Asia 20.11.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Witam,Prawdopodobnie przy montowaniu odpowietrzenia kanalizacji "fachowcy" rozerwali mi folię dachową wzdłuż krokwi na długości ok.1 metra. Dekarze zakleili to taśmą do naprawy folii dachowych, ale wg. mnie zrobili to bardzo niestarannie i mam wątpliwości czy to wystarczy, czy nie trzeba zdjąć dachówek i położyć na to rozdarcie płata nowej folii, obejmującej powiedzmy dwie sąsiednie krokwie. Obawiam się, że folia załatana taśmą będzie przeciekać. Poradźcie co mam zrobić?Pozdrawiam, Asia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.11.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Jeżeli jest to zaklejone od zewnątrz (od strony dachówki) specjalną do tego przeznaczoną taśmą to nie trzeba nic robić. Taka taśma w miejscu klejenia powoduje, że folia jest mocniejsza niż w miejscach nie uszkodzonych, ale pod warunkiem że to taśma przeznaczona do napraw folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Taśma jest specjalna do naprawiania folii wysokoparoprzepuszczalnych, ale zaklejone jest od spodu i to b.niechlujnie (naciepali wiele warstw na siebie, część się juz odkleja), dlatego mam wątpliwości, czy tak zostawić, czy poprawiać.Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 21.11.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Ja bym się nie zastanawiał nad dodatkowym płatem - potem ew. zdejmowanie dachówki, wymiana wełny. brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdzik 27.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam,mam pewien problem, a mianowicie PTACTWO przed samą zimą "zmasakrowało" mi folię dachową od zewnątrz jak również wewnątrz.Szukając owadów, które skryły się pod dachówką, ptaki podziurawiły dość znacząco folię z zewnątrz. Ponieważ nie miałem jeszcze zaślepionych otworów okiennych również wewnątrz spowodowały dość dużo strat. Początkowo reperowałem od wewnątrz uszkodzenia taśmą naprawczą coroband a później IVT(lepszy klej). Trochę tej taśmy schodzi (a jest dość droga)dlatego wymyśliłem sobie aby dokupić foli paroprzepuszczalnej i od wewnątrz wzdłuż krokwi puścić takie pasy wchodzące do zakładek folii, która była układana początkowo (poziomo, wzdłuż dachu)Moje pytanie jest następujące. Czy jak zrobię 2 warstwę folii - czy nie spowoduje to w późniejszym okresie jakiś niepożądanych efektów z powodu obniżonej paroprzepuszczalności? Folia to STROTEX 1300 Basic (nie polecam)Dzwoniłem do producenta i stwierdził, że nie powinna 2 warstwa zaszkodzić. Jaka jest wasza opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 27.02.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 napisz, dla potomnych, czemu nie polecasz tej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdzik 01.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Co tu dużo mówić, wytrzymałościowo jest dość słaba.Niestety po fakcie miałem okazję porównać z innymi membranami. Strotex wypada dość licho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 U mnie Tyvek. W rękach jest problem z rozerwaniem.Niestety ptaki dają radę. Miałem w 2 miejscach przedziobane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 01.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 U mnie Tyvek. W rękach jest problem z rozerwaniem. Niestety ptaki dają radę. Miałem w 2 miejscach przedziobane. U mnie też tej firmy. Bardzo mocna chociaż ciężaru inwestora nie wytrzymała:D. Wpadłem jedna nogą po same j.... Mała pomyłka w obliczeniach trasy i sruuu . Na szczęście rozdarcie na samym dole zadaszenia. Zostało wycięte, pod to membrana z zakładkami na każdym brzegu i wszystkie połaczenia oklejone taśmą do napraw. Łata szersza niż rozstaw wiązarów tak dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts