Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy komin wchodzi mi w płatew

Recommended Posts

Witajcie

piszę bo już nie wiem co robić. Byliśmy z mężem w weekend na budowie i zastaliśmy odeskowany dach i część działówek. No i wyszło na jaw że nasz główny komin wchodzi centralnie w płatew!!! :o Był telefon do wykonawcy i wielka mobilizacja i przyzał się że umieścił płatew w odległości 215, a nie 252cm od ściany, bo krokwie miał dłuższe i jeszcze coś tam. Tłumczył się że błąd jest w projekcie. Przemyślałam to co mówił i wychodzi na to że zamówił za długie krokwie miały być 7,55 a nie 8. Kierownik budowy rozkłada ręce i mówi że takie rzeczy się zdarzają. Trzeba będzie wyciąć kawał płatwi aby komin pociągnąć i dla bezpieczeństwa podeprzeć to belką...

Co o tym myślicie? Bo ja już sił nie mam... :cry:

...Trzeba będzie wyciąć kawał płatwi aby komin pociągnąć i dla bezpieczeństwa podeprzeć t belką...

Co o tym myślicie? Bo ja już sił nie mam... :cry:

normalne rozwiązanie /kiedy krokiew trafia w komin stosuje sie wymian/

nie wiem skąd ta rozpacz ...

normalne rozwiązanie /kiedy krokiew trafia w komin stosuje sie wymian/

nie wiem skąd ta rozpacz ...

w takich sytuacjach stosuje się wymian, czyli wykonawca mówi dobrze. :D

cieślą nie jestem ale jak zauważyłem na wielu budowach (swojej też :wink: ) wymiany stosuje sie o krokwi ale czy na pewno do płatwi też? to już nieco inny element, inaczej usytuowany i inaczej pracujący w więźbie...

cieślą nie jestem ale jak zauważyłem na wielu budowach (swojej też :wink: ) wymiany stosuje sie o krokwi ale czy na pewno do płatwi też? to już nieco inny element, inaczej usytuowany i inaczej pracujący w więźbie...

masz racje co do zwrócenia uwagi, ze w tym wypadku chodzi o płatew a nie o krokiew /w pierwszej chwili zreszta odczytałem tytuł jako "kombajn wchodzi mi w płatew" ... nie wiem czemu :-? /

natomiast z tej sytuacji można

a) tak jak mówi kierownik - podeprzeć płatew słupem /jesli jest na czym go postawic tj. odpowiednio przygotowany strop pod ten słup .../

b) zastosowac wymian tj. obciąc płatew 30 cm przed kominem, przykręcić od spodu kątowniki / sręcić obejmą/, i osadzić końce w gniazdach na kominie - tak aby kominiarz sie nie czepiał ...

Mam podobny problem gdyż mi komin wychodzi centralnie na krokiew, podobno powodem było podniesienie dachu o te dwa pustaki, możliwe, teraz będę się umawiała na wyprowadzenie komina i zobaczę co zrobi mi ekipa,podobno jakoś można z tego wyjść... Jak coś będę wiedziała napiszę...

Tak sobie myślę i nie wiem jakie ma znaczenie długość krokwi w tym przypadku. Chyba kąt nachyl dachu utrzymany? Przecież zawsze dają w tartaku z naddatkiem. Po prostu wykonawca w złym miejscu pociągnął płatwie (pewnie nie zgodnie z rysunkiem) Trzeba będzie pewnie podeprzeć słupem lub dwoma słupami z jednej i drugiej strony komina (trochę nie za bardzo) i na czym te słupy? czy na stropie?

Moim zdaniem przecięcie płatwi i słupy najlepiej stalowe dwuteowniki

Powinno być jak w projekcie.Prze sunięcie płatwi bliżej ścianki kolankowej z 252 na215 musiało albo zmienić znacznie kąt pochylenia dachu albo w tej chwili płatew jest położona za nisko .Co zrobić? "okaleczyć papraków żeby więcej takich numerów nie robili.A inwestorów mi nie żal bo jak papraków znaleźli tak im zrobili.

Święte słowa! A do tego kierownik, który próbuje chronić własną dupę! Takie zmiany wyłącznie za zgodą projektanta i to na koszt wykonawcy! Nie musisz się jednak na to godzić i dach do przerobienia na koszt wykonawcy! Swoją drogą to wykonawca też niezły talent, przecież otwory kominowe widać w stropie to nawet gdyby było tak w projekcie to należało płatew poprowadzić inaczej. Pozdrawiam.

Dla zaciekawionych w ramach wyjaśnienia potwierdzam, iż komin wchodzi mi w płatew. Gdyby wchodziła w krokiew to bym się tak nie martwiła. Zamierzają ją podeprzeć metalowym słupem tuż przy kominie (w garderobie na poddaszu). Z jednej strony płatew będzie się opierała na ścianie nośnej między garażem, a z drugiej na owym słupie.

Wykonawca teraz twierdzi, iż musiał przesunąć płatew aby nie było za nisko na poddaszu nieużytkowym.

Nie rozumiem jak mógł się tak pomylić, bo jest naprawdę dobrym i doświadczonym budowlańcem. Zdecydowaliśmy się na niego chociaż był najdroższy, ze względu na jego dobrą opinię...

Zamierzają ją podeprzeć metalowym słupem tuż przy kominie (w garderobie na poddaszu). Z jednej strony płatew będzie się opierała na ścianie nośnej między garażem, a z drugiej na owym słupie.

A ten słup będzie się tylko opierał na stropie, czy też pod spodem jest ściana nośna lub jakiś filar??

Lech

U mnie komin wszedł w KAlenicy:/ musieli przesunąć wentylacje rurami spiro pod kalenica na tył komina mimo to kalenica dotyka klinkieru ktory musieli troche podciac boje sie odbioru przez kominiarzy ale inaczej sie nie da:/

do spalinowego komina jest 30 cm bo pierwsza jest wentylacja.

Komin obudowany klinkierem oprocz tego w pustakach Leiera

Dla zaciekawionych w ramach wyjaśnienia potwierdzam, iż komin wchodzi mi w płatew. Gdyby wchodziła w krokiew to bym się tak nie martwiła. Zamierzają ją podeprzeć metalowym słupem tuż przy kominie (w garderobie na poddaszu). Z jednej strony płatew będzie się opierała na ścianie nośnej między garażem, a z drugiej na owym słupie.

Wykonawca teraz twierdzi, iż musiał przesunąć płatew aby nie było za nisko na poddaszu nieużytkowym.

Nie rozumiem jak mógł się tak pomylić, bo jest naprawdę dobrym i doświadczonym budowlańcem. Zdecydowaliśmy się na niego chociaż był najdroższy, ze względu na jego dobrą opinię...

teraz to ja nie rozumiem jak podasze jest nieużytkowe to co mu przeszkadzało że będie za nisko

... Nie rozumiem jak mógł się tak pomylić, bo jest naprawdę dobrym i doświadczonym budowlańcem. Zdecydowaliśmy się na niego chociaż był najdroższy, ze względu na jego dobrą opinię...

mój wogóle nie patrzył w projekt /ale był tani/

p.s.

tani nie znaczy , ze coś spieprzył

a drogi - nie znaczy ze coś umie ...