Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natural System - zdrowe i energooszczędne domy.

Recommended Posts

Witam,

zetknęłam się z ofertą natural system dotyczącą budownictwa ekologicznego.

Firma w swej ofercie proponuje bloczki, tynki i płyty wykonane z materiałów organicznych oraz ogrzewanie ścienne pozwalające obniżyć koszta utrzymania domu. Cała idea budownictwa egologicznego sprowadza się do stworzenia w domu przyjaznego i zdrowego mikroklimatu.

Bardzo zaintrygowała mnie ta technologia. Czy ktoś zetknął się z takim budownictwem w praktyce?

Informacje znalazłam na stronie http://www.naturalsystem.pl

• 2 weeks później...
Witam,

Firma w swej ofercie proponuje bloczki, tynki i płyty wykonane z materiałów organicznych oraz ogrzewanie ścienne pozwalające obniżyć koszta utrzymania domu. Cała idea budownictwa egologicznego sprowadza się do stworzenia w domu przyjaznego i zdrowego mikroklimatu.

Bardzo zaintrygowała mnie ta technologia. Czy ktoś zetknął się z takim budownictwem w praktyce?

Na stronie same slogany, np. :

NATURAL SYSTEM, to:

- do 50% niższe koszty ogrzewania pomieszczeń

Informacji o tym, aa czym to zmniejszenie kosztów ma polegać już brakuje :(.

Ok. Wiele ludzi szuka ekologicznych rozwiązań- domy z odpowiednich materiałów, odpowiednia izolacja, solary, pompy ciepła. Ciekawe jednak , że nikłym zainteresowaniem cieszą się systemy zarządzające energią w domu, np. systemy integrujące, pozwalające na oszczędności energii elektrycznej, cieplnej jak również wody - w zaawansowanych systemach. Przejrzałem ofertę firm oferujących tzw. domy inteligentne. Pisze tzw, bowiem nie znalazłem nic, co oferuje ludziom oprócz wygody użytkowania ( a i to nie zawsze). A przecież taka instalacja powinna przede wszystkim oszczędzać, a na drugim miejscu stwarzać wygodę...

Jak myślicie?

Wiele ludzi szuka ekologicznych rozwiązań- domy z odpowiednich materiałów, odpowiednia izolacja, solary, pompy ciepła. Ciekawe jednak , że nikłym zainteresowaniem cieszą się systemy zarządzające energią w domu, np. systemy integrujące, pozwalające na oszczędności energii elektrycznej, cieplnej jak również wody - w zaawansowanych systemach. Przejrzałem ofertę firm oferujących tzw. domy inteligentne. Pisze tzw, bowiem nie znalazłem nic, co oferuje ludziom oprócz wygody użytkowania ( a i to nie zawsze). A przecież taka instalacja powinna przede wszystkim oszczędzać, a na drugim miejscu stwarzać wygodę...

Bede chcial zrobic cos tego typu w moim domu. System ktory by integrowal rozne systemy w calosc. Chce aby przy okacji nie pobieral on za duzo energii.

Generalnie idea inteligentnego budynku to dosc droga zabawa - wiekszosc systemow jest z zachodu i za calkiem spore pieniadze.

Ale ja jestem zdania ze da sie zrobic cos na b.wysokim poziomie przy znacznie mniejszym budzecie.

Postaram sie cale sterowanie zrobic w taki sposob aby bylo to rozwiazanie uniwersalne i nadawalo sie nie tylko do mojego domu.

Bede o tym pisal na forum w swoim czasie.

Przejrzałem ofertę firm oferujących tzw. domy inteligentne. Pisze tzw, bowiem nie znalazłem nic, co oferuje ludziom oprócz wygody użytkowania ( a i to nie zawsze). A przecież taka instalacja powinna przede wszystkim oszczędzać, a na drugim miejscu stwarzać wygodę...
Myślę, że przesadzasz. Każdy z tych systemów pozwala na automatyzację działania urządzeń w domu. Przez odpowiednie zaprogramowanie systemu osiągamy znaczne oszczędności. Np. system sterowania rolet zewnętrznych pozwala na ograniczenie strat ciepła w nocy, a uzyskanie dodatkowych zysków od słońca w dzień. Oczywiście można to robić też ręcznie, ale nie zawsze jest rano czas, żeby odpowiednie rolety otworzyć i nie zawsze jesteśmy w domu w porze, gdy wypadałoby je zamknąć.

Podobnie z układami ograniczającymi czas działania cyrkulacji ciepłej wody (gdy nie ma nikogo z domowników może być spokojnie wyłączona).

Wszystko zależy od inwencji użytkownika.

Przejrzałem ofertę firm oferujących tzw. domy inteligentne. Pisze tzw, bowiem nie znalazłem nic, co oferuje ludziom oprócz wygody użytkowania ( a i to nie zawsze). A przecież taka instalacja powinna przede wszystkim oszczędzać, a na drugim miejscu stwarzać wygodę...
Myślę, że przesadzasz. Każdy z tych systemów pozwala na automatyzację działania urządzeń w domu. Przez odpowiednie zaprogramowanie systemu osiągamy znaczne oszczędności. Np. system sterowania rolet zewnętrznych pozwala na ograniczenie strat ciepła w nocy, a uzyskanie dodatkowych zysków od słońca w dzień. Oczywiście można to robić też ręcznie, ale nie zawsze jest rano czas, żeby odpowiednie rolety otworzyć i nie zawsze jesteśmy w domu w porze, gdy wypadałoby je zamknąć.

Podobnie z układami ograniczającymi czas działania cyrkulacji ciepłej wody (gdy nie ma nikogo z domowników może być spokojnie wyłączona).

Wszystko zależy od inwencji użytkownika.

Wiem o tym doskonale, bo zajmujemy się takim właśnie systemami. I u mnie w domu system steruje zarówno roletami, jaki obiegiem CWU, oraz temperatura CWU. I przynosi mi to znaczne oszczędności. Jednak chciałem zauważyć, iż w ofertach firm nie podkreśla się tego zagadnienia.

• 1 month później...
Witam,

DOM POLECAM ALE W ŻADNYM WYPADKU NIE POLECAM FIRMY TREFL INACZEJ NATURAL SYSTEM ( NIERZETELINI NACIĄGACZE )

http://forum.gazeta.pl/forum/w,30,94812305,94812305,Firma_TREFL_to_oszusci_ostrzegam_.html