Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom, w którym nie będę mieszkał... - komentarze

Recommended Posts

Pierwsza warstwa to pustaki W 11 art nr 21170/A. Wymurowałem z nich też ściany dzielące garaż od domu, bo garaż będzie nieogrzewany a styropianu od strony garażu będzie tylko 5 cm. Więc materiał ścienny musiał mieć dobry współczynnik λ=0,11 W/(mK).

U kogo można zamówić te pustaki w Polsce (Śląsk)?

Chętnie skopiowałbym Twoje rozwiązanie i zrobił pierwszą warstwę ścian nośnych z tych pustaków + perlit (dalej już silikaty).

Pzdr

Krzych

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem. Właściwie to lokalizacja pośrednika nie powinna mieć znaczenia bo pustaki jadą prosto z cegielni w Niemczech. W zeszłym roku przy niskim kursie euro dużo firm ściągało materiały budowlane z Niemiec lub Austrii teraz jest ich mniej. Może na Allegro kogoś znajdziesz.

Hasło "Pod każdym względem lepszy", chyba nadal aktualne :).

Sprawdziłem jakie zapotrzebowanie na ciepło w domu w którym mieszkam gdybym przeprowadził modernizację i dał taką izolację jaką planuję dać w tym budowanym gdybym zamontował cieplejsze okna, drzwi i wentylacja byłaby sprawniejsza.

Wyszło jakieś 25 kWh/m2/rok. To tak połowa tego co mam teraz. :D

Do niedawna rzeczywiście nie było takiego styropianu w ofercie. Ale całkiem niedawno trafiłem na:

PLATINUM dach i podłoga

http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_zdjecia/PLATINUM_dach_podloga.gif

PLATINUM dach-podłoga, Są to płyty o najwyższych parametrach izolacji cieplnej, wyprodukowane na bazie surowca zawierającego grafit, który poprawia właściwości izolacyjne płyt. Wyrób przeznaczony do izolacji cieplnej dachów, stropów i podłóg, szczególnie w energooszczędnym budownictwie mieszkaniowym.Współczynnik przewodności cieplnej:

λdekl=0,032 W/mK

λRTQ=0,03 W/mK

Pod tym względem mam ten komfort, że sam jestem wykonawcą. :wink:

Ja w sumie też , ale przecież nie robisz wszystkiego sam. Chyba.

Ja na początku starałem się tłumaczyć np.murarzom dlaczego tak a nie inaczej , dlaczego to że "zawsze się tak robiło panie " - nie jest dla mnie argumentem .

Szybko zrezygnowałem z uświadamiania i teraz tylko pilnuję , żeby robili tak jak ja chcę a nie wprowadzali własnych patentów . :wink: