miya 12.05.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witajcie Może ktoś wie, gdzie mogę znaleźć ceny gruntów przeznaczonych pod drogę (symbol chyba D1/2-tereny dróg dojazdowych, ale głową nie ręczę )? Gmina wycofała się z projektu drogi i zaproponowała dzierżawę lub możliwość wykupu działki o wielkości 200m2 graniczącej z moją posiadłością. Przez ponad 10 lat dzierżawiliśmy ten grunt ale od ponad roku gmina jest niezdecydowana co dalej zrobić i sprawa wisi w powietrzu. Czy gmina może w świetle prawa ogłosić przetarg ograniczony lub nieograniczony na tę działkę? Działeczka ta dawniej należała do poprzednich właścicieli obecnie mojej posiadłości i mam na niej mającą z 40-50 lat szopę oraz garaż. Chciałam zaznaczyć, że do tej działki nie ma żadnego publicznego dojazdu. Czy mogę się starać o pierwszeństwo zakupu poza przetargiem na zasadzie nabytego zasiedzenia (poprzednich właścicieli i mojego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Wystąp z oficjalnym pismem do gminy wykup tego fragmentu działki (działki) na poszerzenie twojej działki powołując się na wieloletnią dzierżawę. Kwota zostanie wyliczona przez rzeczoznawcę, ale dużo to nie będzie. ( może 200 zł może 500 zł, może 1000 zł ). Po wyliczeniu przez rzeczoznawcę zawsze możesz jeszcze nie zgodzić sie na zakup lub próbować negocjować z gminą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 13.05.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witajcie Może ktoś wie, gdzie mogę znaleźć ceny gruntów przeznaczonych pod drogę (symbol chyba D1/2-tereny dróg dojazdowych, ale głową nie ręczę )? Gmina wycofała się z projektu drogi i zaproponowała dzierżawę lub możliwość wykupu działki o wielkości 200m2 graniczącej z moją posiadłością. Przez ponad 10 lat dzierżawiliśmy ten grunt ale od ponad roku gmina jest niezdecydowana co dalej zrobić i sprawa wisi w powietrzu. Czy gmina może w świetle prawa ogłosić przetarg ograniczony lub nieograniczony na tę działkę? Działeczka ta dawniej należała do poprzednich właścicieli obecnie mojej posiadłości i mam na niej mającą z 40-50 lat szopę oraz garaż. Chciałam zaznaczyć, że do tej działki nie ma żadnego publicznego dojazdu. Czy mogę się starać o pierwszeństwo zakupu poza przetargiem na zasadzie nabytego zasiedzenia (poprzednich właścicieli i mojego)? Proponuję wystąpić do gminy z wnioskiem o sprzedaż tej nieruchomości na podstawie art.37 ust.2 pkt.6 ustawy o gospodarce nieruchomościami (tryb bezprzetargowy) - "przedmiotem zbycia jest nieruchomość lub jej części, jeśli mogą poprawić warunki zagospodarowania nieruchomości przyległej, stanowiącej własność lub oddanej w użytkowanie wieczyste osobie, która zamierza tę nieruchomość lub jej części nabyć, jeżeli nie mogą być zagospodarowane jako odrębne nieruchomości." Jeśli gmina zdecyduje się na sprzedaż w tym trybie, to cena nieruchomości ustalona przez gminę nie może być niższa niż wartość wynikająca z operatu szacunkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miya 13.05.2009 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Dziękuję Wam Kochani! W piątek polecę do sołtysa z takim właśnie pismem. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LadyBird 01.10.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 To ja się podłączę, żeby nie tworzyć kolejnego wątku. Jestem w sytuacji podobnej - korzystałam z drogi, która należy do sąsiedniej działki. W tej chwili mogę ją od sąsiada kupić, tylko mam dać ofertę. Jak znaleźć wartość takiego gruntu pod drogę? Znam ceny gruntów rolnych i gruntów budowlanych w okolicy i w powiecie. Jak te wartości mają się do gruntu pod drogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 01.10.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 To ja się podłączę, żeby nie tworzyć kolejnego wątku. Jestem w sytuacji podobnej - korzystałam z drogi, która należy do sąsiedniej działki. W tej chwili mogę ją od sąsiada kupić, tylko mam dać ofertę. Jak znaleźć wartość takiego gruntu pod drogę? Znam ceny gruntów rolnych i gruntów budowlanych w okolicy i w powiecie. Jak te wartości mają się do gruntu pod drogę? Proponuję poszukać rzeczoznawcy majątkowego samodzielna wycena gruntu pod drogą jest raczej niemozliwa. zawsze możesz tez podać jakąkolwiek cenę i poczekać na jego decyzję/ofertę sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts