tablo 08.04.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Nadal nie ma stołu, docelowych kanap, oswietlenia. Nie mówiąc o pierdołach typu: karnisze, zasłony... :)to dokladnie jak u mnie doprawdy, nie wiem skad wezniemy na to kase, zaczynam zalowac, ze zbudowalismy za solidnie (czyt. za drogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 10.04.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 aneta-we a przy okazji, stan surowy to pikus wydatki zaczynaja sie przy wykonczeniach...i czesto na meble nie starcza Tak, wykończeniówka to ok. 2x stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 07.05.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Dom 230m2 po podlodze, uzytkowej jakies 170, z poddaszem uzytkowym. Sciana porotherm, stropy teriva. Cena SSZ 1000zl/m2, wykonczeniowka ciagle trwa ale juz powolutku konczymy i na teraz stan pod klucz to jakies 2200-2500zl/m2 liczac m2 po podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 14.05.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Proszę o pomoc !!!Jestem na etapie szukania ekipy Moja inwestycja polega na nadbudowie domu -kostki o ściankę kolankową, dach dwuspadowy oraz dobudowa klatki schodowej, aby mieć osobne mieszkanie z osobnym wejsciem. Powierzchnia nadbudowy z klatką trzypiętrową - 124 m2 + garaż 14,57 m2. powierzchnia dachu - ok. 230 m2Dostałam ofertę wykonania stanu właściwie deweloperskiego z materiałami, która obejmuje: cały stan zerowy z wszelkimi izolacjami, ściany konstrukcyjne, schody żelbetowe, ściany poddasza , działowe, pokrycie dachówką ceramiczną Roben, okna dachowe Fakro, ocieplenie poddasza płyty k/g, tynki wewn. prace elektryczne i hydrauloczne, rynny, okna PCV białe, posadzki betonowe i elewacja całego trypiętrowego domu, prace wykończeniowe: malowanie, szpachlowanie, płytki ceramiczne, montaż podłóg i drzwi. Wykonawca nie ponosi tylko kosztów materiału: drzwi wejściowe i wewnętrzne, okładziny podłogowe i ścienne, osprzęt elektryczny i hydrauliczny, balustrady schodowe i balkonowe, wyposażenie kotłowni.Cena 209 000 netto, wtym robocizna 80.000 zł czyli ok. 1610 zł/m2Co o tym sądzicie????? Edytowane 14 Maja 2010 przez madziutek78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 20.07.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) [. Edytowane 30 Lipca 2010 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.08.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 U nas, Powierzchnia użytkowa - 200,77 m2 (parter+poddasze), budynek z Silki, okna drewniane mahoniowe, rekuperator, dachówka ceramiczna, podłogówka, ocieplenie styro grafit 15cm Knauf SSO 150.636,90SSZ 220.190,90 Deweloperski 298.829,90 (nie wliczona jest jeszcze elewacja ok. 30 tys i szambo+odkurzacz centralny ok 10 tys) na wykończenie potrzebuję ok. 200 tys - mam nadzieję, że wystarczy. A potem już tylko płacić raty do emerytury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 25.10.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Emilus, na same okna i bramę wydaliście prawie 70 tysięcy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 26.10.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Emilus, na same okna i bramę wydaliście prawie 70 tysięcy??? Aż tak nie zaszalałam. Do SSZ wliczyłam okna, drzwi, bramę, dachówkę i zdaje się że coś jeszcze - ale musiałabym poszukać w papierzyskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 01.11.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 no, to dobrze, bo się przeraziłam, co to za wycena stolarki.Ja SSO liczę z całym dachem, a SSZ to okna i brama.dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.11.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 SSZ 220 m2 całkowitej, użytkowa 162 m2, parter bez uż. poddasza. Mamy już kanalizę, GWC, ekooczyszczalnię i instalację elektryczną. Stolarka Hormanna(okropnie drogie drzwi) i Brugmanna (okna 3-szybowe). Brak jeszcze podłogówki, kotła, reku, DGP, tynków, posadzki i ocieplenia z elewacją. Wydaliśmy 200 tysięcy. Najwięcej czasu i pieniędzy pochłonął dach, ale nie żałuję wyborów. Budowa trwa 7 miesięcy systemem mocno gospodarczym. 4 osoby w tym ja z synem. W naszym przypadku wykończeniówka to inaczej niż u innych już nie kłopot. Potrzebna jedynie kasa na materiały i wolny czas. Wg moich obliczeń 300 tysięcy(od początku do końca) i 12 miesięcy, aby spokojnie zamieszkać. Oczywiście bez jakuzzi, plazmy 50" calowej i agd Miele, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina81 07.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam Czy ktoś z Was budował lub jest w trakcie budowy Jaskółki z Muratora? Będę wdzięczna za podanie rzeczywistych kosztów budowy tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.11.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) No to i ja napiszę o sobie i moim domku.Dom o pow po podłogach 170 m2 plus podpiwniczenie około 40 m2 (na połowie domu) czyli około 210 m2 uzytkowego. Piwnica to ogromny koszt, w porównaniu do reszty. Dach kopertowy. Pokrycie blachodachówka. 6 szt okien dachowych.Na chwilę obecną w środku są już wszystkie instalacje: elektryka, wod-kan, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, podłogówka na całości domu, wylewki, tynki no już oczywiście okna i reszta CO. Ogrzewanie za pomocą Pompy ciepła, odwierty pionowe, a i jeszcze Centralny odkurzacz Beam. Na chwile obecna została typowa wykończeniówka czyli: pomalować ściany, zakupić mebelki, położyć panele (nie jestem wymagający co do podłóg a panel jak mi się nie spodoba to zrywam i dziękuje...za 2tys nie szkoda).wykończyć łazienkę i kuchnię te dwa ostatnie czyli łazienka i kuchnia trochę kasy "zeżrą"No i teraz najciekawsze koszt....koszt jest całości, czyli wchodzę na pusta działkę i zaczynam od projektu, przyłączeń itp, itd. A i jeszcze taczki łopaty i temuż podobne. Koszt całkowity to 200 tys.Liczę jeszcze około 70 tys. Dla zainteresowanych na Priv cała tabelka kosztów.No muszę tu dodać że sporo w tym pracy mojej i moich 2 braci, ale tylko po godzinach bo sami pracujemy w innych branżach aczkolwiek ja w bardzo podobnej. Ale jako że pochodzimy z rodziny o budowlanych tradycjach wszystko mieliśmy opanowane. A ta nasza praca to w wielkim skrócie postawienie całego domu, łącznie z więźbą. Zaprzyjaźnionego murarza pytałem o koszt postawienia takiego domu razem z więźba, powiedział mi że wykonałby za 40 tys. Pokrycie dachowe, instalacje, tynki, wylewki robili już fachowcy.Czas pracy??? Początek wrzesień 2009 do grudnia 2009 i od kwietnia 2010 września 2010. Reszta na następny rok. No i oczywiście wszystkie nasze prace były wykonywane po pracy etatowej i w soboty. Edytowane 8 Listopada 2010 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 23.11.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 photos ja poproszę tabelkę na priv. 200 tyś nie wiem śmiać się czy płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 23.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 ok ale nie wiem czy coś z niej wyczytasz bo tam są na razie porozrzucane materiały i ceny jakie płaciłem. Np cement występuje w kilku pozycjach a nie napisane na co to poszło. Tak samo stal. Po prostu całość. Nie dojdziesz co jak i do czego, tzn nie będzie to pomocne np dla ludzi budujących dom, ze np zobaczą ze na fundamenty poszło tyle i tyle na parter tyle a dach tyle. ja potrzebowałem tylko wiedzieć ile mnie kosztuje całość. Jeśli to Cię interesuje to prześle...podaj maila.Jesteś w trakcie budowy czy już po, a może zaczynasz, bo nie wiem dlaczego piszesz ze nie wiesz czy śmiać się czy płakać....nie wierzysz w te koszta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 01.01.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 (edytowane) ... Dom o pow po podłogach 170 m2 plus podpiwniczenie około 40 m2 (na połowie domu) czyli około 210 m2 uzytkowego. Piwnica to ogromny koszt, w porównaniu do reszty. Dach kopertowy. Pokrycie blachodachówka. 6 szt okien dachowych. Na chwilę obecną w środku są już wszystkie instalacje: elektryka, wod-kan, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, podłogówka na całości domu, wylewki, tynki no już oczywiście okna i reszta CO. Ogrzewanie za pomocą Pompy ciepła, odwierty pionowe, a i jeszcze Centralny odkurzacz Beam. Na chwile obecna została typowa wykończeniówka czyli: pomalować ściany, zakupić mebelki, położyć panele (nie jestem wymagający co do podłóg a panel jak mi się nie spodoba to zrywam i dziękuje...za 2tys nie szkoda).wykończyć łazienkę i kuchnię te dwa ostatnie czyli łazienka i kuchnia trochę kasy "zeżrą" No i teraz najciekawsze koszt....koszt jest całości, czyli wchodzę na pusta działkę i zaczynam od projektu, przyłączeń itp, itd. A i jeszcze taczki łopaty i temuż podobne. Koszt całkowity to 200 tys. Liczę jeszcze około 70 tys. Dla zainteresowanych na Priv cała tabelka kosztów. No muszę tu dodać że sporo w tym pracy mojej i moich 2 braci, ale tylko po godzinach bo sami pracujemy w innych branżach aczkolwiek ja w bardzo podobnej. Ale jako że pochodzimy z rodziny o budowlanych tradycjach wszystko mieliśmy opanowane. A ta nasza praca to w wielkim skrócie postawienie całego domu, łącznie z więźbą. Zaprzyjaźnionego murarza pytałem o koszt postawienia takiego domu razem z więźba, powiedział mi że