krzyk123 29.05.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Pierwsza warstwa to pustaki W 11 art nr 21170/A. Wymurowałem z nich też ściany dzielące garaż od domu, bo garaż będzie nieogrzewany a styropianu od strony garażu będzie tylko 5 cm. Więc materiał ścienny musiał mieć dobry współczynnik λ=0,11 W/(mK). U kogo można zamówić te pustaki w Polsce (Śląsk)? Chętnie skopiowałbym Twoje rozwiązanie i zrobił pierwszą warstwę ścian nośnych z tych pustaków + perlit (dalej już silikaty). Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.05.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Nie wiem. Właściwie to lokalizacja pośrednika nie powinna mieć znaczenia bo pustaki jadą prosto z cegielni w Niemczech. W zeszłym roku przy niskim kursie euro dużo firm ściągało materiały budowlane z Niemiec lub Austrii teraz jest ich mniej. Może na Allegro kogoś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.05.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Ta sama budowa, ale nowy dziennik . http://forum.muratordom.pl/pod-kazdym-wzgledem-lepszy-komentarze,t140959.htm Gratuluję postępów. Hasło "Pod każdym względem lepszy", chyba nadal aktualne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Masz rację. Skasowałem poprzednio rozpoczęty dziennik i zacząłem jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Hasło "Pod każdym względem lepszy", chyba nadal aktualne . Sprawdziłem jakie zapotrzebowanie na ciepło w domu w którym mieszkam gdybym przeprowadził modernizację i dał taką izolację jaką planuję dać w tym budowanym gdybym zamontował cieplejsze okna, drzwi i wentylacja byłaby sprawniejsza. Wyszło jakieś 25 kWh/m2/rok. To tak połowa tego co mam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 31.05.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Na zakończenie prac ziemnych pokażę przekrój fundamentu aby było dokładnie widać jak to wygląda. http://www.helias.pl/stefanowka/fundament.gif co dałeś od zewnątrz na hydromax? Geowłókninę? Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.05.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Nic nie dawałem. Na razie przysypałem to piachem. Jak będę wykańczał elewację to zrobię też opaskę i może jakaś geowłóknina ale poziomo z wywinięciem na ścianę się położy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.06.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A jaki sypałeś perlit do pustaków? Na Allegro widziałem 2 rodzaje:PERLIT o granulacji 0-1mm (EP150) w cenie 159zł za m3PERLIT o granulacji 0-3mm (EP180) w cenie 159zł za m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.06.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 EP 150 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 03.06.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 A jak to się zaczęło? Nietypowo. Najpierw kupiłem działkę potem wybrałem projekt zaadaptowałem go uzyskałem pozwolenie i mogłem zacząć kopać. ale rechoczę Jezier, bardzo podoba mi sie ten projekt . Dom prosty i funkcjonalny powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.06.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witaj żabciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.06.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 No witam Jezier! Zaczynam Cię śledzić. Znowu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.06.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 I od razu pytanie : Skąd wytrzasnąłeś styropian posadzkowy o λ=0,032 W/(mK) ? Ja szukałem , ale taki ciepły znalazłem tylko miękki - fasadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.06.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Do niedawna rzeczywiście nie było takiego styropianu w ofercie. Ale całkiem niedawno trafiłem na: PLATINUM dach i podłoga http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_zdjecia/PLATINUM_dach_podloga.gif PLATINUM dach-podłoga, Są to płyty o najwyższych parametrach izolacji cieplnej, wyprodukowane na bazie surowca zawierającego grafit, który poprawia właściwości izolacyjne płyt. Wyrób przeznaczony do izolacji cieplnej dachów, stropów i podłóg, szczególnie w energooszczędnym budownictwie mieszkaniowym.Współczynnik przewodności cieplnej: λdekl=0,032 W/mK λRTQ=0,03 W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 06.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 A no widzisz , czyli świat idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.06.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Idzie i to szybciej niż myślałem. W budowaniu domów pasywnych przeszkadza mi dzisiaj nie niedostępność materiałów ale oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 06.06.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Ja bym dodał jeszcze "świadomość" wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.06.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Pod tym względem mam ten komfort, że sam jestem wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.06.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jak rozwiążesz ogrzewanie, c.w. oraz kanalizę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 06.06.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Pod tym względem mam ten komfort, że sam jestem wykonawcą. Ja w sumie też , ale przecież nie robisz wszystkiego sam. Chyba. Ja na początku starałem się tłumaczyć np.murarzom dlaczego tak a nie inaczej , dlaczego to że "zawsze się tak robiło panie " - nie jest dla mnie argumentem . Szybko zrezygnowałem z uświadamiania i teraz tylko pilnuję , żeby robili tak jak ja chcę a nie wprowadzali własnych patentów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts