savage35 12.05.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 W projekcie mam karpiówkę. I mam zamiar się tego trzymać. Będę szukał w kolorze naturalnej czerwieni. Dylemat tylko czy mam być normalna czy angobowana, albo matowa czy glazurowana z połyskiem ? Przyznam, że mnie najbardziej podoba się układana w łuskę, czerwień naturalna i zwykła matowa. Ale czy są jakieś za i przeciw, jeśli możecie podpowiedzieć to proszę o rady. Wstępnie optuję wokół Creatona, ale nie jest to sprawa przesądzona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.05.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Na angobowanej nie będą porastały glony i nie będzie się czepiał brud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 13.05.2009 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Gdy bym miała taką dachówkę, wybrałabym matową, ponieważ uważam że karpiówki są najładniejsze MATOWE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ...Będę szukał w kolorze naturalnej czerwieni. Dylemat tylko czy mam być normalna... To żaden dylemat. Masz być normalna o ile jesteś kobietą . A tak poważnie to mnie osobiście podoba się naturalna, trochę nierównomierna w kolorze (odcienie, łaciata) i trochę nierówna. Wszystko to odpowiednio wyważone da wspaniały efekt tradycyjnego dachu. Dachówka glazurowana błyszczy w słońcu nie oddając właściwego koloru ale to oczywiście rzecz gustu oraz charakteru domu. Życzę trafnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.05.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ...Będę szukał w kolorze naturalnej czerwieni. Dylemat tylko czy mam być normalna... To żaden dylemat. Masz być normalna o ile jesteś kobietą . A tak poważnie to mnie osobiście podoba się naturalna, trochę nierównomierna w kolorze (odcienie, łaciata) i trochę nierówna. Wszystko to odpowiednio wyważone da wspaniały efekt tradycyjnego dachu. Dachówka glazurowana błyszczy w słońcu nie oddając właściwego koloru ale to oczywiście rzecz gustu oraz charakteru domu. Życzę trafnych decyzji. Pozdrawiam. i praktycznego podejścia (coby nie porastało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Porasta praktycznie każde pokrycie nawet blachodachówka. Serwisowanie dachu jest rozwiązaniem. Porośnięty dach jest piękny ale to oczywiście również rzecz gustu. W Niemczech są preparaty powodujące właśnie porastanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.05.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Porasta praktycznie każde pokrycie nawet blachodachówka. Serwisowanie dachu jest rozwiązaniem. Porośnięty dach jest piękny ale to oczywiście również rzecz gustu. W Niemczech są preparaty powodujące właśnie porastanie. Pozdrawiam. Nasza leży już na dachu od 2001 roku i nadal gładka, nieporośnięta. W niedalekim sąsiedztwie bez angoby, młodsza od naszej ma (szczególnie od strony północnej) szarawy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 14.05.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Porasta praktycznie każde pokrycie nawet blachodachówka. A.W ma rację. Jeśli chodzi o porastanie pokrycia dachowego,to aby cokolwiek wyhodować,trzeba stworzyć odpowiednie warunki."Na jałowej ziemi nic nie wyrośnie".Czyli ,jeśli na dachu pojawił się meszek to miał do tego odpowiednie podłoże. Jeśli wentylacja dachu nie jest prawidłowa i dokładna to pokrycie dachu będzie dłużej mokre i roślinki będą rosnąć. Jeśli dach jest wilgotny,bez względu czy to blacha,czy dachówka angobowana,czy glazurowana(bo to tylko oddala w czasie),wszystko do niego przywiera,i pył, i kurz,a to idealne podłoże dla meszku.Skuteczna walka to np. specjalna taśma. Naj...mat. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.05.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 A mnie się właśnie podoba dachówka omszona.U nas będzie marsylka Meyer Holsena, czarny łupek (wcale nie czarna, tylko taka nazwa). Domek prawie w lesie. Niech porasta.Co do karpiówki: mnie się podoba układanie w koronkę." Normalna". (Tj. bez żadnego świecenia). No ale, jak już dawno ktoś zauważył, gust nie podlega dyskusji. Zakładanie karpiówki drogie. Wybrałam marsylkę. Chyba bardziej pasuje do charakteru domku.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts