek 10 tyś - w skład której wchodzić będzie centrala , pomiary przepływów itp. Tak jak pisałem mam wyceny i taki koszt poniosę . Odnosząc się do rekuperacji to koszt będzie oscylował w granicach 14000 tyś nie licząc mojego rozprowadzenia przewodów , zapewne coś około 2000 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 04.11.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Ok, dzięki.Tak to rozumiałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts