Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwor na drzwi - sposoby, techniki, czyli jak sie zabrac?

keyko

Recommended Posts

witam

podczas remontu mieszkanie napotkalem jeden problem i pisze na tym forum z nadzieja, ze ktos pomoze mi go rozwiazac, lub podpowie jakas alternatywna droge...

sprawa wyglada tak: remont przeprowadzam w starej kamiennicy w mieszkaniu na poddaszu ( mieszkanie do uzytku mojego, w przyszlosci jak wszystko dobrze pojdzie), a w starym budownictwie niestety sprawa wygladala jak wygladala i nie zawsze mieszkano o wygodzie lokatorow; aby sie dostac do lazienki niestety trzeba udac sie okrezna droga i wychodzac z mieszkanie na niekiedy nie do konca przyjemne temp (zwlaszcza zima) na klatke schodowa skad juz kolejnymi drzwiami docieramy do upragnionej oazy spokoju, ale tu jest inna sprawa , bo wlasnie z ta oaza spokoju jest roznie..wiadomo na strych tez trzeba sie jakos dostac, wiec tuz obok drzwi do lazienki sa schody na strych( zapomnialem ich zaznaczyc na rysunku), a majac takich sasiadow jak ja , czasami wydaje mi sie , ze wlasnie czesciej przebywaja na strychu niz we wlasnych mieszkaniach,to mozna sie bac czy czasami nie zajrza przez przypadek czy "wszystko w porzadku"...przechodzac do sedna sprawy...wymyslilem sobie, ze mozna wkomponowac drzwi do lazienki z zupelnie innej strony, tj tak jak na rysunku oczywiscie, aby moc wchodzic do niej bezposrednio z mieszkania, bez strzachu, ze przypadkiem po drodze spotkam jakiegos goscia...ale gdy juz hurra optymizm minal i ruszyly pierwsze prace ukazal sie moim oczom widok jak na rysunku. musze p[owiedziec , ze sie tego sam nie spodziewalem...po wszystkich wyliczeniach i takich tam bzdurach okazalo sie , ze szyby kominowe nie ida prosto jak z bicza trzasnac z gory do dolu czy z dolu do gory jak kto woli, lecz akurat na wysokosci mojego mieszkania musza isc ukosem w celu przesuniecia ich w pietrach nizej...

wiec moje pytanie dotyczy mniej wiecej tego , czy da sie to jakos obejsc, tzn skrocic te szyby kominowe, czy jakos przebudowac, oczywiscie nie za bardzo w nie ingerujac, zalezy mi po prostu na lazience jako czesci mieszkania a nie , ze czuje sie idac z potrzeba jakbym sie wybieral do wychodka, badz jak Ferdynand Kiepski, idac do prywatnej publicznej toalety...

za wszelkie pomysly, rady badz doswiadczenia wlasne w podobnych sytuacjach z gory dziekuje..

mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos chetny do pomocy ;)...

pozdrawiam

kamil

PS obrazek

http://images50.fotosik.pl/122/3abed6f6514db399m.jpg

[/url]

Często przewody kominowe tak kierowano aby przy dachu były zbliżone maksymalnie do kalenicy. Wygląda że drzwi powinny zmieścić się po drugiej stronie komina tzn. przy drzwiach wejściowych do mieszkania :wink: rysunek w skali, dokładne wymiary mieszkania i powinno wyjść :wink:

ok dzieki za pomysl...

ale mam przy okazji inne pytani, jak juz dojde do tego, ze rzeczywiscie mozna osadzic drzwi po drugiej stronie szybow to jak sie zabrac d wykonywania otworu pod drzwi...tzn jakiego sposobu urzyc jak to powinno wygladac...pila diamentowa i wycinac czy moze po prostu wykuc mlotowiertarka?...otwor traktowac jako wykonany w scianie konstrukcyjnej czy moze jak w zwyklej dzialowej, czyli czy wstawiac nadproze z teownika czy poprostu zastosowac prety?...no i wogole jak sie by nasunely jakies porady to prosilbym o wylanie ich na forum w tym temacie :)...

pozdrawiam

EDIT: zmienilem tytul tematu, zeby dalej rozwinac dyskusje....pozdrawiam

zasadą jest, że otwory się wycina, a nie wykuwa.

Najpierw wycina się otwór wielkości zastosowanego nadproża (ja bym radził niezaleznie od tego jaka to ściana), wstawia się nadproże, oczywiście mocuje i wypełnia szczelinę nad nadprożem i dopiero wtedy po ustabilizowaniu się tego wszytskiego wycina się otwór drzwiowy. A co do nadproza to nie wiem jakie, ale musi byc dostosowane do grubości ściany i szacowanego obciążenia.

• 1 month później...

zasad pierwsza jeśli operujemy na ścianach działowych możemy zrobić tego typu przeróbke jesli jes to ściana nośna nie nalezy tego ruszać bo można więcej zburzyć niż wybudować.

Kwestia gruga wykuć czy wyciąc , uważma że najpierw wyciąc otwór pod nadproze i je wstawic tak jak proponował kolega wczesniej a potem wykuwac otwór pod drzwi.

Teraz wbrew pozorom kwestia najwazniejsza zanim zacznie się to wszystko robic trzeba zaplanować jakie będa nowe drzwi do łazienki bo wymiarów jest dużo. W tej chwili najpopularniejsza na rynku jest oscieznica regulowana Pota-System gdzie do drzwi "80" trzeba miec otwór 88 na 206 od wykończonej podłogi ponieważ teraz drzwi stawia się na podłogę a nie w posadzkę jak dawniej. Jest to rozmiar bardzo popularny i często spotykany ale trzeba byc śiwadomym że są różne fabryki i rózne wymiary np. taki Interdoor potrzebuje już 207 na 90 drewniane drzwi tez inaczej więc głupio byłoby przygotować otwór a potem go przerabiać, natomiast wymiar 88 x 206 jest stosowanych w drzwiach robionych wg polskiej normy i takie polecałbym zastosować.