Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa wnękowa- jak zrobić ściankę?

muratoramator

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję zbudowanie szafy z przesuwanymi drzwiami na przedpokoju jednak szafa ma tylko prawą ściankę. Szafa ma być od podłogi po sufit.

Poniżej przedstawiam rysunek gdzie ta szafa ma być.

http://i41.tinypic.com/5kpyr4.jpg

Jak widać szafa nie ma lewej ścianki i tutaj moje pytanie, co będzie najlepsze do wykonania jej?

Zrobić ją z płyty drewnianej?

Jednak tutaj pojawia się problem z kątami i nierównymi ścianami, po prostu gdzieś będą przerwy na które można by dać jakąś listwę maskującą.

Czy jest jakaś inna możliwość?

Np. murowana ścianka?

Proszę o opinię ponieważ chcę to zrobić dobrze.

Witam wszystkich.

Planuję zbudowanie szafy z przesuwanymi drzwiami na przedpokoju jednak szafa ma tylko prawą ściankę. Szafa ma być od podłogi po sufit.

Poniżej przedstawiam rysunek gdzie ta szafa ma być.

http://i41.tinypic.com/5kpyr4.jpg

Jak widać szafa nie ma lewej ścianki i tutaj moje pytanie, co będzie najlepsze do wykonania jej?

Zrobić ją z płyty drewnianej?

Jednak tutaj pojawia się problem z kątami i nierównymi ścianami, po prostu gdzieś będą przerwy na które można by dać jakąś listwę maskującą.

Czy jest jakaś inna możliwość?

Np. murowana ścianka?

Proszę o opinię ponieważ chcę to zrobić dobrze.

Można oczywiście dać płytę i to na dwa sposoby. Tak jak piszesz z listwami maskującymi lub dać większą i wpuścić w tynk (jest jeszcze opcja rzeźbienia, ale najtrudniejsza).

Dowolna ścianka (cegła, karton-gips) również spełni zadanie.

Witam ponownie.

Podjąłem decyzje i postawię ściankę z cegły ale mam kilka pytań.

Chciałbym aby ścianka była w połowie z cegły a w połowie z luksferów.

Da to trochę światła do szafy i urozmaici wygląd.

http://i41.tinypic.com/34xnh4z.jpg

Co myślicie o tym pomyśle i z jakich to materiałów wykonać.

Jakie cegły czy pustaki aby nie były grubsze od luksferów?

Czym je łączyć i czym łączyć luksfery?

Czy między luksfery użyć drutu zbrojeniowego?

Proszę o pomoc jak to wykonać ponieważ nie mam pojęcia w sprzęcie budowlanym.

Jedyne co mam to zapał do majsterkowania.

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Podjąłem decyzje i postawię ściankę z cegły ale mam kilka pytań.

Chciałbym aby ścianka była w połowie z cegły a w połowie z luksferów.

Da to trochę światła do szafy i urozmaici wygląd.

http://i41.tinypic.com/34xnh4z.jpg

Co myślicie o tym pomyśle i z jakich to materiałów wykonać.

Proszę o pomoc jak to wykonać ponieważ nie mam pojęcia w sprzęcie budowlanym.

Jedyne co mam to zapał do majsterkowania.

Pozdrawiam

A masz jusz przemyślane jak do tych luksferów przymocujesz to co będziesz mieć od środka (np. półki)?

No właśnie masz rację!

Nie przemyślałem tego.

A może zrobić tak że rząd luksferów zrobić w środku, od góry do dołu?

Wtedy z obydwu stron była cegła/pustak.

I moje pytania nadal są aktualne

Proszę o odpowiedz

Zawsze można taką ściankę z płyty GK na stelażach... Mocno skręcone, odpowiednio gęste (żeby można było półki od środka przymocować) spokojnie dają radę (pomagałem znajomemu robić regał - drabina nie była potrzebna bo można było po tym skakać :) ).

Plusy:

- w miarę tanio, szybko i czysto,

- w miarę estetycznie (zależy jak za przeproszeniem pedantyczny jesteś i co postrzegasz jako "ładne" a co "brzydkie"),

- lekka konstrukcja w stosunku do wytrzymałości,

- nie trzeba się bardzo znać na budowlance / murowaniu, wystarczy odpowiednie materiały dobrać (płyty, stelaże, materiał do uzupełnienia łączeń), umieć posługiwać się nożycami do blachy, nożem, poziomicą (albo jakkolwiek ten przyrząd jest zwany), wiertarką / wkrętarką, umieć wyznaczyć kąt prosty - a na koniec trochę "pogipsować".

Minusy:

- przede wszystkim płyta GK lubi pękać na łączeniach jak pracuje (przy ściance, która od środka będzie obciążona pólkami - chyba nieuniknione - to moje osobiste doświadczenie i może wynikać, że coś mam po prostu spartolone).

Dziękuję za odpowiedź i właśnie tego pękania się boję.

Po pierwsze będą tam półki po drugie będzie musiała przyjmować lekkie uderzenia zasuwanych drzwi jak to w szafie.

Chyba jednak zrobię murowaną jednak nie mam pojęcia jakich materiałów użyć.

Też polecam murowaną, ale o pękanie G-K bym się nie bał. Narażone są połączenia, a na takiej ściance możesz ich uniknąć.

Murowaną dlatego, że jednak będzie sztrywniejsza i w przypadku zmiany koncepcji wewnątrz szafy lub chęci przywieszenia półeczki na zewnątrz ścianki przy murowanej nie będzie problemu.

moja rada, nie baw sie w żadne murowanie tylko stawiaj scianke z plyty laminowanej, podloga ma kafle czyli trzyma poziom ,zostaje wiec troche rzezbienia od strony sciany (przy strugu elektrycznym zajmuje to 5 min) na to akryl do idealnego polaczenia ze sciana i jest gotowe. (akryl i tak bedziesz musial dac miedzy sufitem a torem do drzwi)

jezeli do takiej scianki dojda 2 polki i np.drazek to nawet nie drgnie.

Ja też bym prosił o zdjęcia tej szafy. W planach mam wyburzenie tej ściany łączącej korytarz z pokojem i zrobienie szafy na granicy pokoju i korytarza. Jak bym zbudował ściankę z cegieł, byłoby łatwiej zabudować całą powierzchnie i w tak myślę ,że byłaby to konstrukcja bardziej stabilna z większymi możliwowściami do zabudowy. Nad ścianką z płyty też się zastanawiam. W związku z powyższym dołączam się do prośby użytkownika powyżej o wrzucenie kilku zdjęć:)

Ja też mam jedna szafę z bokiem. Będę ja robić z płyty mdf. Płyta mocowana od środka szafy do sciany i do półek na małe plastikowe kątowniczki/narożniki. Łączenie płyty ze ścianą (u mnie w jednej linii) zamaskuję ładnym cienkim profilem aluminiowym T.

• 2 weeks później...

Przepraszam za opóźnenie :oops:

Obiecane fotki.

Szafa była robiona lat temu.....9, ale technologia jakoś się nie zmieniła. Szafa jest stabilna i ani drgnie. Wymiary szafy: wys 2.75, długość 2.5m (może ciut więcej).

http://www.jaknet.pl/zuzia/szafa01.jpg

http://www.jaknet.pl/zuzia/szafa02.jpg

http://www.jaknet.pl/zuzia/szafa03.jpg

Szafa mieszka w pokoju dziecięcym - co widać po dekoracjach :wink: