Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ooliwka nie zastanawiaj się tylko buduj :)

chodzi o to ze wiekszą część będziemy finansować z kredytu (200tys) na taki nas stać :wink:

mamy działke, całą papierologie i ogrodzdenie i 16tys na koncie....

gdybyśmy mieli własną kase to nie było by problemu

ale ze to pieniadze banku dom musi za tą kase byc w stanie developerskim i koniec czytaj jak nie to z nami koniec :wink:

i teraz pytanie czy 216tys starczy na taki stan?

wczoraj mielismy rozmowe z wujkiem który od 20 lat prowadzi poważną dużą budowlaną firme i powiedział że obecnie ceny tak spadły że nie powinno być problemu oczywiście zaznaczył że bez żadnych szaleństw- blachodachówka itp.

dodam ze dom 110m prosta bryła bez garażu jedynie wiata

dach dwuspadzisty

jedyne zabespieczenie to to że w trakcie budowy będziemy mogli pozyczyc ok 15tys bez procentowo

co robić? :oops:

Budować.

Systemem gospodarczym musi starczyć jeżeli nie będzie szaleństw. Ja od miesiąca kalkuluję i wiem, że za 270 tys. wybuduje dom o pow. 135 m2 + garaż. Będę miał dachówkę ceramiczną, kocioł gazowy kondensacyjny, podłogówki, podłogi szwedzkie (średnie) i płytki (średnie).

Firma na tip top chciała mi to zrobić za 340 tys a ja bym na budowie był gościem. polatam sam i wiem, że 70 tys. zaoszczędzę.

Powodzenia i nie ma co czytać o tym jak trudno było sie zmieścić z budową w kwocie 500 tys.

:)

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no właśnie ja ciągle żyje cenami z bumu.....

raczej się decydujemy bo chyba 215 tys powinno starczyć :oops:

jak już pisałam w razie niemca możemy pożyczyć bezprocentowo 15 tys

no i jednak nie ma w tym papierologii i ogrodzenia, ogród jest po części zagospodarowany. Więc to lekką ręką jakieś 20tys

Od pierwszego wydatku poczynionego na budowę domu zapisujemy wydaną kasę (każdą złotówkę) - więc jak skończymy, to będę wiedziała bardzo dokładnie ile kosztuje budowa. Moim zdaniem ogromne znaczenie dla kosztów budowy ma jednak bardzo wiele czynników - położenie nieruchomości, materiały użyte na budowę, rozwiązania, które zastosujecie. My mamy np. trójwarstwowe ściany, budowane z pustaka ceramicznego. Ja jestem również zwolenniczką projektów indywidualnych - uważam bowiem, że poprawianie i przerabienie zawsze kosztuje najwięcej.

Myślę, ze ciężko jest policzyć koszty budowy przed jej zakończeniem, warto zrobić kosztorys, bo daje delikatne pojęcie o tym co czeka w przyszłości - my poprosiliśmy o rzetelny kosztorys (zapłaciłam za niego 100 zł) i jak na razie sporo się zgadza - coś wyjdzie drożej, coś taniej - ale ogólna kwota za poszczególne etapy pasują.

Od pierwszego wydatku poczynionego na budowę domu zapisujemy wydaną kasę (każdą złotówkę) - więc jak skończymy, to będę wiedziała bardzo dokładnie ile kosztuje budowa. Moim zdaniem ogromne znaczenie dla kosztów budowy ma jednak bardzo wiele czynników - położenie nieruchomości, materiały użyte na budowę, rozwiązania, które zastosujecie. My mamy np. trójwarstwowe ściany, budowane z pustaka ceramicznego. Ja jestem również zwolenniczką projektów indywidualnych - uważam bowiem, że poprawianie i przerabienie zawsze kosztuje najwięcej.

Myślę, ze ciężko jest policzyć koszty budowy przed jej zakończeniem, warto zrobić kosztorys, bo daje delikatne pojęcie o tym co czeka w przyszłości - my poprosiliśmy o rzetelny kosztorys (zapłaciłam za niego 100 zł) i jak na razie sporo się zgadza - coś wyjdzie drożej, coś taniej - ale ogólna kwota za poszczególne etapy pasują.

no wlasnie dokładny kosztorys :D

napewno o taki się postaramy

znalazlam jeszcze jeden plus działka jest bardzo blisko naszego miesjca zamieszkania więc można wszystko dokładnie kontrolować

można wyjść na 5min i wszystko sprawdzić

co do projektu to też sobie nie wyobrazam gotowca

nasz indywidualny był bardzo tani kosztował cos ok 3,5tys

ale prawda jest taka że zmieniać chce się cały czas, choc jak projektowaliśmy wydawało mi się że każdy szczegół jest przemyślany a tu zonk :lol:

Te są w miarę spoko ale ta mnie powala jak mi ktoś za tyle wystawi ten dom pod klucz to wywalam kasę już dziś:

http://projekty.dom.pl/lk-293.htm

Tam jest Basen?? Ja też chcę!

Ta wycena to jakas pomylka co oni pala w tej pracowni? Sam Basen to koszt wykonczenia calego domu, a do tego ten ogromny salon 26m2 MASAKRA chyba ze jestem nie w temacie to prosze mnie poprawic.

Ogromny salon? Przecież 26m kw to wcale nie taki duży salon , widziałem większe i to nie w takich domach.Dla mnie salon 27 m kw to standard w domach! Ale jak zobaczyłem ten dom na zdjęciach to się popłakałem ze śmiechu wygląda jak dla mnie koszmarnie. Wole zwykły , prosty do niż tą pokrakę , fakt ten dom bardzo mi się podobał ale na papierze , w rzeczywistości jest dużo brzydszy.

• 2 weeks później...

Zgadzam się z Tobą. Ja też zapisuję. Kosztorys (350tys.zł) już dawno przekroczyłem; szczególnie przyczynił się do tego ten wariacki wzrost cen materiałów sprzed dwóch lat. Mieszkamy już od dwóch lat a jeszcze wiele jest do wykończenia, nie mówiąc już o meblach.

Pzdr.

Ogromny salon? Przecież 26m kw to wcale nie taki duży salon , widziałem większe i to nie w takich domach.Dla mnie salon 27 m kw to standard w domach!

30m2 to minimum na salon. 35-40m2 jest już fajny. Mówię o salonie w którym stoi kominek. W salonie 25m2 ciężko upchać kominek kanapę stolik i jakiś tv. Zwykle sprawa rozbija się o ustawienie tego wszystkiego...

• 3 weeks później...

ktoś napisał że jego duzy dom kosztował 30k za materiały w stanie surowym.

Ja za średni dom, za beton wlany na ławy fundamentowe zapłaciłem 7k. Warto wspomnieć o goedecie, wykopie, izolacji, bloczkach, zaprawie, transporcie itp.

Jesli robocizna za darmo. Nawt jesli ktoś robi zaprawe łopatą w dzirze w ziemi, piasek wybiera zza płotu to potrzbuje cement, żwir itd.

Po porostu nie wierzę...

dom wyniesie tyle ile masz pieniędzy...to znaczy że im więcej pieniędzy tym dom droższy, materiały lepsze, ekipy, technologie, nowośći itp... i tak to nie gwarantuje że ekipa czegoś nie popsuje, żle nie zrobi, materiału nie uszkodzą... Nie zapominajmy o tym że i tak nas przeżyje dom więc nie ma co przesadzać on ma mi służyć...wykończę dom i za parę lat już remonty powoli się zaczną a po kilkunastu latach na pewno... a więc w dom ciągle wkłada się pieniądze... na pewno wybuduje ciepły dom dobrze ocieplony i z dobrymi izolacjami bo to w przyszłości się zapłaci ale na pewno zachowam zdrowy rozsądek...i nie będe przesadzał...a wielu ludzi przesadza a i tak zawsze mają coś nie tak bo zawsze ktoś coś zj.... nie ma idealnych domów... można taki sam projekt postawić taniej a drugi bardzo drogim kosztem...

Ja mam szczegółową księgowość od początku zakupu działki, poszczególne faktury za prąd, mapki, równanie terenu, śrubki, gwoździki, ogrodzenie, młotek, piasek, paliwo do piły motorowej, szpadel, itd. każda bzdurka spisana.

Dom ma wymiary 14,75m x 10,25 m. z poddaszem, które dopiero w przyszłości będzie w całości zagospodarowane (120m2 dół + 120m2 góra). Do tej pory za SSZ wyszło mi 735zł/m2 - liczone od chwili wejścia na przetarg, na którym kupiłem działkę. Sama budowa to coś około 600zł/m2

Ściana jednowarstwowa 44cm. Okna 6 komorowe z pakietem 3 szybowym i roletami Integro (zapłacone ale jeszcze nie wstawione)

Mam do zrobienia jeszcze tynki wewnętrzne i zewnętrzne, instalację elektryczną i CO, posadzki, a potem wykończeniówka.

• 2 weeks później...

aneta-we

Lider FORUM (min. 2800), masz tyle tytulow?? i miss i najlepszy specjalista i czarodziejka.... jestem pod wrazeniem! (a moze to pomylka jakas?! ;-)

a przy okazji, stan surowy to pikus ;-) wydatki zaczynaja sie przy wykonczeniach...i czesto na meble nie starcza

ooooo, u mnie tez tyle tytulow i co z tym zrobic?

Edytowane przez tablo

a przy okazji, stan surowy to pikus ;-) wydatki zaczynaja sie przy wykonczeniach...i czesto na meble nie starcza

dokładnie, przeprowadzilismy się pół roku temu. Niedawno wstawiliśmy drzwi wewnetrzne. Nadal nie ma stołu, docelowych kanap, oswietlenia. Nie mówiąc o pierdołach typu: karnisze, zasłony, rolety.

Ale przyjdzie i na to czas, przyjdzie czas... :) :)