RadziejS 12.05.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Jakiś czas temu mój Tata wymyślił bardzo fajne udogodnienie do grilla ogrodowego. Wydaje mi się, że mógłby być popyt na coś takiego a nigdzie na rynku nic podobnego nie widziałem. Wie może ktoś ile kosztuje procedura patentowa, sama opłata to wiem, że ok 550 zł, ile ochrona, jak długo trwa procedura no i co trzeba zrobić żeby to ruszyć. Wniosek to pikuś, ale opis już musi być jakiś specjalnie przygotowany zapewne. Macie jakieś info w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 12.05.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Wrzuć szkic tego patentu to ocenię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.05.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Czekaj prześlę na priv całą dokumentację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 12.05.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Procedury są następujące: Patent w obrębie RP lub Europejski lub Międzynarodowy: - Podanie - Opis wynalazku musi zawierać: * Tytuł, Dziedzinę techniki, Stan techniki, Korzystne skutki wynalazku, Zalety Wynalazku - wszystko pisane na 1 str. kartki A4 z zachowaniem odpowiednich marginesów (inne w każdym dokumencie), margines lewy z opisem co 5 wierszy, numerowany, ilość stron dowolna, użycie słów i ich powtarzalność nie ma nic wspólnego z jęz. polskim - serio, podpis/podpisy Zastrzeżenie patentowe ma zawierać tytuł oraz sposoby według zastrzeżenia. Ilość stron - 1, marginesy, światła punkty, podpis/podpisy Skrót Opisu 1 str. podpis/podpisy Wszystkie dokumenty składasz do UP RP, w ciągu chyba 2 tygodni (juz nie pamiętam), otrzymujesz potwierdzenie i zostaje nadany numer. Zaczyna się procedura. Po 18 m-cach zostaje to opublikowane w Biuletynie Informacyjnym UP RP. Ochrona twórcy wynalazku trwa i ma takie skutki jakbyś miał patent. Po ok. 5 latach dostajesz go lub nie. Jak masz patent płacisz co roku ochronę, ale to jakieś grosze w porównaniu do europejskiej czy międzynarodowej procedury. Czy mam opisywać procedury EU i Mm ? Europejska na wstępie chyba 7 tysiaków, MM też ale po 18-tu miesiącach cholernie droga - ok. 250 000 zeta, bo nii groma nie zrozumiesz co piszą i nie ważne czy po angielsku czy po niemiecku. Ja po polsku ledwo rozumiem Mam rozpoczęte 3 procedury: polską, EU i MM. Poski teraz minie 5 lat, EU - 3 lata, a MM - 2 ale chyba zamienię na EU, bo strasznie to droga impreza. Chyba, że sprzedam prawa do patentu polskiego a zaczynają go wprowadzać (mój pomysł - mój prawnik już zaciera ręce A i jeszcze jedna rada - samemu nie dasz rady opisać poprawnie z zachowaniem tych wszystkich procedur (opis jak to zrobić jest bardzo mało czytelny i opisany jest w broszurze maczkiem na 56 stronach) - moja rada, weź jako współautora wynalazku jakiegoś prawnika, daj mu 10 % po sprzedaży wynalazku, bo inaczej pójdziesz z torbami. Jak masz jeszcze jakieś pytania - pisz. A tera pińcet się należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.05.2009 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 e-Mandzia dzięki bardzo. A pytań mam zawsze dużo. W każdej dziedzinie Tak naprawdę to nie wiem czy się za to brać i staram się zebrać doświadczenia zw. z patentowaniem. Nie wiem czy to może być uznane za wynalazek czy wzór użytkowy. Ale skoro jesteś w temacie to pozwolę sobie skorzystać (jeżeli oczywiście zechcesz wyrazić swoje zdanie) z Twej wiedzy. Kilka informacji: - produkt gotowy drogi nie będzie (max. 500 zł), popyt okresowy - bo to grill jest, więc kokosów z tego nie oczekuję, raczej może jakiś dodatkowe drobne - wynalazek czy wzór uż. - załóżmy, że jest to grill z wbudowanym zegarkiem, który ustawiasz na dany czas jak minutnik. I załóżmy, że chodzi mi o to właśnie rozwiązanie (zestawienie grilla z zegarkiem). Z jednej strony podchodzi mi to pod definicję wzoru użytkowego, ale z drugiej strony może być wiele rodzajów grilli z zegarkiem (grill okrągły, prostokątny, na kółkach itp, itd). Czy zgłoszenie wzoru użytkowego nie chroni tylko jednego konkretnego kształtu? - ile kasy potrzeba, żeby się zamknąć w procedurze zgłoszenia PL? I gdzie ewentualnie próbować to robić? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Myślę, że na samym FM byłoby spore zainteresowanie tym grillem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.05.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 RadziejS, w tym przypadku będzie to wzór użytkowy - tak mi się wydaje. Nie jestem rzecznikiem patentowym, więc mogę się mylić. W przypadku wzoru uzytkowego, jest troszkę inaczej w kwestii opisu, niezbędne są też rysunki - nie trzeba fizycznie wykobnać prototypu. Rysunki muszą być numerowane. Ja mam wartości intelektualne, ale przymierzam się do opatentowania wzoru użytkowego i zagłębiam się w owe procedury. Przy wzorze użytkowym są nieco inne formułki (zwroty powtarzające się), ale dopiero w przyszłym miesiącu będę mogła się tym zająć. Dużo czasu spędziłam w Bibliotece UP, ludzie opatentowywują takie rzeczy, że aż dziw bierze np. skarpetki ze skórzaną podeszwą - niby banał, a patenty dostają - zmierzam do tego, że warto, to tylko 500 zł. i w przypadku procedur PL, nie ma żadnych innych opłat. należy jedynie poprawnie opisać to wszystko o czym pisałam wcześniej, ponieważ Kancelaria UP może odrzucić wniosek i tak w koło Macieju, albo przyjmą, a potem wezwą, powiedzą uwagi i na nowo, co gorsza, kolejne 500 zł. trza płacić. należy opisać stan techniki obecny, czyli idziesz do Biblioteki UP i szukasz w tej dziedzinie techniki, co Twój wzór użytkowy i podpierasz się w opisie, tym właśnie wynalazkiem z podaniem numeru zgłoszenia lub już numeru patentu. Powiem tylko, że moje zgłoszenie patentowe, to PL, opisywaliśmy (3 osoby) przez miesiąc. Generalnie chodzi o to, aby opisać to tak, aby "trochę" nie wiadomo o co chodziło. Istnieją firmy, które kupują takie zgłoszenia (warunek musisz mieć nadany numer Zgłoszenia) i nieźle z tego żyją. Warto, początki trudne, ale potem to już z górki. Mój pierwszy opis robiłam sama ale pod dyktando prawnika, drugi i trzeci już całkiem sama pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 13.05.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Gdyby doba miała ze 40h to nie byłoby sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.05.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Gdyby doba miała ze 40h to nie byłoby sprawy No właśnie - rozumiem doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galasinski 12.03.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Jeśli chodzi o przygotowanie wniosku patentowego, sprawdzenie unikalności pomysłu i wszystkie formalności z tym związane, to polecam platformę polskaprojektowa.pl. Po uzyskaniu patentu, jeśli twój pomysł jest interesujący całkiem możliwe, że dzięki platformie znajdziesz poważnych inwestorów którzy pomogą ci ruszyć z produkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheArt 10.04.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pani e-mandzia to niezła bajkopisarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 10.04.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pani e-mandzia to niezła bajkopisarka. A cuś wincy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.04.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Najperw się zastanów czy to co wymyśliliście zostanie rzeczywiście uznane za wynalazek. Piszesz o zegarku w grillu. To nie jest wynalazek. Wynalazkiem będzie nowy sposób (nieistniejący wcześniej) odmierzania czasu albo sposób w jaki zwykły zegar będzie ingerował w pracę grilla (tez nie istniejący wczesniej). Połączenie rozwiazań znanych wcześniej (nawet zaskakujące) może nie zostać uznane za wynalazek. To dosyć skomplikowana sprawa. Wzór użytkowy to inna bajka, tu można wyobrazic sobie coś co będzie działało na takiej samej zasadzie jak twoje urządzenie ale będzie wyglądało zupełnie inaczej. Twoje prawa nie zostaną naruszone a ktoś będzie twój pomysł sprzedawał. Myślę że ten temat powinien znaleść się w dziale prawo i finanse. Tam wypowiadają się prawnicy a to jest temat raczej dla specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts