Gość 21.11.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Mam działkę która składa się z częsci Budowlanej ( tak gdzie stoi dom) oraz pozostałą część rolna 5 klasa, sąsiednie działki zabudowane dostęp do mediów dostęp do drogi publicznej.W gminie nie ma planu a stary plan stracił ważnośćw Starym planie działka figuruje jako ROLA Czy to prawda jak jest 5 klasa gruntu do nie z artykułem 61 ust 1 pk 4 nie będzie problemu czyli że moja działka nie wymaga odrolnienia ?Czyli bez problemu otrzyman Warunki ZABUDOWY ???? Czekam na wasze zadanie ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Nie prawda twoja działka wymaga odrolnienia ( klasa nie gra roli) nie spełniasz ustawy i nie otrzymasz warunków zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.11.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Napisze po raz kolejny. Odrolnienie dzialki sklada sie z dwoch rzeczy:1. zmiana przeznaczenia w planie zagospodarowania ( i tu moze tak byc, ze w tym momencie twoja dzialka nie spelnia takich warunkow, ale o to musisz spytac w gminie)2. wylaczenie gruntu z produkcji rolnej - do 545m (bezplatnie), i prawdopodobnie nizsze klasy V, VI - bezplatnie niezaleznie od arealu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 21.11.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Czyli wychodzi na to, że Gość pierwszy ma rację. Jakiś miesiąc temu w jednej z gmin dano mi nowe przepisy do poczytania i zwrócono uwagę na pewien zapis. Nie przytoczę go dosłownie, bo miesiąc to długo i już dokładnie nie pamiętam, ale ogólny sens był taki: Mała działeczka zabudowana domem po odłączeniu od dużego areału( z gospodarstwa rolnego) przestaje być rolna i automatycznie uzyskuje status zabudowy jednorodzinnej i odwrotnie mała działka z zabudowy jednorodzinnej po przyłączeniu do większego areału rolnego automatycznie staję się działką rolną. A zabudować można w zasadzie każdy teren pod warunkiem,że w planach nie został ustanowiony stosownym zapisem zakaz i że w sąsiedztwie przy tej samej drodze jakiś budynek ma ustalone warunki zabudowy. Ten drugi warunek jest ponoć po to aby ujednolicić charakter zabudowy, żeby był jakiś punkt odniesienia w sytuacji, gdy nie ma planu dokładnie określającego sposób zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Napisze po raz kolejny. Odrolnienie dzialki sklada sie z dwoch rzeczy: 1. zmiana przeznaczenia w planie zagospodarowania ( i tu moze tak byc, ze w tym momencie twoja dzialka nie spelnia takich warunkow, ale o to musisz spytac w gminie) 2. wylaczenie gruntu z produkcji rolnej - do 545m (bezplatnie), i prawdopodobnie nizsze klasy V, VI - bezplatnie niezaleznie od arealu Dalej nie wiem czy dostanę warunki zabudowy czy nie ? Odpowiedz tak czy nie ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 21.11.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Prosze sie tak nie denerwowac O to, czy dostaniesz te warunki musisz spytac w gminie, chyba nic prostszego pojsc i zapytac, czyz nie? Jesli nie ma nowego planu, a w starym jest jako rola, to w tej chwili tych warunkow nie dostaniesz, bo na dzialki rolne nie wydaje sie WZIZT. Prawdopodobnie musisz poczekac na nowy plan, tylko dowiedz sie juz teraz, czy twoja dzialka bedzie w nim uwzgledniona jako rolna, czy jako budowlana, a najlepiej to zloz wniosek o odrolnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 21.11.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Moja działka miała i ma klasę IV, czyli nie złą. Gmina odrolniła, bo plan zagopodarowania przestrzennego zaplanowała tam osiedle o niskiej zabudowie....więc.......może i u Ciebie tak będzie, ale najlepiej dowiedz się w gminie, bo to głównie od nich zależy a nie od nas. Pozdr...G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts