Gość 06.01.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mam pytanie: czy za 300 tys. wybudujemy dom 190m, całkiem prosty ... jesli wykończenie bez zbytnich fajerwerków a ... i nie masz zbyt rozwydrzoneej latorośli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 06.01.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mam pytanie: czy za 300 tys. wybudujemy dom 190m, całkiem prosty, bez piwnicy, dach dwuspadowy, prosty. Na dole są 2 kuchnie, 2 łazienki. Chodzi mi o stan w którym mozna w domu zamieszkać tzn. wykończyć dół i już mieszkać a górę i wszystko na zewnątrz robić już pózniej. Będziemy budować sami tzn. większa część rodziny to budowlańcy,stolarze itp. Projekt i działkę już mamy. Myślę, że spokojnie Wam się uda, ale ważne jest to, by materiały zakupić już teraz, kiedy są najtańsze. My budujemy dom 208 m powierzchni użytkowej, bez piwnic, z garażem dwustanowiskowym, dach dwuspadowy, wszystko dość proste i ekonomiczne i mamy założony budżet 400 tys (ale już z wykończeniem góry i postawieniem ogrodzenia) Jest to jak najbardziej realne, bo koleżanka właśnie zakończyła budowę podobnego domu i wydałą niecałe 4 stówki (a materiały kupowała w wyższych cenach niż dzis obowiązujące) Tak więc......do boju!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SandraP 06.01.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mam nadzieję że się uda bo jak sprzedamy mieszkanie a nie zdołamy się wprowadzić do domu to pójdziemy pod most Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 07.01.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Rodzice budowali dom ( a raczej budują) 220m2 (powierzchnia całkowita) ,z podpiwniczeniem częściowym dachem dwuspadowym z jedna jaskółką a wszystko ma wyjść ich ok. 300k na gotowo do wprowadzenia się ,bez mebli i ogrodzenia. (Nawiasem mówiąc tez nie wierzę ,ze im się to uda) .Dacie radę na pewno zamknąć się w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 12.01.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Powiem tak: trzeba zobaczyc kosztorys domu zrobiony przez projektanta i dorzucić 100 tysi Wtedy będzie ok, i nikt się nie rozczaruje, a jak zostanie parę groszy to będzie na wakacje . Znajomi pobudowali dom parterówkę z poddaszem użytkowym 113m pow. uzytkowej- dach prosty dwuspadowy+nad wejściem jaskółka, w bocznej elewacji podwójny balkon. Wydali 350tyś a nie ma kostki, ogrodzenia, zrobionych balkonów, balustrady, taras niewylany i bez płytek, elewacja zrobiona ale nie pomalowana . W domu skromniutko-wszystko co najtańsze. Zdziwiłam się bardzo ogladając ten dom, że pochłonął tyle kasy bo pokoje są maciupkie, w zasadzie wszystko maleńkie oprócz salonu. Myślę ,że 400 tyś to inimum nadom, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 13.01.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 dom pod klucz w średnim standardzie to pow. użytkowa x 3000 pln, bez działki rzecz jasna, myślę i myślę, ale patrząc w ten sposób musiałabym wydać około 500 tys. zł na swój dom bez działki teraz nawet nie wydałam 200 tys. już z działką licząc i dodatkowymi kosztqamai typu przyłącze za 300 tys. dom urządziłąbym chyba w złocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 13.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Mógłby ktoś napisać na temat tych kalkulacji bo mnie się zapomniały a chce sie psychicznie przygotować stan surowy ( chyba pow.*600zl)stan surowy zamknięty ( chyba pow. *1200zł) - nie wiem czy nie myle z deweloperskim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 13.01.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 u mnie SSO wyszedł pow. uż *500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 13.01.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 dom pod klucz w średnim standardzie to pow. użytkowa x 3000 pln, bez działki rzecz jasna, myślę i myślę, ale patrząc w ten sposób musiałabym wydać około 500 tys. zł na swój dom bez działki teraz nawet nie wydałam 200 tys. już z działką licząc i dodatkowymi kosztqamai typu przyłącze za 300 tys. dom urządziłąbym chyba w złocie To jaki Ty dom budujesz? Z czego, i z jaką ekipą? Za 300 tys dom w złocie??!!!Chyba popadnę w depresję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 14.01.