Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie: czy za 300 tys. wybudujemy dom 190m, całkiem prosty, bez piwnicy, dach dwuspadowy, prosty. Na dole są 2 kuchnie, 2 łazienki. Chodzi mi o stan w którym mozna w domu zamieszkać tzn. wykończyć dół i już mieszkać a górę i wszystko na zewnątrz robić już pózniej. Będziemy budować sami tzn. większa część rodziny to budowlańcy,stolarze itp. Projekt i działkę już mamy.

Myślę, że spokojnie Wam się uda, ale ważne jest to, by materiały zakupić już teraz, kiedy są najtańsze. My budujemy dom 208 m powierzchni użytkowej, bez piwnic, z garażem dwustanowiskowym, dach dwuspadowy, wszystko dość proste i ekonomiczne i mamy założony budżet 400 tys (ale już z wykończeniem góry i postawieniem ogrodzenia) Jest to jak najbardziej realne, bo koleżanka właśnie zakończyła budowę podobnego domu i wydałą niecałe 4 stówki (a materiały kupowała w wyższych cenach niż dzis obowiązujące)

Tak więc......do boju!!! :D

Rodzice budowali dom ( a raczej budują) 220m2 (powierzchnia całkowita) ,z podpiwniczeniem częściowym dachem dwuspadowym z jedna jaskółką a wszystko ma wyjść ich ok. 300k na gotowo do wprowadzenia się ,bez mebli i ogrodzenia. (Nawiasem mówiąc tez nie wierzę ,ze im się to uda) .Dacie radę na pewno zamknąć się w tej kwocie.

Powiem tak: trzeba zobaczyc kosztorys domu zrobiony przez projektanta i dorzucić 100 tysi 8) Wtedy będzie ok, i nikt się nie rozczaruje, a jak zostanie parę groszy to będzie na wakacje :D . Znajomi pobudowali dom parterówkę z poddaszem użytkowym 113m pow. uzytkowej- dach prosty dwuspadowy+nad wejściem jaskółka, w bocznej elewacji podwójny balkon. Wydali 350tyś a nie ma kostki, ogrodzenia, zrobionych balkonów, balustrady, taras niewylany i bez płytek, elewacja zrobiona ale nie pomalowana . W domu skromniutko-wszystko co najtańsze. Zdziwiłam się bardzo ogladając ten dom, że pochłonął tyle kasy bo pokoje są maciupkie, w zasadzie wszystko maleńkie oprócz salonu. Myślę ,że 400 tyś to inimum nadom, niestety :roll:

dom pod klucz w średnim standardzie to pow. użytkowa x 3000 pln,

bez działki rzecz jasna,

myślę i myślę, ale patrząc w ten sposób musiałabym wydać około 500 tys. zł na swój dom bez działki

teraz nawet nie wydałam 200 tys. już z działką licząc i dodatkowymi kosztqamai typu przyłącze

za 300 tys. dom urządziłąbym chyba w złocie :)

bez działki rzecz jasna,

myślę i myślę, ale patrząc w ten sposób musiałabym wydać około 500 tys. zł na swój dom bez działki

teraz nawet nie wydałam 200 tys. już z działką licząc i dodatkowymi kosztqamai typu przyłącze

To jaki Ty dom budujesz? Z czego, i z jaką ekipą? Za 300 tys dom w złocie??!!!Chyba popadnę w depresję :cry:

Yaro - te 300 tys. zł chodziło mi na wykończenie :)

teraz mając prawie wszystko wykończone - chodzi o ściany, gdzieniegdzie już podłogi, są schody, antresola, jedna łazienka - nie mam na to wydane 200 tys. zł

więc gdybym chciała 500 tys. zł na cały dom do zamieszkania - bez działki, to nawet nie wiedziałabym, jak to wykońćzyć, by wydać tyle kasy

bez działki rzecz jasna,

I chwała Ci za to - znaczy jesteś zaradna i dobrze gospodarowałaś finansami w czasie budowy.

Ale czy dasz gwarancję innym, że w tej kwocie wybudują?

Te 3000 * pow. uż. daje pewien obraz sytuacji, taki, aby się nie "przejechać".

po drugie - bardzo dużo zrobił mój tata - wykończeniówka nas nic nie kosztowała,

i tak później powstają legendy, że dom 200m2 można postawić za 200k pln, do zamieszkania, z antykami (tak! tak! pisał tu kiedyś człowiek który zajmuje się zawodowo renowacją mebli :D ) i metrową plazmą na ścianie

Pierwek pamietaj, że koszt budowy zależy od wielu czynników

jedni mają działkę po rodzicach czy dziadkach - inni nie mają

jedni mają znajomosci u producentów budowlanych i wykońćzeniowych - inni nie mają

jedni mają fach w ręku i złote ręce - inni nie mają

jedni mają szczęście do fachowców - inni mają pecha do faHowców

ja mam to szczęście, że ekipy, które miałam, były i są super

polecę ich każdemu

miałam i mam to szczęście, że mój tato ma fach, dzięki czemu na kosztach robocizny zaoszczędziliśmy, ale jednak w zamian płacimy to zdrowiem i brakiem czasu na wszystko :(

coś za coś :(

ale nie potrafię - i zresztą mnie nie stać - żeby dom oglądać tylko w trakcie budowy

od początku brałam aktywny udział w jego budowie i wykańczaniu, a to też wielka oszczędność i kasy :)

więc wydanie 200 tys. zł na budowę nie są legendą

tylko małe niedopowiedzenia.... :lol: a potem ktoś dziwi się, że wydał już 200k pln i ma dopiero SSZ a do wydania co najmniej drugie tyle (tak było w moim przypadku) :p

edit: przy SSO mało mogłem sam zrobić. Natomiast wykończeniówkę robie sam z moim ojcem, a mam co wykańczać bo 270m2 po podłogach to trochę jest...