Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna połaciowe- jak je myjecie?

Recommended Posts

moje fakro przekręcają się o 180 stopni, większość połaciówek ma ten patent, a jak to nie starcza to zawsze można nacisnąć przycisk i całe okno wyłazi z ramy
Tylko coś mi się wydaje, że u monik to okno będzie trochę wyżej od podłogi niż my mamy na poddaszach. Więc za każdym razem bedzie musiała jakieś rusztowanko stawiać, aby się tam dostać...

Ale:

- od środka raczej się nie pobrudzi bo wysoko i szkłem do dołu

- od zewnątrz deszczyk umyje albo z wyłazu można je sięgnąć

Dzięki za odpowiedzi, pytam, bo moje okno ma byc wysoko, w całym tym moim zamierzeniu chodzi o to, że w moim salonie będzie okno wychodzące na taras, zadaszony,od strony zachodnio-południowej.Co prawda planuję duże , poczwórne okno, ale mimo wszystko obawiam się, że będzie za mało światła.I stąd pomysł odsłoniętej więźby dachowej i okna połaciowego w dachu podsunięty przez znajomych.

A, że nie wybrażam sobie jak myc takie okno, stąd moja prośba o pomoc.

...stąd pomysł odsłoniętej więźby dachowej i okna połaciowego w dachu...

A tak dokładnie to skąd ten pomysł? Co to znaczy odsłonięcie więźby dachowej?

Odsłonięcie więźby powoduje umieszczenie izolacji cieplnej nad nią a okna jeszcze wyżej! Czy zdajesz sobie sprawę z kosztów i całkowitej zmiany wykonania dachu. Być może masz więźbę zaprojektowaną z wiązarów ale pokazanie części wiązara bez górnego pasa to wątpliwy efekt. Radzę się nad tym zastanowić gdyż mycie to żaden problem. Są dostępne okna z szybami samoczyszczącymi. Pozdrawiam.

...stąd pomysł odsłoniętej więźby dachowej i okna połaciowego w dachu...

A tak dokładnie to skąd ten pomysł? Co to znaczy odsłonięcie więźby dachowej?

Odsłonięcie więźby powoduje umieszczenie izolacji cieplnej nad nią a okna jeszcze wyżej! Czy zdajesz sobie sprawę z kosztów i całkowitej zmiany wykonania dachu. Być może masz więźbę zaprojektowaną z wiązarów ale pokazanie części wiązara bez górnego pasa to wątpliwy efekt. Radzę się nad tym zastanowić gdyż mycie to żaden problem. Są dostępne okna z szybami samoczyszczącymi. Pozdrawiam.

Dzięki za fachową odpowiedź, pomysł wziął się z chęci doświetlenia pokoju dziennego, gdyż jak pisałam są tam okna balkonowe wychodzące na zadaszony taras i nie ma innych na bocznych ścianach.

I cały czas to roważam.

moje fakro przekręcają się o 180 stopni, większość połaciówek ma ten patent, a jak to nie starcza to zawsze można nacisnąć przycisk i całe okno wyłazi z ramy

Chyba nie najlepszym pomysłem wyjmowanie całego okna z ramy...

50 kg to sporo, żeby bawić się w ten sposób...

Pozdrawiam

Adam

... z chęci doświetlenia pokoju...

Doświetlenie pokoju to jedno a odsłonięcie więźby to drugie. To pierwsze można wykonać bez żadnych problemów a w przypadku wiązarów zastosować świetlik dachowy. Pozdrawiam.

majki, napisz czy też w celu doświetlenia zrobiłeś to okno, czy dla ozdoby?

Przede wszystkim w celu doświetlenia. Ozdoba niewątpliwa też jest.

Tak to na razie wygląda :

http://img134.imageshack.us/img134/9969/0042r.jpg

pozdrawiam, majki