Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmierć w wannie

Recommended Posts

Drugiego dnia świąt w Olszance, gm. Nowinka, doszło do tragedii. Młode małżeństwo zostało śmiertelnie porażone prądem w trakcie wspólnej kąpieli. W domowej łazience zginęli 29-letni Andrzej S. i jego 23-letnia żona Anna.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030423/AKTUALNOSCI/304220003

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

takie rzeczy się zdarzają niestety tak jak zdarzają się śmiertelne wypadki na drogach.

ludzie remontują mieszkania czy też domy, kładą nowe tynki ,płytki , ocieplają a takie drobiazgi jak wymiana starej instalacji elektrycznej czy pomiary co kilka lat to poco?? przecież tego nie widać, nowiuskie tynki i płytki przykryją.......

co nie oznacza żeby nie korzystać z prądu czy też wysiąść z samochodu i na piechotkę.

jak brakuje wyobraźni i zdroworozsądkowego myślenia to nic nie pomoże niestety...

no i jeszcze totalny brak edukacji.

a rodzinie współczuć tylko pozostaje [*]

Myślę, że umiejscowienie tego tematu na tym forum miało być przestrogą.

Trzeba szczególną uwagę zwrócić na instalację elektryczną w łazienkach.

Znajomy znał osobę, która również zginęła w wannie susząc włosy, ale chyba dzisiaj ludzie mają na tyle wyobraźni aby tego nie robić.

Generalnie to na łazienkę dajemy osobną różnicówkę, szczególnie sprawdzamy uziemienia, zachowujemy odległości gniazdek od wanny umywalki itp.

Ja planuję pralkę postawić raczej dalej od wanny, ale nie wszędzie jest na to miejsce.

PS:

Kiedyś myślałem nad zastosowaniem transformatora separującego na obwód łazienki, ale moce pralek są takie duże , że zdaje się to nie realne i trzeba zachować inne środki ostrożności.

PS:

Kiedyś myślałem nad zastosowaniem transformatora separującego na obwód łazienki, ale moce pralek są takie duże , że zdaje się to nie realne i trzeba zachować inne środki ostrożności.

Bo tak w ogóle, to stawianie pralki w łazience to PRL-owski skansen. Wtedy się stawiało w mieszkaniach, bo nie było innego miejsca. A w dzisiejszych domach umieszczanie pralki w łazience, to gorzej niż zbrodnia. To po prostu głupota.

PS:

Bo tak w ogóle, to stawianie pralki w łazience to PRL-owski skansen. Wtedy się stawiało w mieszkaniach, bo nie było innego miejsca. A w dzisiejszych domach umieszczanie pralki w łazience, to gorzej niż zbrodnia. To po prostu głupota.

Jak najbardziej - pralka stoi w pralni - nie w łazience ...

Spróbuj to powiedzieć milionom polaków, którzy są zmuszeni do mieszkania w blokach z (mikro)łazienkami.

Zauważ, że współczesna łazienka to nie tylko pralka, wanna i WC.

To również oświetlenie, gniazdko do suszarki, lokówki to także nowoczesne hydromasaże, muzyka w tle tworząca nastrój.... etc.

Wybiegając wprzód, łazienka to także inteligentne rozwiązania, których zadaniem jest oszczędność wody, ciepła i prądu.

Wg mnie nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i edukacji już na poziomie przedszkolaka.

Ludzie lekceważą oczywiste zagrożenia, a na uwagi od elektryka/kominiarza/gazownika reagują jak na menela napotkanego na ulicy.

Jeśli świadomość użytkowników energii elektrycznej będzie taka jaka jest to nic nie pomogą żadne pomiary i obostrzenia, bo w łazience pojawi się np. przedłużacz którego być nie powinno.

A zmarłych szkoda, byli na starcie dorosłego życia.

PS:

Taką samą głupotą jest generalizowanie i wydawanie osądów bez znajomości poszczególnych przypadków. Proszę podaj mi różnicę w umieszczaniu pralki w łazience a np. elektrycznego podgrzewacza czy pieca gazowego. Przecież miejscem na piece i podgrzewacza jest kotłownia. Podejrzewam że mamy w naszym kraju przynajmniej 80% idiotów i zbrodniarzy wg. twojej oceny.

