Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom, w którym nie będę mieszkał... - komentarze

Recommended Posts

Jezier dopiero trafiłem na Twój dziennik i muszę nadrobić zaległości w pytaniach :wink:

- czy płyty izolacyjne na ścianach fundamentowych dawałeś od poziomu ławy czy wyżej ?

- ciekawe rozwiązanie z zasypaniem bloczków ceramicznych perlitem ale dlaczego nie zastosowałeś np. pustaków cokołowych takich jak isomur JORDAHL & PFEIFER ?

- piszesz :

wybrałem materiał o najlepszych parametrach czyli ceramikę
; masz na myśli parametry cieplne czy całokształt ? W podtekście pytania - dlaczego właśnie ceramika a nie np. keramzyt , silikat , czy BK ?

- izolacja dachu - 30 cm wełny jest ok. ale czy dodatkowe płyty poliuretanowe nakrokwiowo są "uzasadnione ekonomicznie" ?

Mam nadzieję , że nie jestem za bardzo upierdliwy ?

:roll:

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piotr.nowy Hydromax dawałem tylko od góry ścian fundamentowych. Używałem płyt 60/120 (już takich nie robią) więc kończą się kawałek przed ławą.

Nie użyłem pustaków cokołowych isomur ponieważ ten mostek cieplny wypada w miejscy nie narażonym na zawilgocenie. To jest zwyczajna pierwsza warstwa muru która może być wykonana z każdego materiału ściennego. Nie znajduje się np pod ziemią. A parametry cieplne takich pustaków zasypanych perlitem są nie gorsze. Różnica w cenie też miała wpływ.

Wybrałem ceramikę dlatego, że jak potrzebuję to używam pustaka o lepszych parametrach izolacyjnych od betonu komórkowego a jak chcę to uzyskuję ścianę o parametrch akustycznych nie gorszych od silikatów. Nie muszę łączyć ceramiki z innym materiałem. A dostępny asortyment pustaków, kształtek, cegieł jest naprawdę spory.

Kuszą mnie te płyty z poliuretanem wyeliminowaniem mostka od krokwi a zniechęcają ceną. Dodatkowo sprawę pogarsza to, że chcę użyć płyt wykończonych OSB.

• 5 weeks później...

Witaj Jezier,

Gratuluję zapału i konsekwencji!

Twoje przemyślenia i doświadczenia z czasu budowy pierwszego domu miały bardzo duży wpływ na projekt mojego domu, który choć już zamieszkany to ciągle w budowie. Dzięki.

Na drugi jeszcze się nie decyduję :D ale link do Twojego dziennika przesłałem już znajomym, którzy właśnie zaczynają.

Trzymam kciuki!

• 2 months później...
  • 2 months później...

Witam,

Wielka szkoda, że dopiero teraz trafiłem na Twój dziennik.

Na pewno dach już stoi...

U mnie tez będzie filigran, ale domek na płycie Legalett.

Sam robiłem projekt zamienny (też "elka") i znalazłem firmę z Poznania BP "MOTYL"

http://www.pbpmotyl.pl/

dostałem od nich ofertę na "pies z budą i łańcuchem" czyli:

- projekt zastępczy, wycięcie na CNC z drewna KVH, montaż.

przy powierzchni dachu 215 m kw. wyszło ok 30 tys zł.

Dla mnie trochę za drogo, więc skorzystałem tylko z projektu.

możesz pokazać nieco swieższe fotki?[/img]

• 5 months później...

cześć!

oglądałem twój dziennik, spoko łądnie wychodzi. zauważyłem że zastosowałeś kształtki wieńcowe. właśnie też planuje, tyle że betonowe zdobyłem - i tu mam dylemat :) czy je murować zaprawą cementową czy cienkowarstwową. Mury mam z silikatów na cienką warstwę. Czytałem co nieco i część robi tak a część tak :) Widzę też że spoin pionowych nie pokrywałeś zaprawą, tak będzie ok? Zalewałeś już strop i wieniec? Mnie to czeka za tydzień.. dlatego usilnie szukam odpowiedzi :)

pozdrawiam