Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spłuczka podtynkowa Geberit

Petrucci

Recommended Posts

Witam. Po całym dniu spędzonym w pracy spotkała mnie niemiła niespodzianka. Otóż w łazience mam zamontowany "Geberit", który do tej pory, a właściwie do dnia dzisiejszego sprawował się bez zarzutu. Praktycznie 3 lata bezawaryjnego dzialania. Jakież było moje zdziwienie gdy w godzinach popołudniowych odwiedzając łazienkę okazało się iż w zbiorniku spłuczki brakło wody. Właściwie to małe wyjaśnienie, woda była ale zbiornik nie napełnił sie ponownie. Problem w tym ze zupelnie nie znam sie na hydraulice i nie mam pojecia gdzie moze byc ewentualna usterka. Wszystkie zawory nieruszane, w mieszkaniu nikt nic nie kombinowal, woda w kranach jest, tylko ta nieszczesna spłuczka. Poinformowano mnie iz w dniu dzisiejszym byli Panowie ze spoldzielni i cos robili w piwnicy. Czy moze to miec jakikolwiek zwiazek z tym przypadkiem i czy jest ktos w stanie cokolwiek na ten temat powiedziec. Bez przesady, ale splukiwanie przy pomocy miski czy wiaderka uwazam za rzecz utopijna :) POMOCY!

Złap dolną część przycisku i pociagnij do góry. Zostanie Ci w rękach. Potem od góry nacisnij dwa wystające plastiki i zdemontuj osłonę.

Wtedy masz całkowity dostę zarówno do zaworu napełniającego jak i automatu spłukującego.

Całość do wyczyszczenia i odratowania.

Aha - przed jakąkolwiek akcja zaopatrz sie w płaski nie za duzy śrubokręt. Zamkniesz w ten sposób zawór wody - kręć w prawo. Jest on pośrodku, w górnej części dziury po otwarciu całości.

• 6 years później...