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Yaro - te 300 tys. zł chodziło mi na wykończenie teraz mając prawie wszystko wykończone - chodzi o ściany, gdzieniegdzie już podłogi, są schody, antresola, jedna łazienka - nie mam na to wydane 200 tys. zł więc gdybym chciała 500 tys. zł na cały dom do zamieszkania - bez działki, to nawet nie wiedziałabym, jak to wykońćzyć, by wydać tyle kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta-we 14.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Myślę, że na dom średniej wielkości (taki około 150 m pow. uzytkowej) trzeba wydac między 300 a 400 tys. tak żeby móc się wprowadzić i mieszkac. W naszych rachunkach to ja sie juz dwano pogubiłam, mąż tego pilnuje i mógłby powiedziec ile nam wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 15.01.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 dom pod klucz w średnim standardzie to pow. użytkowa x 3000 pln, bez działki rzecz jasna, myślę i myślę, ale patrząc w ten sposób musiałabym wydać około 500 tys. zł na swój dom bez działki teraz nawet nie wydałam 200 tys. już z działką licząc i dodatkowymi kosztqamai typu przyłącze za 300 tys. dom urządziłąbym chyba w złocie I chwała Ci za to - znaczy jesteś zaradna i dobrze gospodarowałaś finansami w czasie budowy. Ale czy dasz gwarancję innym, że w tej kwocie wybudują? Te 3000 * pow. uż. daje pewien obraz sytuacji, taki, aby się nie "przejechać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 18.01.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 nie wiem, czy jestem zaradna ale po pierwsze - u nas pewnie sa tańsze firmy po drugie - bardzo dużo zrobił mój tata - wykończeniówka nas nic nie kosztowała, a tu są olbrzymie koszty robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 po drugie - bardzo dużo zrobił mój tata - wykończeniówka nas nic nie kosztowała, i tak później powstają legendy, że dom 200m2 można postawić za 200k pln, do zamieszkania, z antykami (tak! tak! pisał tu kiedyś człowiek który zajmuje się zawodowo renowacją mebli ) i metrową plazmą na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 toż to nie legendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.01.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Pierwek pamietaj, że koszt budowy zależy od wielu czynników jedni mają działkę po rodzicach czy dziadkach - inni nie mają jedni mają znajomosci u producentów budowlanych i wykońćzeniowych - inni nie mają jedni mają fach w ręku i złote ręce - inni nie mają jedni mają szczęście do fachowców - inni mają pecha do faHowców ja mam to szczęście, że ekipy, które miałam, były i są super polecę ich każdemu miałam i mam to szczęście, że mój tato ma fach, dzięki czemu na kosztach robocizny zaoszczędziliśmy, ale jednak w zamian płacimy to zdrowiem i brakiem czasu na wszystko coś za coś ale nie potrafię - i zresztą mnie nie stać - żeby dom oglądać tylko w trakcie budowy od początku brałam aktywny udział w jego budowie i wykańczaniu, a to też wielka oszczędność i kasy więc wydanie 200 tys. zł na budowę nie są legendą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 tylko małe niedopowiedzenia.... a potem ktoś dziwi się, że wydał już 200k pln i ma dopiero SSZ a do wydania co najmniej drugie tyle (tak było w moim przypadku) edit: przy SSO mało mogłem sam zrobić. Natomiast wykończeniówkę robie sam z moim ojcem, a mam co wykańczać bo 270m2 po podłogach to trochę jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.01.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja mam po podłodze jedynie jakieś 250 m licząc antresolę i strychy ale jak coś nigdzie nie piszę, że płacę za robociznę tylko, jak coś, jest możliwa kwota 200 tys. zł? jest możliwa trzeba mieć tylko fach w ręku, znajomosci, czas i rodzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 19.01.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wiekszość budujących niestety nie posiada takiego farta jakiego Ty masz. A już na 100% na pewno nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 19.01.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts