piotr.nowy 06.06.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jezier dopiero trafiłem na Twój dziennik i muszę nadrobić zaległości w pytaniach - czy płyty izolacyjne na ścianach fundamentowych dawałeś od poziomu ławy czy wyżej ? - ciekawe rozwiązanie z zasypaniem bloczków ceramicznych perlitem ale dlaczego nie zastosowałeś np. pustaków cokołowych takich jak isomur JORDAHL & PFEIFER ? - piszesz : wybrałem materiał o najlepszych parametrach czyli ceramikę ; masz na myśli parametry cieplne czy całokształt ? W podtekście pytania - dlaczego właśnie ceramika a nie np. keramzyt , silikat , czy BK ? - izolacja dachu - 30 cm wełny jest ok. ale czy dodatkowe płyty poliuretanowe nakrokwiowo są "uzasadnione ekonomicznie" ? Mam nadzieję , że nie jestem za bardzo upierdliwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.06.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jak rozwiążesz ogrzewanie, c.w. oraz kanalizę? Jeszcze nie wiem. Nie zacząłem nawet obliczeń zapotrzebowania na ciepło. A to będzie punkt wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.06.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 piotr.nowy Hydromax dawałem tylko od góry ścian fundamentowych. Używałem płyt 60/120 (już takich nie robią) więc kończą się kawałek przed ławą.Nie użyłem pustaków cokołowych isomur ponieważ ten mostek cieplny wypada w miejscy nie narażonym na zawilgocenie. To jest zwyczajna pierwsza warstwa muru która może być wykonana z każdego materiału ściennego. Nie znajduje się np pod ziemią. A parametry cieplne takich pustaków zasypanych perlitem są nie gorsze. Różnica w cenie też miała wpływ.Wybrałem ceramikę dlatego, że jak potrzebuję to używam pustaka o lepszych parametrach izolacyjnych od betonu komórkowego a jak chcę to uzyskuję ścianę o parametrch akustycznych nie gorszych od silikatów. Nie muszę łączyć ceramiki z innym materiałem. A dostępny asortyment pustaków, kształtek, cegieł jest naprawdę spory.Kuszą mnie te płyty z poliuretanem wyeliminowaniem mostka od krokwi a zniechęcają ceną. Dodatkowo sprawę pogarsza to, że chcę użyć płyt wykończonych OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 06.07.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witaj Jezier, Gratuluję zapału i konsekwencji! Twoje przemyślenia i doświadczenia z czasu budowy pierwszego domu miały bardzo duży wpływ na projekt mojego domu, który choć już zamieszkany to ciągle w budowie. Dzięki. Na drugi jeszcze się nie decyduję ale link do Twojego dziennika przesłałem już znajomym, którzy właśnie zaczynają. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.07.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 14.09.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam JezierJak możesz to zdrać ile takie drzwi wejściowe będą kosztować, na necie nie znalazłem informacji n/t temat a są interesujące. Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.09.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Niestety nie wiem. Podobają mi się i dlatego je zamówię ale nie orientowałem się w cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 14.12.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam, Wielka szkoda, że dopiero teraz trafiłem na Twój dziennik.Na pewno dach już stoi...U mnie tez będzie filigran, ale domek na płycie Legalett.Sam robiłem projekt zamienny (też "elka") i znalazłem firmę z Poznania BP "MOTYL" http://www.pbpmotyl.pl/ dostałem od nich ofertę na "pies z budą i łańcuchem" czyli:- projekt zastępczy, wycięcie na CNC z drewna KVH, montaż. przy powierzchni dachu 215 m kw. wyszło ok 30 tys zł.Dla mnie trochę za drogo, więc skorzystałem tylko z projektu. możesz pokazać nieco swieższe fotki?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.12.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Postaram się uaktualnić dziennik za jakiś czas. Chociaż postępów nie było w ostatnim czasie zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 03.06.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 cześć! oglądałem twój dziennik, spoko łądnie wychodzi. zauważyłem że zastosowałeś kształtki wieńcowe. właśnie też planuje, tyle że betonowe zdobyłem - i tu mam dylemat czy je murować zaprawą cementową czy cienkowarstwową. Mury mam z silikatów na cienką warstwę. Czytałem co nieco i część robi tak a część tak Widzę też że spoin pionowych nie pokrywałeś zaprawą, tak będzie ok? Zalewałeś już strop i wieniec? Mnie to czeka za tydzień.. dlatego usilnie szukam odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts