Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyrost wagi w ciąży:)

Recommended Posts

Wczoraj stanęłam na wadze i okazało się, że bedąc w 18 tygodniu ciąży nie przytyłam ani kilograma :-? Dla pewności zważyłam się również na innej wadze i wynik był ten sam. Nie powiem, że się nie cieszę, bo moja waga była trochę za duża, ale z drugiej strony...czy to jest normalne? Czy przez okres 5 miesięcy można nic nie przytyć? Ostatnie usg miałam 2 tygodnie temu w Bydgoszczy, wcześniej miesiąc temu u mojego lekarza i żadne z nich nie wykazało jakiś nieprawidłowości. Jem mniej niż przed ciążą, ale to dlatego, że po prostu nie jestem głodna. Nie ograniczam specjalnie posiłków, nie wprowadzam diet. Moja córka je więcej ode mnie :wink:

Dziewczyny, czy któraś z Was też nie przybierała na wadze w trakcie ciąży?

nie pamiętam, jak było u mnie wagowo

ale jakoś dopiero w 5 miesiącu wyskoczył mi brzuszek

mogłam przytyć do tego momentu jakieś 2-3 kg

całościowo do porodu przytyłam 9 kg :)

ale po porodzie dziecko mnie zżarło :D i w ciagu 2-3 miesięcy schudłam 20 kg :)

szkoda tylko, że później nadrobiłąm część :(

Heh - ja w pierwszej ciązy przytyłam prawie 30 kg :o :roll: , więc też nie chciałabym powtarzać tego rekordu :wink:

Teraz jestem na tym samym etapie co Agnieszka i przytyłam jakieś 2,5 kg, więc jestem zadowolona :D

Ogólnie wydrukowałam sobie taką tabelkę z wyliczonym prawidłowym przyrostem wagi w poszczególnych tygodniach (dla mojego wzrostu i wagi wyjściowej) i cały czas się jej trzymam, a nawet mam trochę zapasu :wink:

W każdym razie tabelka zakłada, że łącznie powinnam przytyć jakieś 12 kg.

Agnieszka - swoją drogą :wink: - mój lekarz na ostatniej wizycie poinformował mnie, że skrócimy trochę moją ciążę i już w okolicach 20 września mam się stawic w szpitalu na spotkanie z Maluszkiem :D

mój lekarz na ostatniej wizycie poinformował mnie, że skrócimy trochę moją ciążę i już w okolicach 20 września mam się stawic w szpitalu na spotkanie z Maluszkiem :D

cesarkę będziesz miała?

czy po prostu wywoływanie szybsze?

są jakieś do tego szybszego terminu zalecenia?

mój tam mimo terminu pod koniec września - wylazł po ponad 2 tygodniach

Tak będę miała cesarkę - mój gin mówił, że teraz jest tak, ze po pierwszej cesarce kobieta ma wybór czy chce poród naturalny (o ile nie ma przeciwskazań) czy drugą cesarkę - u mnie powodem pierwszego cięcia było odklejające się łozysko (w 38 tyg.) i związane z tym komplikacje, nie chcę przechodzić tego drugi raz, nie chcę się bać i narażac dziecka i siebie na niebezpieczeństwo, więc wybrałam cesarkę, mój gin powiedział, że będzie lepiej bo przy naturalnym szwy na macicy mogłyby się nie daj Boże rozejść ..

Agnieszka a Ty jak? Termin wg OM wypada nam na 10-11 październik - a Ty z końcem wrześnie już planujesz byc na chodzie? :wink:

W ostatniej ciąży "ginekolożka" wręcz zakazała mi przybywać na wadze do 20 tygodnia. W czasie ciązy nie mialam problemów z wagą bo rósł mi poziom hormonów tarczycy , normalnie mam dolną granicę normy. Dwa tygodnie po porodzie miałam wagę sprzed ciązy . Niestety po kilku miesiącach przybywało mi kilka kilo bo siedzialam w domu , jadłam,T3 T4 wracały do normy tzn dolnej granicy normy :D

Pozdrawiam , zyczę zdrowia dla mamy i maleństwa.