wykonałby za 40 tys. Pokrycie dachowe, instalacje, tynki, wylewki robili już fachowcy. Czas pracy??? Początek wrzesień 2009 do grudnia 2009 i od kwietnia 2010 września 2010. Reszta na następny rok. No i oczywiście wszystkie nasze prace były wykonywane po pracy etatowej i w soboty. photos Z całym szacunkiem, ale nie wierzę w te koszty (200tys). Piszesz o praktycznie domu na finiszu (pogrubione), wyposażenie raczej nie tanie PC, rekuperacja, "droga piwnica" itd. Buduję podobny wielkościowo dom wraz z PC, rekuperacją i całą resztą (bez piwnicy) i uważam że koszty o których piszesz są całkowicie nierealne i oderwane od rzeczywistości, a jeśli wpierw piszesz że "dla zainteresowanych na Priv cała tabela kosztów" to nie pisz później, że nic z niej się nie wyczyta. Jeśli jednak takowa istnieje to również proszę o taką, żebym się przekonał gdzie zrobiłem błąd, że wyszło mi znacznie drożej, nawet jeśli w takiej tabeli byłyby tylko materiały Pozdrawiam Edytowane 1 Stycznia 2011 przez JurekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 01.01.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 zgadzam się i nie zgadzam z JurekM odnośnie tych 200 tys. nie wiem ile kosztuje PC i WM bo nie mam. nawet doliczając koszt robocizny za SSO to wyszłoby 240 tys. photos masz ocieplony dom?bo to koszt ok 20 tys chyba że znowu zrobisz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 02.01.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 zgadzam się i nie zgadzam z JurekM odnośnie tych 200 tys. nie wiem ile kosztuje PC i WM bo nie mam. nawet doliczając koszt robocizny za SSO to wyszłoby 240 tys. photos masz ocieplony dom?bo to koszt ok 20 tys chyba że znowu zrobisz sam To co porównywałem to przy PC biorąc pod uwagę, że odpada jeden komin wraz z klinkierem i innymi szczegółami można przyjąć, że PC jest droższa od innego źródła ciepła o max 30 tys pln. Z ciekawości, czy otrzymałaś wreszcie tą tabelkę kosztów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 03.01.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 JurekM nie otrzymałam bo nie prosiłam.rok temu jeszcze wierzyłam w te cuda pt do za 200 tys do zamieszkania. jest to możliwe gdy jeden tata ma hurtownię budowlaną a drugi firmę budowlaną. jestem na końcówce budowy tzn nie mam tylko ogrodzenia więc wiem ile to kosztuje. materiały średnia półka bo nie mam zamiaru oszczędzać na ważnych elementach zeby mi zostalo kasy na wypasione meble i kafle. ja nie zmieściłam się nawet w 300 tys.mam znajomych którzy wybudowali dom za 170 tys i maja piec gazowy i solary ale:budowali samidach kryty blachą trapezowągóra do wykończeniasolary z ekspozycjiparter wykończony w stylu wszystko z innej parafiiale najważniejsze że są u siebie.z drugiej strony nie jestem zawistna i co mi się nie udało może uda się innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja tez nie bardzo wierze w 200tys za 200m2, taka cena to wychodzi za stan surowy zamkniety, fakt ze biorac ekipy ale nasza tez wziela 40tys za wybudowanie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.01.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 (edytowane) heh nie wiem co mam napisać...dajcie maila na priv i prześlę tabelkę....W tych "nieczytelnych danych" z tabelki chodzi o to że ja nie notowałem ile kosztował mnie jakiś etap. Czyli np tytuł piwnica i wymienione materiały i koszta. Po prostu zapisywałem po kolei materiały i ich koszt...Jak ktoś jest w trakcie budowy to będzie wiedział co jest a czego nie ma...Bo przed pomija się niestety dużo rzeczy, zapominając bądź uważając je za mało istotne a tego jest sporo i kwota nam się uzbiera. Nie, dom mam jeszcze nie ocieplony. Ale mój dom to kopertówka i do ocieplenia mam około 130-140 m2 całość to koszt maksymalnie 10 tys. No i tu racja że zrobię to sam. Tak jak tam wcześniej pisałem jeszcze 70-no może 80 tys wejdzie. Czyli nie 200 a 280 tys.To jest możliwe ale jest tam multum mojej pracy i nie tylko. Mogłem sobie na to pozwolić bo trochę o budowie wiem, mój brat przez kilka lat budował domy...Różnica między moim a Waszymi może wynikać tylko i wyłącznie z robocizny, ja wiele rzeczy zrobiłem sam. Materiały tez zbierałem około 3 lat. Więc nie kupowałem bo mi już potrzebne a upatrywałem cenowych "okazji"... Nie chcę być źle zrozumiany...ja nie sieję prowokacji, zdaję sobie sprawę że jeszcze wiele rzeczy przede mną np. wspomniane ogrodzenie,czy ocieplenie. Pewnie zaoszczędzę trochę na wyposażeniu. Ale to dlatego że wolałem zrobić Takie CO i rekuperator. Doposażyć dom zawsze można a nowe instalacje to już dromony koszt. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts