adam4x7 11.05.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 mam prośbę o ocenę mojego pomysłuna poddaszu w szczytowych ścianach mam w tej chwili dwa okna 150x 150 cm ( po jednym w szczycie ) chciałbym powiększyć otwór okienny w ten sposób żeby okna były do samej podłogi natomiast równo ze ścianą zewnętrzna chcę zamontować balustradę. wyglądać to ma tak jakby był balkon albo właściwie atrapa balkonu. wpada więcej światła i daje efekt od środka jakby był balkon. problem jest taki że na zewnątrz mam w miarę nową elewację i nie chcę jej zniszczyć - poza tym kawałem do usunięcia na okna.mam w związku z tym pytania: 1.czy ktoś widział takie cudo ( atrapa balkonu ) i czy mógłby się ze mną podzielić wrażeniami albo zdjeciami ?2.czy jest ewentualna możliwość stworzenia choćby półmetrowej namiastki balkonu ?3.czy powiekszenie otworu w ścianie otynkowanej nie zniszczy elewacji i jak to zrobić żeby nie zniszczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.05.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 mam prośbę o ocenę mojego pomysłu na poddaszu w szczytowych ścianach mam w tej chwili dwa okna 150x 150 cm ( po jednym w szczycie ) chciałbym powiększyć otwór okienny w ten sposób żeby okna były do samej podłogi natomiast równo ze ścianą zewnętrzna chcę zamontować balustradę. wyglądać to ma tak jakby był balkon albo właściwie atrapa balkonu. wpada więcej światła i daje efekt od środka jakby był balkon. problem jest taki że na zewnątrz mam w miarę nową elewację i nie chcę jej zniszczyć - poza tym kawałem do usunięcia na okna.mam w związku z tym pytania: 1.czy ktoś widział takie cudo ( atrapa balkonu ) i czy mógłby się ze mną podzielić wrażeniami albo zdjeciami ? W wielu blokach po PGRowskich takie rozwiązanie było bardzo popularne. Doświadczeń nie mam, ale nie widzę powodu do montażu takiej balustrady. Wystarczyło by skrzydło uchylne. Jedyny powód to łatwiejsze mycie. Na czas mycia można zabezpieczyć otwór, ale co kto lubi. 2.czy jest ewentualna możliwość stworzenia choćby półmetrowej namiastki balkonu ? Jest tak amożliwość, ale po co? Można by taką wypukłą balustradę uzupełnić o dno (podłogę) i zamocować całość do ściany. 3.czy powiekszenie otworu w ścianie otynkowanej nie zniszczy elewacji i jak to zrobić żeby nie zniszczyć? Uszkodzi. Lepiej tak zakładać bo nawet jeśli jest teoretyczna możliwość nie uszkodzenia to w praktyce różnie może to wyglądać. Otwór musi być wucięty szerzej niż rama okna i to musi być później zamaskowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 12.05.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 W wielu blokach po PGRowskich takie rozwiązanie było bardzo popularne. Doświadczeń nie mam, ale nie widzę powodu do montażu takiej balustrady. Wystarczyło by skrzydło uchylne. Jedyny powód to łatwiejsze mycie. Na czas mycia można zabezpieczyć otwór, ale co kto lubi. 2.czy jest ewentualna możliwość stworzenia choćby półmetrowej namiastki balkonu ? Jest tak amożliwość, ale po co? Można by taką wypukłą balustradę uzupełnić o dno (podłogę) i zamocować całość do ściany. 3.czy powiekszenie otworu w ścianie otynkowanej nie zniszczy elewacji i jak to zrobić żeby nie zniszczyć? Uszkodzi. Lepiej tak zakładać bo nawet jeśli jest teoretyczna możliwość nie uszkodzenia to w praktyce różnie może to wyglądać. Otwór musi być wucięty szerzej niż rama okna i to musi być później zamaskowane. no właśnie balustrada oprócz swojej oczywistej funkcji czyli zabezpieczeniem przed wypadnieciem ( a właściwie wyjściem ) na glebę mogłaby maskować poszerzony otwór. nie sądze żeby udało się dopasować kolor idealnie do reszty elewacji a balustrada zasłaniałaby w jakims stopniu miejsca łączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.05.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 W wielu blokach po PGRowskich takie rozwiązanie było bardzo popularne. Doświadczeń nie mam, ale nie widzę powodu do montażu takiej balustrady. Wystarczyło by skrzydło uchylne. Jedyny powód to łatwiejsze mycie. Na czas mycia można zabezpieczyć otwór, ale co kto lubi. 2.czy jest ewentualna możliwość stworzenia choćby półmetrowej namiastki balkonu ? Jest tak amożliwość, ale po co? Można by taką wypukłą balustradę uzupełnić o dno (podłogę) i zamocować całość do ściany. 3.czy powiekszenie otworu w ścianie otynkowanej nie zniszczy elewacji i jak to zrobić żeby nie zniszczyć? Uszkodzi. Lepiej tak zakładać bo nawet jeśli jest teoretyczna możliwość nie uszkodzenia to w praktyce różnie może to wyglądać. Otwór musi być wucięty szerzej niż rama okna i to musi być później zamaskowane. no właśnie balustrada oprócz swojej oczywistej funkcji czyli zabezpieczeniem przed wypadnieciem ( a właściwie wyjściem ) na glebę mogłaby maskować poszerzony otwór. nie sądze żeby udało się dopasować kolor idealnie do reszty elewacji a balustrada zasłaniałaby w jakims stopniu miejsca łączeń. Kolor to najmniejszy problem. Wcześniej, czy później i tak trzeba będzie pomalować. Większym problemem jest struktura tynku. Balustrada wiele nie zasłoni. Do tego zamocowanie jej do ściany przez izolację (zakładam, że dom ocieplony od zewnątrz) może też być destrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.05.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 takie okno od podłogi jedynie z balustradą zwie się z francuska portfenetrem. Znajdziesz w sieci tego masę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 13.05.2009 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 takie okno od podłogi jedynie z balustradą zwie się z francuska portfenetrem. Znajdziesz w sieci tego masę... dzięki. pozostaje tylko dylemat czy powiekszenie otworu nie spowoduje drastycznych zniszczeń w eleweqcji i w samym wyglądzie zenetrznym chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts