Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świerkowisko Marzeny i Rafała - komentarze...

Recommended Posts

u nas dachowcy mieli wejść koniec czerwca, początek lipca a weszli 4 dni temu. Ale akurat u nas pretensji mieć nie mogę bo raz że deszcze u nas padały przez miesiąc (pamiętacie powódź na południu?) a dwa, że jak się załatwia ekipę, która ma zapchany cały rok w marcu to i tak cud, że ich ubłagaliśmy. Ale już są! I nawet przestali już prawie burzyć a zaczynają tworzyć 8)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

..............i ta kuchnia kaflowa też rozwalona ? szkoda jej :roll:

odnośnie terminów : u nas obecnie cieśla z dachem miał wchodzić ale niestety musieliśmy mu narazie podziękowac bo ściany parteru się jeszcze budują. Murarze pracują wolno ale za to są super dokładni i znaja się na robocie , ani jednej uwagi do tej pory, ciągle coś dorabiają (wentylacja w każdym pomieszczeniu) doradzają i ani razu nie usłyszałam słów "nie da się" , przykład z nadprożem w kuchni jest ewidentny. Jesteśmy bardzo zadowoleni.

Pozdrawiam i powodzenia w remoncie , 4 lata temu przechodziłam to samo.

Uważam, że łatwiej jest stawiać nowe niż remontować i przerabiać stare ( w swoim budującym się domku juz bym poprzestawiała ściany :-? )

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
NIe Nie NIe. Te wielkie przestrzenie powstały jak zaczęli wycinać otwory pod nowe wymiary okien. Okazało się, że ściany nie są zbyt mocne, i trzeba było wyciąć. Nowa ścianka ma wzmocnić starą konstrukcję. Na tej elewacji gdzie teraz świeci pustka ścienna będą cztery okienka (120 x 150), po dwa w każdej części..

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Widać w końcu to poddasze. Mając w perspektywie takie widoki obawiam się że będziecie gościli tam często przyjezdnych. Może warto pomyśleć o tarasie na piętrze :wink: ?

A gdyby tak wyciąć ten świerk to byłoby widać pewnie i ratusz... Tylko że nie byłoby to już świerkowisko..

powodzenia!

Niestety innych fotek GWC nie posiadam. Nasze GWC jest trochę inne od wszelkich popularnych. Ale o takim też była zmianka w wątku o GWC na forum muratora.

Co do demolki - to też jestem zaskoczony...

Nie spodziewałem się, że to tak będzie wygladać...

Ale teraz już wiem, że tak miało być...

Ludzie!!!!! Zaczęli budować!!!!!

W zeszłym tygodniu powstały szalunki pod wieniec spinający parter. W piątek gruszka zalała wieniec i brakujące części stropu.

Tak się zaczęłam zastanawiać i mam pytanie - czy strop musieliście usunąć w całości?

Pytam dlatego, bo u nas konstruktor wystawił opinię i okazało się, że na parterze strop Kleina zostaje, a strop Akermana z poddasza jest do usunięcia w całości... :roll:

U mnie zarówno strop parteru jak i poddasza to stropy Kleina. Braki w stropie jakie powstały wzięły się z usunięcia komina, ze starego wyjścia na nieużytkowe poddasze i dach, i w jednej częsci domu po prostu z jego braku.

Te wszystkie ubytki zostały więc dorobione.

Strop oddzielający piwnicę od parteru jest w dobrej kondycji a strop oddzielający parter od poddasza w gorszej. Belki dwuteownika muszą zostać oczyszczone z nalotu rdzy i zabezpieczone Unikorem.

Po za tymi aspektami reszta jest OK.