Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świerkowisko Marzeny i Rafała - komentarze...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Sam go zrobiłem. Zajęło mi to tydzień czasu. Drzewo zwykłe sosnowe paliki takie jak na stemple zakupiłem u leśnika (40 sztuk długie na 2.5m) - koszt 48 zł (zostało 10). Zdjęcia na których opierałem swoją budowlę można znaleźć w sieci. Trochę narzędzi pomysłu, pracy i gotowe.

Dodam, że w sieci podobne można zakupić w cenie od 1200 do 2000 zł.

Mnie całość kosztowała 480 zł. Moim wykonaniem nie są tylko: ślizg (koszt 250 zł) i chuśtawka (koszt 25 zł).

• 2 weeks później...

Witam :p !

Otoczenie wokol domu macie piekne, bo zieleni duzo.

Czy bedziecie dobudowywac pietro albo rozbudowywac na szerokosc dom, a moze pozostanie tej wielkosci co obecnie?

Bede zagladac i sledzic postepy :wink: , na kiedy planujecie przeprowadzke?

O tą zieleń chodziło nam od początku. Głównym założeniem był duży trawnik, nawet kosztem częstego i długotrwałego koszenia.

Dom będzie podniersiony o trzy pustaki plus wieniec. Czyli poddasze użytkowe. Niestety wielkość działki nie pozwala na powiększenie w szerz, trzeba więc jechać w górę.

A plany to My mamy... Marzeniem jest zrobienie wszystkiego w tym roku i wigilia w nowym...

A realnie to zapewne wakacje przyszłego roku...

Dziękuję za zainteresowanie...

• 4 weeks później...

No to Sąsiedzi nam się wyprowadzą...

A tak na poważnie - trzymam kciuki, nie ma to jak kawałek własnego podwórka.

A mikiletto to Justyna, dawna sąsiadka - patrz: piętro niżej (również budująca).

A plany to My mamy... Marzeniem jest zrobienie wszystkiego w tym roku i wigilia w nowym...

A realnie to zapewne wakacje przyszłego roku...

My mamy takie same.

Justyna jak miło Cię tu czytać... Niespodziewałem się, że znajdzie mnie tu ktoś z naszego miasta, a co dopiero z jednej klatki...??!!!! Przyznam, że miłe uczucie.

A Mieszkanie cały czas zostanie w naszych rękach, bo zamieszka w nim moja mama.

A Ja z chęcią bym zobaczył jak wam idzie budowa. Może wkleisz jakieś fotki...?

Pozdrawiamy całą rodzinką.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Kosztorysu nie robilismy. Zakładamy jednak, że koszty będą porównywalne do wybudowania nowego budynku. Czyli tak jakbyśmy stawiali wszystko od początku. Choć wydaje się, że stojące już mury piwnicy, parteru i fundamenty to są oszczędności. Na dzień dzisiejszy mam przeznaczone 300 000 złotówek. MAm nadzieję, że wystarczy. Wszystko zależy od standartu wykończenia - to są największe koszty.

Prace powinny już od miesiąca trwać, niestety jak to w realu bywa fachowcy się spóźniają.

Jak tylko ruszy będą nowe fotki i opisy tego co się dzieje.

Pozdrawiam.

PS. jak masz to wrzuć jakieś fotki swojego domku do przeróbki. Każde takie przedsięwzięcie utwierdza mnie w przekonaniu, że taki remont to jednak dobra decyzja.

• 2 weeks później...

Witaj

Dotarłam tu z wątku o kuchniach :D po tym jak napisałeś, że myślisz o zamurowaniu okna. Po obejrzeniu Twojego dziennika, to rozważyłabym prędzej zamurowanie jednego otworu wejściowego (tego do byłej toalety raczej...). Miałbyś wielką jasną kuchnię a na stolik powstałby przytulny kącik .... Ale moje zdanie wynika pewnie z faktu zamieszkiwania od 9 lat na poddaszu i ciągłego poczucia braku wystarczającej ilości światła .... Poza tym gratuluję samozaparcia w "pruciu" domu :wink:

No i powodzenia :D

my planowaliśmy wstępnie, podobnie jak u was, dobudowanie poddasza. mamy już nawet gotowy projekt, ale po przeanalizowaniu naszych potrzeb i możliwości finansowych zdecydowaliśmy się zrezygnować z dobudowy i będziemy remontować to, co jest. mamy kostkę (parter i pietro). Parter jest 2/3 w ziemi, wiec będzie traktowany raczej jak piwnica.

Dzis popstrykam trochę aktualnych zdjęć, a jutro postaram się założyć dziennik. Dam znać, jak mi się uda :)