dasi 11.05.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 WitamPróbuję oszacować koszt mojej instalacji CO i wod-kan i spotykam pojęcia typu - robocizna 100 zł za PUNKT Jak rozumiecie ten punkt?czy jak jest np. umywalka albo muszla to jest 1 punkt, czy umywalka to ciepła woda, zimna woda i odpływ czyli w sumie 3 punkty a muszla to woda i odpływ czyli 2? Dalej CO - czy kaloryfer to 1 punkt? Czy przy takim szacowaniu za punkt przyjmuje się że to jest cała robocizna czy jeszcze dolicza się coś osobno za rozkładanie rur, kucie ściany itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.05.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam Próbuję oszacować koszt mojej instalacji CO i wod-kan i spotykam pojęcia typu - robocizna 100 zł za PUNKT Jak rozumiecie ten punkt? czy jak jest np. umywalka albo muszla to jest 1 punkt, czy umywalka to ciepła woda, zimna woda i odpływ czyli w sumie 3 punkty a muszla to woda i odpływ czyli 2? Dalej CO - czy kaloryfer to 1 punkt? Czy przy takim szacowaniu za punkt przyjmuje się że to jest cała robocizna czy jeszcze dolicza się coś osobno za rozkładanie rur, kucie ściany itp. To chyba lepiej zapytać oferenta jak on rozumie "punkt". Nawet jeśli prawie wszyscy forumowicze rozumują inaczej to chyba nie wystarczy do dyskusji z wykonawcą przy płaceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Definicja punktu jest bardzo prosta - jest to miejsce, gdzie albo woda wycieka z rur albo gdzie tę wodę można wlać do sieci kanalizacyjnej w obrębie domu W powyższe nie wlicza się miejsc, gdzie woda wypływa wbrew zamierzeniom inwestora i wykonawcy to są tak zwane fuszerki za które zwyczajowo się nie płaci i żąda poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 11.05.2009 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Definicja punktu jest bardzo prosta - jest to miejsce, gdzie albo woda wycieka z rur albo gdzie tę wodę można wlać do sieci kanalizacyjnej w obrębie domu OK czyli umywalka=3 pkt i sprawa jasna. teraz jeszcze tylko kaloryfer - czy to też jest 1 punkt czy kaloryfery liczy się inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.05.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 To nie jest takie proste Wszystko jest kwestią umowną i to oferent sam decyduje, co to u niego jest punkt. Ja np. miałem wykonawcę, u którego punkt np. dla umywalki to było podejście wody zimnej + ciepłej + odpływ. Oczywiście kwota za taki punkt będzie odpowiednio różna od kwoty za punkty typu zimna woda osobno, ciepła osobno i odpływ osobno... Chociaż b. często i tak wychodzi się lepiej na punktach łączonych, niż na osobnych (przykład - ktoś bierze za punkty osobne po 50 zł, a inny za punkt łączony weźmie 120 zł i na każdej umywalce jesteś już 30 zł do przodu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 11.05.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Chociaż b. często i tak wychodzi się lepiej na punktach łączonych, niż na osobnych (przykład - ktoś bierze za punkty osobne po 50 zł, a inny za punkt łączony weźmie 120 zł i na każdej umywalce jesteś już 30 zł do przodu ). To inaczej zapytam: czy umywalka jako całość to raczej cena 100 czy raczej 300 zł za robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.05.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 OK czyli umywalka=3 pkt i sprawa jasna. teraz jeszcze tylko kaloryfer - czy to też jest 1 punkt czy kaloryfery liczy się inaczej? No u mnie umywalka była traktowana jako 3 punkty ( zimna woda, ciepła woda + odprowadzenie do kanalizacji ) a kaloryfer był traktowany jako jeden punkt w obiegu zamkniętym Każdy z kaloryferów mam podpięty na osobnym obiegu Tak czy inaczej i tak suma sumarum umawialiśmy się od ceny za całość roboty bez wnikania ile za poszczególne punkty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 11.05.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 A u mnie 1 punkt = woda ciepła, woda zimna, kanaliza, cyrkulacja... czyli umywalka = 1 punkt, kibelek = 1 punkt, wanna = 1 punkt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.05.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 To inaczej zapytam: czy umywalka jako całość to raczej cena 100 czy raczej 300 zł za robociznę? Raczej 100, ale i za 300 też znajdziesz Ja płaciłem 130/pkt (z zastrzeżeniem, że punktem jest umywalka jako całość, a nie każda rurka osobno), podejście do grzejnika, wanna, pralka, zlewozmywak, zmywarka, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts