Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dla tych, którzy nie mogą mieć internetu stacjonarnego

Recommended Posts

Rok walczyłam z TP o podłączenie telefonu i netu. Nie udało się. Komórki mają u nas kiepski zasięg i dzwoniąc do kogoś muszę wychodzić na zewnątrz. Próbowałam u siebie internet z Plusa, Ery i Orange. Najlepiej działał Orange, chociaż "działał" to zbyt dużo powiedziane. W końcu pojechałam do punktu obsługi klienta Orange, żeby podpisać umowę na internet. A tam pani mówi mi, że mają internet radiowy, który dociera do miejsc, w których jest słaby zasięg komórek 8) No i mam, działa i to naprawdę nieźle. Jeśli ktoś ma problem z internetem u siebie to bardzo mocno polecam :D

Agnieszko-mam też radiowy z prywatnego serwera.

kiedy mi go instalowali ostrzegali,że między nadajnikiem a domem są wysokie drzewa (to było zimą) ,kiedy na tych drzewach pojawią się liście mogą występować zakłócenia albo zupełny brak sygnału.

No to pojechalśmy do tele punktu ,żeby założyć telefon stacjonarny i neostradę.odpowiedzieli,że nie ma możliwości technicznych wykonania przyłącza.My na to,że studzienka jest obok nas,przyłącze połżyliśmy we własnym zakresie kiedy był robiony wykop pod gaz.Argument o braku możliwości technicznych upadł.Ale ,żeby nie było za różowo-mamy teraz wziąć geodetę ,zrobić mapkę i nanieść to przyłacze :evil:

Ciekawe ,czy jeśli przyłącze robi Tp sa to abonent też płaci za geodetę

Jesteśmy w punkcie wyjścia :-?

A net chodzi jak sam chce

my mamy słup naprzeciwko domu, sąsiedzi z boku mają neostradę i mimo to nie chcą nam podłączyć.

Galka, my las mamy z dwóch stron domu i naprawdę jestem w wielkim szoku, że tak ładnie działa.

Brzoza, wiem że są wady radiówki, ale lepszy rydz niż nic :wink:

z czasem poznasz i wady radiówki ...

ale da sie z tym żyć ...

zgadza się :) różnie bywa - internet i telefon mam "radiowe"

noo Elutek to tak jak ja :lol:

telefon chodzi w sumie bardzo dobrze.

Z netem różnie bywa, ale tu ukłony w strone firmy (małej, miejscowej), która net daje, jak firma ma klienta w.... powazaniu to net je, albo go ni ma. Jak klienci zaczeli z firmy uciekać bo dość mieli wiecznych problemów z maniem lub nie maniem, to się w końcu facet opamiętał i od jakiegoś 1,5 roku wszystko jest na przyzwoitym poziomie.

... No to pojechalśmy do tele punktu ,żeby założyć telefon stacjonarny i neostradę.odpowiedzieli,że nie ma możliwości technicznych wykonania przyłącza.My na to,że studzienka jest obok nas,przyłącze połżyliśmy we własnym zakresie kiedy był robiony wykop pod gaz.Argument o braku możliwości technicznych upadł ...

Gałka

to ze tuż obok studzienka - nic nie znaczy ...

to że przyłacze połozyliście między tą studzienką a domem - równiez nic nie znaczy ...

ale po kolei

zanim przeszedłem na radiówke miałem neostrrade /dwuletnia umowa/

i akurat w trakcie tej umowy przeprowadzałem sie ...

po rozmowie z lokalnym przedstawicielem tepsy - równiez /tak jak Ty/ uzyskałem informacje, ze "brak mozliwości technicznych" /równiez na własnej działce miałem słup tepsy wraz ze skrzynką rozdzielczą/

ale brak mozliwości technicznych to nie słup czy studzienka, a wolna linia ...

gdybym posłuchał tego co mi mówią nie miałbym neostrady w nowym domu ...

na szczęscie ja nie wierze ludziom, /szczególnie tym, którzy dużo gadają .../

reasumując - 3 dni /.bodajże jak dobrze pamietam/ po przeprowadzce miałem neostrade spowrotem

po wygasnięciu umowy - przeszedłem na radiówke ...

albo zależy od układów ...

nie miałem "układów"

zwróciłem sie na piśmie bezpośrednio do Krakowa

z tego co wiem - wyp ... li wojsko i przydzielili mi ...

/z tym ze wojsko do moze byc zbyt szumna nazwa - bo wojsko to czasem zwykłe "lesne dziadki" pilnujacy w TOS ie paru saperek, lornetek, zetlałych gazmasek i płaszczy op1, którzy pamiętaja jeszcze telefony na korbke, a internet jest dla nich czarna magia .../

nie podejrzewam Ciebie o układy :D Ja pisałam do W-wy. Moje pismo zostało przez nich przekierowane do Gdyni, skąd dostałam odpowiedź, że nic z tego. Jedno pismo wysyłałam w swoim imieniu, drugie w imieniu mieszkańców, którzy podpisali je na wiejskim zebraniu :D No i niestety mają nas gdzieś.

Gość elutek

ten "radiowy internet" / prywatna firma/mam już trzeci rok, jest w miarę dobrze,

ale bywały sytuacje, że nie wiedziałam, czy się śmiać, czy płakać, np. -

właściciel tej firmy zainstalował główny przekaźnik /chyba tak to się nazywa? :roll: / u kolegi na balkonie

i któregoś razu kolega wyjeżdżał na długi weekend, a że słyszał o zmianie pogody /burze/

to powyłączał wszystko i spokojnie pojechał, na 4 dni :evil: :o :lol:

a wcześniej zmieniali przekaźnik /z całkiem innego miejsca w obecne/ i "zapomnieli"

zmienić mi kartę, żeby kompatybilna była z tym nowym, ale na moje sygnały, że nie mam

internetu reagowali: niemożliwe, u nas jest wszystko o.k., może wirusa pani ma? :roll: :lol:

Agnieszko jak dobrze działa to tylko się cieszyć. Ale nawet jak są jakieś przerwy to lepsze to niż NIC z Tp

A tą Tepsę to ja bym.... :evil: :evil: :evil:

Galka, przecież Orange to Tepsa... Agnieszka ma radiówkę z Oranga jak pisała.

To tak tylko dla usciślenia, u mnie na szczęście Neo działa, ufff...

Agnieszko jak dobrze działa to tylko się cieszyć. Ale nawet jak są jakieś przerwy to lepsze to niż NIC z Tp

A tą Tepsę to ja bym.... :evil: :evil: :evil:

Galka, przecież Orange to Tepsa... Agnieszka ma radiówkę z Oranga jak pisała.

To tak tylko dla usciślenia, u mnie na szczęście Neo działa, ufff...

Zielony listku

Tepse to ja bym prywatnie za moją poniewierkę :evil:

Zielony listku

Tepse to ja bym prywatnie za moją poniewierkę :evil:

Galka, na pewno masz rację i nie wnikam w szczegóły, chodziło mi tylko o to, że pisząc "lepsze to niz nic z TP" to "to" jest akurat własnie też de facto z TP (czyli Orange). Rozumiem, że jako TP miałas na mysli po prostu telefon stacjonarny (kabel) i Neo.

A szukałaś internetu przez satelitę? Tylko to chyba droga impreza :(

Tak -chodziło mi o tel stacjonarny : :)

Nawet strach pytać ile kosztuje z satelity. :o

Na razie mam radiowy ale jak zakochana nastolatka obrywa płatki i pyta;-kocha nie kocha tak ja codzień myślę;będzie,nie będzie...

A jak nie ma to jestem taka wkur-smutna :evil:

pozdrawiam

Słuchajcie - zabrzmi to głupio, ale ja debil internetowo-telewizyjny jestem - czy wszyscy operatorzy mają możliwość podciągnięcia netu radiowego?? Jakie warunki musi spełniać otoczenie, żeby taki internet miał sens, to znaczy, żeby w miarę "bezkolizyjnie" łączyć się z siecią?? I jak to się załatwia?? Dom leży w lesie, ze wszystkich stron otoczony jest wysokimi drzewami - Waszym zdaniem, jest szansa na radiówkę?? Bo na stacjonarny to raczej marne, a bezprzewodowy jakoś do mnie nie przemawia - te wszystkie limity transferu :-?