Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

postrzeganie panie vs panowie

sangri_a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pepeg z Gumy napisał:

10/10, ale ja, kurwa, jestem niezwykle wyjątkowy.

PS

Zajebisty wątek swoją drogą.

Chwalicie się, czy użalacie ?

ciekawe:P

z logów aplikacji jasno wynika ze 8 to najwiecej;)

chcialaby dusza do raju;)

mamy Cię!!! :lol: :lol:

spokojnie potrafie wyczuc odrobine szydery w tonie pisanej wypowiedzi;)

4/10

Ale cały ten test to trochę lipa, bo to jak ludzie widzą te kolorki zależy od ustawień ich monitora. Na jednym monitorze jeden obrazek jest bardziej podobny do wzorca, a na innym inny obrazek. W ten sposób Twój algorytm nigdy się nie nauczy...

Nie do konca sie z Toba zgodze.

oczywiscie kalibracja monitora ma znaczenie, jednak zakladam, ze skoro czlowiek pracuje przy takich ustawianiach sa one dla niego dogodne.

Poza tym wszystkie obrazy w tescie sa oceniane dokladnie przy tych samych ustawieniach monitora.

Najwazniejsze w badaniu jest zebranie danych od uzytkownika, w analizie dane skrajne zostana odrzucone :)

O kryteria na, podstawie których określono który obrazek jest bardziej lub mniej podobny [w temacie kolorów oczywiście]. Nigdy nie miałem problemów z rozpoznawaniem czy dobieraniem kolorów [jedynie z ich nazwaniem jak każdy chyba facet].

K.

badanie jest robione pod algorytm

jezeli algorytm bedzie typowal ksztalty, typowane beda przez czlowieka ksztalty.

obecna wersja przewiduje wylacznie badanie kolorow:) moze kiedys zostanie rozwiniete

• 2 weeks później...
Ja nie zdalem niestety mialem 1/10 w dwoch testach. Poniewaz troche znam sie na rzeczy zapytuje niniejszym autora postu: jakimi kryteriami kieruje sie "algorytm" w dopasowywaniu do siebie obrazow? a) podobny kontrast? b)natezenie swiatla? c)rozpoznawanie konturow d)nasycenie (temperatura) kolorow? e)wszystkie powyzsze? Pozdrawiam.