Taką samą głupotą jest generalizowanie i wydawanie osądów bez znajomości poszczególnych przypadków. Proszę podaj mi różnicę w umieszczaniu pralki w łazience a np. elektrycznego podgrzewacza czy pieca gazowego. Przecież miejscem na piece i podgrzewacza jest kotłownia. Podejrzewam że mamy w naszym kraju przynajmniej 80% idiotów i zbrodniarzy wg. twojej oceny.

A po co ja mam ci podawać jakieś różnice, skoro sam sobie odpowiedziałeś?

Napisałem o głupocie, bo ogromną głupotą projektantów mieszkań w PRL-owskich blokach, było to, ze nie przewidywali nigdzie w mieszkaniu miejsca na pralkę i z konieczności (a nie z głupoty) ludzie musieli je stawiać w łazience. A teraz chcesz, aby stawiając własny duży w porównaniu z mieszkankiem dom powtarzać to samo? Więc jak to nazwać? Mądrością?

A pokaż mi projekt domu, gdzie w łazience jest piecyk gazowy lub podgrzewacz. Znajdziesz taki? Czy może to jest jednak samodzielna decyzja inwestora, kiedy kierbud już nie sprawdza szczegółów. Mądra?

Nie wiem ilu mamy idiotów, ale jak znajdziesz mi 5% prywatnych włascicieli domów, którzy po 5 latach mają protokół z kontroli instalacji elektrycznej (chociaż wszyscy mają prawny obowiązek), to:

1) cofnę wszystko co napisałem;

2) wejdę pod stół i odszczekam;

3) postawię ci 2 x 0,5 litra.

Dopóki mi nie znajdziesz tych 5%, ja tej reszty mądrymi nie nazwę. A ty se ich nazywaj jak chcesz.

Spróbuj to powiedzieć milionom polaków, którzy są zmuszeni do mieszkania w blokach z (mikro)łazienkami.(...)

W przypadku mieszkań - nie dyskutuję - w przypadku budowy nowych domów - a na forum budowlanym jesteśmy - lepiej zawczasu pomyśleć i wykonać projekt uwzględniający takie prozaiczne rzeczy - jak łazienka w łazience a pralka w pralni ...

Spróbuj to powiedzieć milionom polaków, którzy są zmuszeni do mieszkania w blokach z (mikro)łazienkami.(...)

W przypadku mieszkań - nie dyskutuję - w przypadku budowy nowych domów - a na forum budowlanym jesteśmy - lepiej zawczasu pomyśleć i wykonać projekt uwzględniający takie prozaiczne rzeczy - jak łazienka w łazience a pralka w pralni ...

napisałem to samo 20 sekund wcześniej :D

Tak z czystej męskiej ciekawości, wrzuć kilka fotek wykończonej łazienki (łazienek) a może i kuchni z Twojego domu.

Zaspokoję swoją ciekawość i dowiem się jak wygląda bezpieczna łazienka/kuchnia pod względem elektrycznym u myślącego inwestora.

Po prostu pokaż jak to powinno wyglądać w praktyce.

Zakładacie, że w każdym domu jest projektowana pralnia a ja Wam mogę pokazać dziesiątki projektów gdzie pralni nie ma (więc część architektów to idioci), budując dom często ma się ograniczone możliwości i wybiera się projekt minimum gdzie nie ma miejsca na pralnie, i tutaj nie widzę powodów żeby robć różnicę między mieszkaniami a domami, w końcu w mieszkaniu w bloku też można zaprojektować pralnie i ci co kupują mieszkania bez pralni to też idioci.

Z drugiej strony łazienki w domach są stosunkowo duże i umieszczenie tam pralki nie stwarza większego zagrożenia przy sprawnej pralce i prawidłowo wykonanej instalacji. Przy złej instalacji pralka w pralni jest tak samo śmiertelnym zagrożeniem jak w łazience.