Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ukladanie styropianu pod wylewki

mjkel

Recommended Posts

Witam, mam mala prosbe.

Moglby mi ktos powiedziec jak najlepiej ukladac styropian pod wylewke:

1. chodzi mi glownie o miejsca gdzie ida np. rury od wody, boje sie ze jak wytne odpowiednio styropian na nie, to moze on nie wytrzymac nacisku wylewki i sie zalamac w tych miejscach (slyszalem ze mozna posypac piaskiem w miejscach gdzie ida rury w celu wypelnienia szczelin i dopiero przykryc styropianem).

2. Kolejna kwestia to pianka dylatacyjna, czy najpierw najlepiej wylozyc styropian z zachowaniem odstepu do sciany dopiero pozniej wlozyc w te "szpary" pianke, czy ta pianka mui wystawac ponad wylewke, co w przypadku gdy przy samej scianie ida wyzej wspomniane rury, jak wsadzic ta pianke?

3. Co z przerwami pomiedzy styropianem, wypelnij ja pianka montazowa?

4. Oczywiscie poziomy musza byc zachowane? (Czy wszystkie "pozostalosci" na chudziaku po tynkach trzeba zeskrobac?)

Pozdrawiam

M@jkel

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Nie jestem fachowcem ale mogę napisać jak to wyglądało u mnie. 1. Stosowałem styropian o grubościach 2 cm 3 cm i 5 cm.Nie miałem idealnie wypoziomowanego chudziaka i wyrównywałem poziom różnej grubości styropianem W sumie wyszło miejscami 10cm a miejscami 11cm grubości. Gdzie szły rury to w zależności od grubości rur uzupełniałem różnej grubości styropianem. A poza tym dużo wygodniej układać styropian w dwóch warstwach np.5+5cm albo w trzech np.2+3+5 cm niż pojedynczy o grubości 10 cm. 2.Piankę dylatacyjną układali fachowcy od wylewek w trakcie betonowania, czyli dawali ją na styropian. 3.styropian starałem się tak układać, żeby nie byłoprzerw pomiędzy nim. 4. Tak. Starałem się, żeby "góra" styropianu była wypoziomowana. Pozostałości po tynkach trzeba usunąc oczywiście bez przesady, chudziak nie musi być równy "jak stół". Pozdrawiam.

Ja układałem sam przycinając styropian nożem w miejscach gdzie są rurki.

Wszystko w miarę ciasno, żeby nie fruwało.

Jak przyjechali wylewkarze to byli w szoku, że chciało mi się tak docinać - onie takie miejsca zasypują ...piaskiem i podobno wszystko gra.

Moim zdaniem lepiej samemu spokojnie rozkładać styropian, mierzyć, docinać.

Nie dość, że ma się lepiej położone to jeszcze parę złotych na piwo zostaje.

Wytrwałości.

Będę robił podobnie jak futrzak 61....w przyszłym tygodniu..... :wink:

1. 3cm na ukrycie w wycięciach peszeli z kablami (mam ich trochę na podłodze)

2. 5cm na ukrycie rur w wycieciach

3. 10cm na przykrycie tego wszystkiego i stworzenie jednolitej/równej (oby się udało) powierzchni

Ta pierwsza warstwa 3cm dodatkowo jako izolacja termiczna rur od "chudziaka".

• 3 weeks później...

Ja dawalem na chudziaka dwa razy czarna folia budowlana 0,2 mm do tego 8+5 cm styropianu na zaklad a w to wpuszczalem rury

Przy najwiekszych srednicach pod rurami jest 8 cm styropianu

Wylewka wyszla okolo 7cm zbrojona siatka

Gdy przyszli do mnie hydraulicy skwitowali to grymasem

- Ktos sie chyba pospieszyl z tym styropianem , przeciez rury kladzie sie pod niego :o Cieplo do sasiada i tak nie ucieknie :o

Dodatkowo polaczenia plyt styropianowych pouszczalnialem pianka PU

Ja dawalem na chudziaka dwa razy czarna folia budowlana 0,2 mm do tego 8+5 cm styropianu na zaklad a w to wpuszczalem rury

Przy najwiekszych srednicach pod rurami jest 8 cm styropianu

Wylewka wyszla okolo 7cm zbrojona siatka

Gdy przyszli do mnie hydraulicy skwitowali to grymasem

- Ktos sie chyba pospieszyl z tym styropianem , przeciez rury kladzie sie pod niego :o Cieplo do sasiada i tak nie ucieknie :o

Dodatkowo polaczenia plyt styropianowych pouszczalnialem pianka PU

To chyba nie za bardzo rozumiem, gdzie masz rurki do wody i co, jak nie w styropianie?

Gdy ukladamy je bezposrednio na chudziaku a nie na styropianie mamy przez to straty ciepla w instalacji CO,CWU

Nalezy wowczas rurki ukladac w piankach

Rozporzadzenie

Ministra Infrastruktury

z dnia 6 listopada 2008 r.

zmieniajace rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny

odpowiadac budynki i ich usytuowanie

Strona 14

U mnie jest tak

Folia 2x , styro 8cm,styro 5 cm W to zaglebione sa rury w piankach Dopiero na to przychodzi szlichta zbrojona

• 1 month później...

Mam dwa pyatnia:

1. Co mam zrobić jeżeli mi hydraulicy rozprowadzili rury w otulinie po chudziaku, a nie mam położonej pod nimi foli? Dodatkowo rury są przymocowane do podłoża kołkami. Mam je wszystkie odkręcić i wsuwać folię, a później przykręcić(?) czy położyć tą folię na te rury (chyba bez sensu)?

2. Praktycznie na całym parterze będę miał podłogówkę. Niestety chudziak jest bardzo nierówno wylany i na 3metrach jest czasmi 4cm różnicy. A różnica między przodem, a tyłem domu jest około 5cm. Hydraulicy tweirdzą, że nie mogę stosować różnych wysokości styropianu w celu niwelowania nierówności, bo węże mogą się pozałamywać i może dojść do zapowietrzenia. Wychodzi na to, że w niektórych miejscach będę miał 6cm wylewki, a w niektórych 10-11cm. Żeby uniknąc później różnic w nagrzewaniu to myślałem, żeby układać jednak steropianem o różnych grubościach, a granice/kanty wysokości streopianów zasypać piaskiem i na to położyć jeszcze folię, a na tą folię matę styropianową pod podłogówkę. Czy ma to sens?

Mam dwa pyatnia:

1. Co mam zrobić jeżeli mi hydraulicy rozprowadzili rury w otulinie po chudziaku, a nie mam położonej pod nimi foli? Dodatkowo rury są przymocowane do podłoża kołkami. Mam je wszystkie odkręcić i wsuwać folię, a później przykręcić(?) czy położyć tą folię na te rury (chyba bez sensu)?

2. Praktycznie na całym parterze będę miał podłogówkę. Niestety chudziak jest bardzo nierówno wylany i na 3metrach jest czasmi 4cm różnicy. A różnica między przodem, a tyłem domu jest około 5cm. Hydraulicy tweirdzą, że nie mogę stosować różnych wysokości styropianu w celu niwelowania nierówności, bo węże mogą się pozałamywać i może dojść do zapowietrzenia. Wychodzi na to, że w niektórych miejscach będę miał 6cm wylewki, a w niektórych 10-11cm. Żeby uniknąc później różnic w nagrzewaniu to myślałem, żeby układać jednak steropianem o różnych grubościach, a granice/kanty wysokości streopianów zasypać piaskiem i na to położyć jeszcze folię, a na tą folię matę styropianową pod podłogówkę. Czy ma to sens?

1/ skopali robotę i problem kto to ma poprawić.

2/ nie wiem czy nie lepiej wylewka wyrównująca chudziak /też może być chuda/ i robota dalsza łatwa i przyjemna

A Twoje rozwiązanie jest też sensowne - pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Hymm sporo tej folii.

Dotyczy podpiwniczenia i garażu.

1. Folia czarna budowlana 0,2

2. Chudziak z 8cm

3. Folia czarna budowlana 0,2

4. Styropian EPS100 10cm

5. Styropian EPS100 5cm

6. Folia czarna budowlana 0,2

6a. Pianka dookoła jako dylatacja.

7. Mixokret - wylewka piwnice 6-7cm, garaż 10cm

8. Siatka zbrojeniowa w zaprawie.

9 Tu dylemat co po posadzce. :-?

Poprawna kolejność? Nie chce coś skopać.